Börjar bli förtvivlad här. Postade tidigare detta inlägg:
https://www.byggahus.se/forum/threa...et-separera-systemen-eller-bygga-ihop.531840/
Kortfattat från den tråden. Vårt hus är på 300 kvm. Vid inflytt så värmdes ca 180 kvm upp med bergvärme till radiatorer. 120 kvm med direktverkande elgolvvärme. Vi renoverar, tar bort all direktverkande el och ersätter med vattenburen golvvärme. Kopplas till bergvärmepumpen via shunt. Vi har orimligt kallt under vintern. Alla säger att systemet är underdimensionerat. Det köper jag. Pumpen är 11 kW, bergvärmehålet är 200 m. Får ej upp framledningstemperaturen till mer än max 40 grader med ca 25 grader till golvvärmen.
Nu förra veckan installerade vi en CTC luftvatten 6 kW som
enbart driver golvvärmen (med VVS-hjälp). Den fungerar fint. Dvs vi har nu 2 system. Golvvärme på 120 kvm som värms av CTC luftvatten, samt "orginalsystemet" på ca 180 kvm som är radiatorer. De två system är fysiskt avgränsade, det finns inga rör mellan.
Men bergvärmen levererar fortfarande inte nu vid 5 plusgrader mer värme än 40 grader, precis samma som förut :/ Den tickar snabbt upp från 30 grader till 35-36, men så fort den kommer mot 40 grader så går det så otroligt långsamt, kompressorn går och går men den tickar bara en tiondels grad per minuter.
Varmvattnet är det inga problem med, den värmer bergvärmen till 55 grader eller vad det är utan problem.
Har tidigare haft bergvärmetekniker här som tycker att det är inget fel alls på pumpen. Pumpen är en IVT Greenline 11 kW.