Hej.
Vi hade under en period missfärgat vatten från vår brunn. Troligtvis pga att den inte blivit spolad på länge.
Men, anledningen till mitt inlägg är att missfärgningen tyvärr färgade våra plattor i duschen till en brun/gul ton. Badrummet är nästintill nyrenoverat så färgade ljusgrå plattor känns väldigt trist.
Vi har försökt att rengöra med ”vanliga” medel men endast fogen blir till det bättre.

Någon som varit med om liknande och kan ge råd på hur vi blir av med missfärgningen?

Allt gott,
Andreas
 
gul - brun ton beror ofta på att järn fäller ut till järnhydroxider i kontakt med luftsyre - det behövs väldigt lite av det i vattnet för att det senare skall ge en bestående infärgning. Är ytan av kalksten/marmor/cementbruk av något slag så kommer rostfärgen betydligt fortare av dess högre alkalitet i ytan än om det är sten, emalj eller plast.

Hoppas dina ytor inte av modellen kalksten/marmor eller någon form av cementbruk då det är nästan omöjligt att rengöra/avrosta utan skador.

När du provar nedanstående - prova först på en liten ytan där eventuella ytskador av syran inte är så synliga om syran skulle fräta på underlaget...

Det klassiska och förmodligen snabbast är att prova med saltsyra på de rost-belagda ytorna - jag skulle börja med 1 del saltsyra på 5 delar vatten (syra i vatten när du blandar ut) och badda på ytorna med bomullsdisk (händerna skyddade av engångsskyddhandskar och använd skyddsglasögon) eller liknande, undvik att badda på eventuella fogar med cementbruk och ta bort fort igen om det hamnar där och det börja bubbla - det tar också bort fällningar av koppar (gröna fällningar) - ha fönstren öppna under arbetet och blanda till blandningen med syran utomhus först. i utspädd form så luktar det inte så mycket saltsyra men ha god ventilation ändå. ha tålamod då det kan ta tid innan missfärgningen försvinner.

vill man inte prova på detta saltsyra för att man tycker det är för otäckt:

Alternativt vinsyra utblandat med vatten - kanske till en lös deg som man sprider ut på de rostangripna ytorna och sedan håller vått och rör om då och då under ganska lång tid tills man ser att rostfärgningen är borta... dock ger det sig på fogarna på samma sätt som med saltsyra iom. fogarna är oftast i någon form av cementbruk och innehåller kalk.

Varför vinsyra framför citronsyra är för att järntartrat är mycket mer vattenlöslig än motsvarande järnsalter med citronsyra.

Man använder natriumtartrat (tartrat är saltet av vinsyra) i alkaliska avrostningsbad - där lösningen tar bort rosten med att natrium-jonen byts ut mot järnjon då vinsyra föredrar 2 och 3-värdiga metalljoner och komplex-bildar med dem framför envärdiga joner som natrium, men ger sig inte på att fräta på järnet på samma sätt som syror gör
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.