Hej,

Jag hoppas på vägledning om våra rättigheter och byggherrens respektive mäklarens skyldigheter och ansvar i nedanstående fall.

Vi är i färd att köpa en bostadsrätt, nyproduktion. I all information som vi fått från byggherren och mäklaren har det tydligt framgått att balkongen ska vara 8m2.

Nu är det dags för att skriva upplåtelseavtal och igår fick vi ett samtal från byggherren om att storleken på balkongen är mindre i verkligheten än vad som framgått i tidigare information. Vi är medvetna om att det kan förekomma smärre avvikelser från ritningar/ytbeskrivningar, men detta rör sig om en kraftig förändring. Från ursprungligen 8m2 är den balkong som vi nu får 6 m2. Med tanke på att balkongens yta hela tiden angivits till 8 m2 och att den nu "krympt" till 6m2 borde väl falla under vilseledande marknadsföring? Att de skriver "med reservation för ändringar" kan väl inte friskriva dem eller mäklaren från allt ansvar?

Vilka rättigheter har vi och vilka skyldigheter har byggherre respektive mäklare?

Med vänliga hälsningar
R & H
 
Vad är det egentligen du vill? Ditt val står mellan att skriva avtal eller låta bli.
Preliminära uppgifter är just det – preliminära. Du har ju fått definitivt besked om balkongens storlek innan avtalet skrivits, så beslutet ligger hos dig, köpa eller avstå.
 
fahlis skrev:
Vad är det egentligen du vill? ....
Det gamla vanliga kanske, dvs tjäna en hacka?
Vi får vara tacksamma att frågan har landat här och inte på DN eller kvällspressen under rubriken;

BYGGHERRE KRÄNKER TÄNKTA KÖPARE MED SEX
kvadratmeter balkong istället för åtta.
 
  • Gilla
MultiMan och 4 till
  • Laddar…
Innan ni har ingått något avtal med säljaren har ni väldigt få rättigheter.
Att säljaren eventuellt har använt vilseledande marknadsföring (vilket känns tveksamt iofs) kommer inte hjälpa er i nuläget utan endast påverka sättet säljaren får marknadsföra produkterna i fortsättningen.
 
Den här typen av problem vid nyproduktion av framförallt bostadsrätter är ganska vanligt. Eller ex. i objektbeskrivningen talar man om exklusiva material, som fönsterbänkar i kalksten granit golv i tamburen, massiv fiskbensparkett i rummen.
Och så under byggprocessen kommer man på att det blir för dyrt, och levererar lägenheter med laminatgolv, MDF fönsterbänkar osv.

jag har hört talas om rätt många fall med mindre eller större avvikelse i den här stilen.

Jag har rätt dålig koll på vilka rättigheter man då har som köpare. Misstänker att om man har rätt att hoppa av pga. den felaktiga balkongytan, så är det det bästa man kan hoppas på. Det är inte självklart att man ens får hoppa av, det finns bindande avtal.

Under tiden husen byggs så är ju byggarens motpart, byggherren den interimsstyrelse som utses, den styrelsen är oftast tillsatt av byggföretaget som bygger. Den styrelsen har då att fatta beslut om hur en ev. fördring av ett projekt skall hanteras. Och en sådan "fördyring" kan ju dels vara en äkta svår situation, men det kan också vara byggföretaget (=styrelsen) som vill ha högre vinst.

Så det är lite av en guldsits för vilket affärsdrivande företag som helst.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.