En BR radhus boende vill inreda sin vind.
Föreningen kräver konstruktionsritningar, bjälklag/takstolar är inte dimensionerade för att inredas (utlåtande från den som ritade husen en gång i tiden)
Flera hus är tidigare inredda, de har lämnat in konstruktionsritning och gjort förstärkningar enlig denna.
Föreningen lämnar inte ut dessa ritningar till andra, utan anser att ritningarna tillhör det specifika huset, den som inredde betalade ju själv denna konstruktör. Om den som äger ritningarna ger tillstånd, är det OK från föreningen att använda dessa. Föreningen har således rekommenderat den som nu vill inreda sin vind, att fråga nån med redan inredd vind om att får låna/köpa ritningarna.
Den boende i detta fall menar nu att den kan ta ut ritningarna från kommunen via offentlighetsprincipen, och använda dessa.

Så frågan är, kan man använda andras ritningar om man har ett likadant hus ??
Vi kan ju översätta det till en villa, där nån gör en utbyggnad. Kan då grannen med en likadan villa bredvid ta ut grannens ritningar till sin utbyggnad.
 
En liten kommentar gällande ritningarna bara, tänk på att om ritningarna har några år på nacken så behöver ni stämma av så de verkligen fungerar med dagens regelverk etc.

vem äger rättigheterna på den ursprungliga ritningen? Arkitekten eller brf/kunden? Det bör framgå av deras avtal. Om det är arkitekten och denne har gett dig OK så är det bara att köra!
 
  • Gilla
Jimhak
  • Laddar…
Man kan ju göra lite ändringar, så den nya ritningen blir lite annorlunda än originalet, och får en egen verkshöjd.
Ungefär så gjorde vi när vi skulle bygga nytt hus för 12 år sedan.
Vi hittade ett hus i en katalog när vi var och kikade på hus i Husknuten i Gbg.
Gjorde lite småändringar på planlösning, fönster och takvinkel, och hade plötsligt en egen design.
 
C
KnockOnWood KnockOnWood skrev:
Man kan ju göra lite ändringar, så den nya ritningen blir lite annorlunda än originalet, och får en egen verkshöjd.
Låter sisådär att "göra lite ändringar" i konstruktionsritningarna...

Hur som helst funkar (så klart) inte upphovsrätten så att man kan ändra ett verk lite grand och vips kan man använda resultatet fritt.

Om du skapar ett s.k. andrahandsverk, som bygger på ett annat verk, har du upphovsrätten till det omarbetade verket på så sätt att ingen annan får använda det hur som helst utan din tillåtelse. Till skillnad mot den som skapar ett självständigt verk får du dock inte heller själv använda det hur som helst utan den ursprungliga upphovsmannens tillåtelse.
 
Hemmakatten
Men nu är ju inte självständiga verk, med verkshöjd (som det heter) ritade av arkitekter något allmänt gods. Till skillnad från hustillverkares arkitekter/konstruktörer/byggingenjörer som ritar typhus för husföretag.

Menar inte att husföretagens arkitekter ritar dåliga hus. De ritar hus som väldigt många tycker om. "Problemet" är att husen inte är specifikt ritade för en viss tomt. Och då får man nog inte ett hus som passar superbra på tomten och som inte har en planritning som passar alla.

Men jag har inga problem med kataloghus. Men de arkitektritade husen som passar just för beställaren är svåra att få annars.
 
Redigerat:
  • Gilla
yonna
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.