Vi har eternitplattor som träreglar vilar på som en slags grund i vår bod på tomten. Dessutom fungerar den som en sockel utvändigt. Bör man ta bort eller bygga in?
 
Beror ju på. Skulle du behöva ta bort den för utrymmet eller ngn annan anledning så är det ju bara att ta bort. Annars bygger du bara in det. Asbesten är bunden i plattorna så det är ingen fara att du eller din familj få lungcancer pga dem iaf. Behöver du ta bort dem så är det bara att packa dem i påsar och fara till tippen med. Eller gräva ner någonstans. Det är ju så man gör på tippen också.
 
Ok tack för svar. Antar att det är främst om man är i ett slutet utrymme som det behövs typ rymddräkt för att montera ner dem? Ute inte lika stor risk? Munskydd och ögonskydd naturligtvis även ute, men kanske mest vid långvarig exponering som är faligt?
 
Det är inte hur lång tid man är exponerad som är farligt utan antal inandade asbestfibrer, och det är olika mycket i olika eternitskivor. Vet inte exakt vad man ska ha för personligt skydd men gissar på mask som täcker båda näsa och mun som har ett P3-filter. Vet att yrkesmän måste anmäla till Arbetsmiljöverket och ha avspärrningar för att 3dje person inte ska skadads samt att yrkesarbetarna gör regelbundna hälsokontroller. Men kraven är inte samma för en privatperson men vad man måste göra vet jag inte. Men kolla hur miljöstationen tar i mot det. Tror de kräver att det ska vara inplastat och ihoptejpat.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.