Appropå ingenting, kan man pinsvetsa upp och ner? Och då menar jag att själva svetsfogen är i taket, inte att man själv står på huvudet.

Försökte svetsa ihop lite skrot häromdagen men lyckades i princip enbart att få till någorlunda snygga fogar om fogen var hyffsat när horizontalplanet. Lutade det för mycket, typ vertikalt så ville det gärna rinna, för att inte tala om upp och ner då smältan droppade ur och jag mest lyckades göra stora hål.

Behöver få lite snits på svetsandet då det lutar åt att jag får bygga mig en båtvagn, då det tycks omöjligt att hitta en passande begagnad.

Själva svetsen är en gammal 3-fasare och är säkert mycket kompetent, så misslyckande fogar är nog tyvärr mitt eget fel.
 
Du behöver en elektrod som är rekommenderad för underuppsvetsning, vilket du kan se på symbolerna på paketet, underupp för stumfogar ser ut ungefär som ett stort "T", jag vet inte om kälfogar i underuppläge har en egen symbol. Sen är det bara att konstatera att underuppsvetsning är mycket svårt, och jag hade hellre försökt vända vagnen så att du kan svetsa uppifrån, om möjligt.

Se också till att elektroderna passar för materialet. På esab.se finns mer info om olika elektroder.

//Daniel
 
Några tipps är att använda mindre elektroder typ 2,0 eller 2,5 och lägga fler strängar istället. Dra ner strömmen och försök att inte ha för lång ljusbåge.

Erik
 
Nybyggarn skrev:
Några tipps är att använda mindre elektroder typ 2,0 eller 2,5 och lägga fler strängar istället. Dra ner strömmen och försök att inte ha för lång ljusbåge.

Erik
Håller helt med ovanstående. Försök också hålla elektroden 90 grader mot fogen, inte så vinklad som i horisontalsvetsning.
 
Suger tacksamt i mig alla tips. Jag kommer helt klart försöka vända och vrida på bygget så länge det är möjligt, samt öva ett tag till givetvis.

Hur grova elektroder bör man använda för de riktigt bastanta fogarna där det inte finns risk för genombränning? tex två grova balkar mot varandra.

En sak till, när jag köpte svetsen fick jag med ett gäng paket med olika elektroder. Alla var dock öppnade och jag vet inte hur de har förvarats eller hur gamla de är. Om det nu råkar vara rätt sort, är de användbara eller har de förstörts av tid och fukt? Kan de torkas på ett enkelt sätt (läste något om torkning på paketen) eller är det bara till att slänga hela klabbet? Några enstaka pinnar i något paket ser klart skadade ut, men de allra flesta verkar för ögat ok.
 
Många elektroder fungerar att torka i ugn, brukar stå på paketet. 300 grader i en timme kan nog ses som ett riktmärke om det inte står något.

//Daniel
 
Med lite övning och rätt anlag så går det att svetsa underupp i vanliga konstruktionsstål, dock är det en helt annan sak att göra det i rostfritt eller syrafast.
Det är relativt svårt.
Om man skall svetsa grovt som grävskoppor så är högutbyteselektroder som FeMax 5,0 mm riktigt sköna att svetsa med. Man bygger lite mtrl med en sträng då, dock blir svetshandtaget så jäkla varmt efter någon timme (med 350-400 A) så att man inte kan hålla i det ens med handskar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.