24 867 läst · 39 svar
25k läst
39 svar
Erfarenheter kring Camina ART serien
Trevligt doppsko att du valde en Jötul F373. Min beställdes för 3 veckor sedan och jag tänkte ringa imorgon för att höra hur långt borta den är. Vi har börjat lägga klinker och ska foga på torsdag så man börjar bli lite sugen att elda. Jag hoppas att sotaren inte har alltför lång väntetid för besiktning bara, för då den väl är monterad så vill man prova snarast,
I morse var sotaren och besiktigade min installation och den blev godkänd utan anmärkning!
Idag är första dagen som jag tycker det är synd att det är varmt...jag skulle vilja elda några riktiga brasor inte bara lite småpinnar.
Idag är första dagen som jag tycker det är synd att det är varmt...jag skulle vilja elda några riktiga brasor inte bara lite småpinnar.
Måste du inte "elda" in din kamin först? det behövde man iallfall köra med min insatts.. 3 gånger skulle man elda försiktigt med bara några pinnar & sedan låta det brinna ut..
Sen efter att ha gjort så 3 gånger var det bara att ösa på. (fick öppna fönstren o släppa ut värmen)..
Sen efter att ha gjort så 3 gånger var det bara att ösa på. (fick öppna fönstren o släppa ut värmen)..
Doppsko och WeeBe: Det skulle vara riktigt trevligt om ni har möjligt att fota era kaminer så man får se hur det ser ut, gärna från flera håll. Tycker att det verkar väldigt smart att man kan vrida på den och dessutom så är den grymt snygg med sina sidoljus (fast det kanske bara var tillval).
Min kamin kommer nog tidigast om 2 veckor. Vet inte hur lång tid monteringen tar, men 2 hela dagar borde räcka. Dessutom måste jag bygga brandvägg bakom kaminen p.g.a. vridplattan. Den blir förhoppningsvis klar innan. Tänkte bygga med Mineritskivor och plåtreglar.
Doppsko, jag vet inte om det var mig du ville meddela att det du får vänta ett tag på att få se ditt färdiga resultat. Men om så är fallet så kanske jag kan få se bild när det blir klart?
Lycka till vilket fall!
Lycka till vilket fall!
Kika, vi hämtade vår Jötul F373 i fredags. Planen var att montera den i Lördags. Tyvärr så hade skorstensleverantören "glömt" en del detaljer så vi kunde inte montera skorstenen. Idag kom de saker som fattades så till helgen borde den stå färdig.
Jag kan sammanfatta några erfarenheter så här långt då kaminen står på plats (men alltså inte skorstenen)
Det ni ska tänka på är vikten. Den är BLYtung. 156 Kg kamin i ett stycke (nästan).
Vi plockade ur det som gick inifrån kaminen och det minskade vikten med kanske 20 kg.
Jag frågade leverantören hur han bar sig åt för att ställa denna pjäs på foten och de brukade använda bärrämmar under kaminen och lyfta den på foten. I bruksanvisningen står det att man ska montera foten på kaninen (hopp, hopp red anm) liggande och sedan ställa den upp. Glöm detta. Vår modell som fungerade var att försiktigt köra in kaminen med en "pirra". Ställa den i vardagsrummet där den ska stå på träpallen som den stod på i emballaget. Sedan lade vi ut två stycket två tum fyra mellan takstolarna på vinden. Sedan hängde vi upp ett lyftblock och detta fäste vi i kaminen och hissade upp den försiktigt. Då den hängde där så monterade vi foten med gummitätning på tilluften. Vi hissade ner kaminen och upp igen för justering av ställskruvarna mot golvet. Sedan sänkte vi ner den igen och nu står den där rak fin och prydlig.
Jag skulle inte rekomendera att man försöker lyfta denna pjäs med mankraft då man är ovan, en sådan bit järn kan ställa till med skaplig skada om den faller på golvet eller gud förbjude någon vital kroppsdel. Ska man lyfta denna så var 3 man två som lyfter från var sin sida och en som (med livet som insats) försöker passa in den på foten . Den ska lyftas ca 45 cm, gärna mer och hållas där en stund så var beredd på att skaffa hjälp alternativt gör som vi gjorde.
Tilluftsanslutningen är enkel om man har pelarmodellen. Bara att sätta på en gummitätning under foten och passa in över hålet. Har man en annan fot ska man greja lite med en medföljande slang.
Nu när den står där så upplever jag att den är mycket smäcker och fin att se på. Jag kan se elden från hallen, från mysfåtäljerna samt från hörnsoffan tack vare de rejäla sidoglasen. Detta var ju en stor anledning till att jag valde denna kamin. På Onsdag nästa vecka ska den besiktas och sedan kan jag berätta mer om hur den är att elda i.
Bilder kan jag försöka ordna så småningom då jag har möjlighet.
Observera att jag inte har en kamin med vridplatta då jag ansåg att det inte var värt merkostnaden med min placering. Det medför också precis som doppsko skriver rejält ökade säkerhetsavstånd.
Vår kamin är alltså en Jötul F373 med pelarfot i gjutjärn. Grå färg och täljstensplatta på toppen som extra tillbehör. Skorstenen är en NVI 2000 ifrån Nälden.
Jag kan sammanfatta några erfarenheter så här långt då kaminen står på plats (men alltså inte skorstenen)
Det ni ska tänka på är vikten. Den är BLYtung. 156 Kg kamin i ett stycke (nästan).
Vi plockade ur det som gick inifrån kaminen och det minskade vikten med kanske 20 kg.
Jag frågade leverantören hur han bar sig åt för att ställa denna pjäs på foten och de brukade använda bärrämmar under kaminen och lyfta den på foten. I bruksanvisningen står det att man ska montera foten på kaninen (hopp, hopp red anm) liggande och sedan ställa den upp. Glöm detta. Vår modell som fungerade var att försiktigt köra in kaminen med en "pirra". Ställa den i vardagsrummet där den ska stå på träpallen som den stod på i emballaget. Sedan lade vi ut två stycket två tum fyra mellan takstolarna på vinden. Sedan hängde vi upp ett lyftblock och detta fäste vi i kaminen och hissade upp den försiktigt. Då den hängde där så monterade vi foten med gummitätning på tilluften. Vi hissade ner kaminen och upp igen för justering av ställskruvarna mot golvet. Sedan sänkte vi ner den igen och nu står den där rak fin och prydlig.
Jag skulle inte rekomendera att man försöker lyfta denna pjäs med mankraft då man är ovan, en sådan bit järn kan ställa till med skaplig skada om den faller på golvet eller gud förbjude någon vital kroppsdel. Ska man lyfta denna så var 3 man två som lyfter från var sin sida och en som (med livet som insats) försöker passa in den på foten . Den ska lyftas ca 45 cm, gärna mer och hållas där en stund så var beredd på att skaffa hjälp alternativt gör som vi gjorde.
Tilluftsanslutningen är enkel om man har pelarmodellen. Bara att sätta på en gummitätning under foten och passa in över hålet. Har man en annan fot ska man greja lite med en medföljande slang.
Nu när den står där så upplever jag att den är mycket smäcker och fin att se på. Jag kan se elden från hallen, från mysfåtäljerna samt från hörnsoffan tack vare de rejäla sidoglasen. Detta var ju en stor anledning till att jag valde denna kamin. På Onsdag nästa vecka ska den besiktas och sedan kan jag berätta mer om hur den är att elda i.
Bilder kan jag försöka ordna så småningom då jag har möjlighet.
Observera att jag inte har en kamin med vridplatta då jag ansåg att det inte var värt merkostnaden med min placering. Det medför också precis som doppsko skriver rejält ökade säkerhetsavstånd.
Vår kamin är alltså en Jötul F373 med pelarfot i gjutjärn. Grå färg och täljstensplatta på toppen som extra tillbehör. Skorstenen är en NVI 2000 ifrån Nälden.
Här kommer några bilder från vår kamin Jötul F373.
Grå färg och pelarfot i gjutjärn, med täljstenstopp som tillval.
Skorsten NVI 2000.
Klinker som skydd på golvet.
Besiktad och godkänd idag, ska hem och leda ikväll
Kvaliteten på bilderna är inte perfekta då jag använde telefonen.
Grå färg och pelarfot i gjutjärn, med täljstenstopp som tillval.
Skorsten NVI 2000.
Klinker som skydd på golvet.
Besiktad och godkänd idag, ska hem och leda ikväll
Kvaliteten på bilderna är inte perfekta då jag använde telefonen.
Nu har jag premiäreldat och har följande erfarenheter:
Man drar ut tilluften samt uppstartluften, de två spakarna vi sidan om lucköppnaren.
Lade in lite ved och tidningspapper och staplade ovanpå varandra.
Tände och stängde luckan, efter lite rykande tog det eld och sedan har jag eldat hela kvällen.
Denna uppstartsventil är ju en skänk från ovan då man som jag med flera har mekanisk frånluftsventilation. På Conturas modeller ska ju luckan stå lit epå glänt vid upptändning men det behövs inte nu. Det är tur för undertrycket i huset gör att det sugs in rök i huset innan draget i skorstenen tagit fart. Mycket bra och smidigt gick det, klart över förväntan.
Som tidigare nämnts så luktar det INTE gott då man eldar nu i början. En stark stickande rök kommer ifrån kaminen, isoleriingen och skorstenen under detta första eldningstillfälle. Förhoppningsvis så har man bränt ur den nu så man slippper mer äckellukt.
Röklukten ifrån ved är ju väldoftande i jämförelse.
Sotbildningen var stor särskitl på sidorutorna i början då jag tände brasan, efter att ha lagt i lit emer ved och eldat me dtilluften helt öppen så bränns detta sot bort. Så fort jag fyller på så sotar det en aning i början för att sedan försvinna då elden tagit sig ordentligt. Över förväntan då jag trodde att jag skulle få leva med lite sot på sidorutorna.
Värmeutvecklingen är mycket kraftig och jag kan inte elda så här varje kväll för det närmar sig nog 28 grader i vardagsrummet just nu (+2 grader ute). Vid vanlig eldning räcker det säkert med en liten tändbrasa och ett ilägg på 3-4 lite grövre vedbitar.
En liten nackdel som jag ser det just nu är väl att brännkammaren är aningen liten. Min ved kapade vi 28-30 cm och 30 är lite för långt för att få bra plats i kaminen. Jag ska nog kapa vårens ved 25-26 cm istället så det får bättre plats.
Ser farm emot riktigt kalla dagar i vinter då jag får elda ordentligt, dvs kanske 2 ilägg. I ett nybyggt hus så blir det enormt varmt av att elda i en kamin vill jag lova, puhhh.
Man drar ut tilluften samt uppstartluften, de två spakarna vi sidan om lucköppnaren.
Lade in lite ved och tidningspapper och staplade ovanpå varandra.
Tände och stängde luckan, efter lite rykande tog det eld och sedan har jag eldat hela kvällen.
Denna uppstartsventil är ju en skänk från ovan då man som jag med flera har mekanisk frånluftsventilation. På Conturas modeller ska ju luckan stå lit epå glänt vid upptändning men det behövs inte nu. Det är tur för undertrycket i huset gör att det sugs in rök i huset innan draget i skorstenen tagit fart. Mycket bra och smidigt gick det, klart över förväntan.
Som tidigare nämnts så luktar det INTE gott då man eldar nu i början. En stark stickande rök kommer ifrån kaminen, isoleriingen och skorstenen under detta första eldningstillfälle. Förhoppningsvis så har man bränt ur den nu så man slippper mer äckellukt.
Röklukten ifrån ved är ju väldoftande i jämförelse.
Sotbildningen var stor särskitl på sidorutorna i början då jag tände brasan, efter att ha lagt i lit emer ved och eldat me dtilluften helt öppen så bränns detta sot bort. Så fort jag fyller på så sotar det en aning i början för att sedan försvinna då elden tagit sig ordentligt. Över förväntan då jag trodde att jag skulle få leva med lite sot på sidorutorna.
Värmeutvecklingen är mycket kraftig och jag kan inte elda så här varje kväll för det närmar sig nog 28 grader i vardagsrummet just nu (+2 grader ute). Vid vanlig eldning räcker det säkert med en liten tändbrasa och ett ilägg på 3-4 lite grövre vedbitar.
En liten nackdel som jag ser det just nu är väl att brännkammaren är aningen liten. Min ved kapade vi 28-30 cm och 30 är lite för långt för att få bra plats i kaminen. Jag ska nog kapa vårens ved 25-26 cm istället så det får bättre plats.
Ser farm emot riktigt kalla dagar i vinter då jag får elda ordentligt, dvs kanske 2 ilägg. I ett nybyggt hus så blir det enormt varmt av att elda i en kamin vill jag lova, puhhh.
Underbart, underbart med sån värme och underbar att titta på!
Riktigt härligt med så stora fönster. Tack för uttömmande svar ang montering och eldning. Vi kommer att läsa svaren igen båda två. Vi har inte kommit iväg för att titta på en live så jag funderar lite på formen, hur långt mäter det från väggen till framkant på kaminen och stämmer det att den inte är rund i formen? Skulle man kunna ställa den i ett hörn om du förstår?
Riktigt härligt med så stora fönster. Tack för uttömmande svar ang montering och eldning. Vi kommer att läsa svaren igen båda två. Vi har inte kommit iväg för att titta på en live så jag funderar lite på formen, hur långt mäter det från väggen till framkant på kaminen och stämmer det att den inte är rund i formen? Skulle man kunna ställa den i ett hörn om du förstår?
Kika, gå gärna in på Jötuls hemsida och där kan du se mått och form.
www.jotul.se
Formen är en konvex trekant, lite som en wankelmotors kolv. Riktigt snyggt faktiskt. Den passar utmärkt i ett hörn.
Jag har monterat vår kamin endast 6 cm från väggen bakom. Så stod det i katalogen som vi kikade på innan vi fick hem kaminen. Sedan då kaminen kom så hade de ändrat avstånd bak till brännbar vägg till 10 cm. Då var det för sent för oss att ändra då tilluften var klar och klinker lagt. Så det fick bli 6 cm och då jag frågade vår återförsäljare kunde han bara beklaga att de ändrat detta och det var inte mycket att göra, han tillade dock att sotaren hade all makt och det var han som avgjorde om det var godkänt. Då sotaren var hos oss visade vi han katalogen där det stod 6 cm och sotaren tog aldrig fram tumstocken ens och mätte. Han tyckte det såg bra ut, och avståndet är tillräckligt när man eldar. Spetsen längst bak blir inte så vansinnigt varm om man inte eldar som en idiot förståss.
Då vi har 6 sm så är det 51 cm från väggen bakom till fronten på kaminen, ska du ha 10 cm så blir det 56 cm. Ska du ställa den i ett hörn blir det andra avstånd som du kan läsa på jötuls hemsida.
www.jotul.se
Formen är en konvex trekant, lite som en wankelmotors kolv. Riktigt snyggt faktiskt. Den passar utmärkt i ett hörn.
Jag har monterat vår kamin endast 6 cm från väggen bakom. Så stod det i katalogen som vi kikade på innan vi fick hem kaminen. Sedan då kaminen kom så hade de ändrat avstånd bak till brännbar vägg till 10 cm. Då var det för sent för oss att ändra då tilluften var klar och klinker lagt. Så det fick bli 6 cm och då jag frågade vår återförsäljare kunde han bara beklaga att de ändrat detta och det var inte mycket att göra, han tillade dock att sotaren hade all makt och det var han som avgjorde om det var godkänt. Då sotaren var hos oss visade vi han katalogen där det stod 6 cm och sotaren tog aldrig fram tumstocken ens och mätte. Han tyckte det såg bra ut, och avståndet är tillräckligt när man eldar. Spetsen längst bak blir inte så vansinnigt varm om man inte eldar som en idiot förståss.
Då vi har 6 sm så är det 51 cm från väggen bakom till fronten på kaminen, ska du ha 10 cm så blir det 56 cm. Ska du ställa den i ett hörn blir det andra avstånd som du kan läsa på jötuls hemsida.
Varför insatts? Varför inte en riktigt öppen spis som ger det sköna ljudet och närheten till elden samt inte leder till sådan otrolog värme i rummet vilket i sin tur gör att man inte kan elda så mycket man vill?WeeBe skrev:Nu har jag premiäreldat och har följande erfarenheter:
Man drar ut tilluften samt uppstartluften, de två spakarna vi sidan om lucköppnaren.
Lade in lite ved och tidningspapper och staplade ovanpå varandra.
Tände och stängde luckan, efter lite rykande tog det eld och sedan har jag eldat hela kvällen.
Denna uppstartsventil är ju en skänk från ovan då man som jag med flera har mekanisk frånluftsventilation. På Conturas modeller ska ju luckan stå lit epå glänt vid upptändning men det behövs inte nu. Det är tur för undertrycket i huset gör att det sugs in rök i huset innan draget i skorstenen tagit fart. Mycket bra och smidigt gick det, klart över förväntan.
Som tidigare nämnts så luktar det INTE gott då man eldar nu i början. En stark stickande rök kommer ifrån kaminen, isoleriingen och skorstenen under detta första eldningstillfälle. Förhoppningsvis så har man bränt ur den nu så man slippper mer äckellukt.
Röklukten ifrån ved är ju väldoftande i jämförelse.
Sotbildningen var stor särskitl på sidorutorna i början då jag tände brasan, efter att ha lagt i lit emer ved och eldat me dtilluften helt öppen så bränns detta sot bort. Så fort jag fyller på så sotar det en aning i början för att sedan försvinna då elden tagit sig ordentligt. Över förväntan då jag trodde att jag skulle få leva med lite sot på sidorutorna.
Värmeutvecklingen är mycket kraftig och jag kan inte elda så här varje kväll för det närmar sig nog 28 grader i vardagsrummet just nu (+2 grader ute). Vid vanlig eldning räcker det säkert med en liten tändbrasa och ett ilägg på 3-4 lite grövre vedbitar.
En liten nackdel som jag ser det just nu är väl att brännkammaren är aningen liten. Min ved kapade vi 28-30 cm och 30 är lite för långt för att få bra plats i kaminen. Jag ska nog kapa vårens ved 25-26 cm istället så det får bättre plats.
Ser farm emot riktigt kalla dagar i vinter då jag får elda ordentligt, dvs kanske 2 ilägg. I ett nybyggt hus så blir det enormt varmt av att elda i en kamin vill jag lova, puhhh.
Är det för att det är mekanisk från luft så att det ryker in?
Själv tycker jag det verkar som att slänga pengarna i sjön genom att köpa en kamin i ett nytt välisolerat hus. Köp öppen spis istället.
Wester, varför insats frågar du och tycker istället att man skall installera en vanlig öppen spis.
Det finns många skäl till att man väljer braskamin och inte en öppen spis.
En öppen spis kommer alltid att överventilera huset särskitl vintertid vilket knappast är önskvärt.
En öppen spis är svår för att inte säga omöjlig att kombinera med en mekanisk frånluftsventilation eller en balanserad ventilation tex FTX. Vi har mekanisk frånluftsventilation och det betyder att det skulle sugas in kallluft genom skorstenen då man inte eldar och bli svårt att tända brasan då man ska börja elda. Till det kommer stora problem med röken innan man fått bra värme i skorstenen.
Det går lika bra att lyssna på knastret i brasan med braskamin. Detta förutsatt att du eldar barrved, gran, tall. Det är ju långt bättre att elda sprättande barrved i en braskamin jämfört öppen spis, om man tänker på brandrisken.
En braskamin är inte att slänga pengarna i sjön i ett nytt hus, men det är däremot en öppen spis. Det är givetvis långt mer ekonomiskt att installera en braskamin i ett nytt hus jämfört med öppen spis, med öppen spis så stör du ventilationen och dessutom förvinner ju mycket varm rumsluft rakt upp i skorstenen alterantiv suger du in mycket kalluft om du har mekanisk frånluft. Sedan har ju en öppen spis en verkningsgrad på 5-10% medan en braskamin har ca 70-85%.
Vill man elda mycket i en braskamin så går det ju alldeles utmärkt om man gillar värme alternativt öppnar en dörr eller fönster i närheten just då man eldar.
Det finns många skäl till att man väljer braskamin och inte en öppen spis.
En öppen spis kommer alltid att överventilera huset särskitl vintertid vilket knappast är önskvärt.
En öppen spis är svår för att inte säga omöjlig att kombinera med en mekanisk frånluftsventilation eller en balanserad ventilation tex FTX. Vi har mekanisk frånluftsventilation och det betyder att det skulle sugas in kallluft genom skorstenen då man inte eldar och bli svårt att tända brasan då man ska börja elda. Till det kommer stora problem med röken innan man fått bra värme i skorstenen.
Det går lika bra att lyssna på knastret i brasan med braskamin. Detta förutsatt att du eldar barrved, gran, tall. Det är ju långt bättre att elda sprättande barrved i en braskamin jämfört öppen spis, om man tänker på brandrisken.
En braskamin är inte att slänga pengarna i sjön i ett nytt hus, men det är däremot en öppen spis. Det är givetvis långt mer ekonomiskt att installera en braskamin i ett nytt hus jämfört med öppen spis, med öppen spis så stör du ventilationen och dessutom förvinner ju mycket varm rumsluft rakt upp i skorstenen alterantiv suger du in mycket kalluft om du har mekanisk frånluft. Sedan har ju en öppen spis en verkningsgrad på 5-10% medan en braskamin har ca 70-85%.
Vill man elda mycket i en braskamin så går det ju alldeles utmärkt om man gillar värme alternativt öppnar en dörr eller fönster i närheten just då man eldar.
Om vi återkopplar till originalfrågan i tråden då kan jag nu ge mina egna synpunkter och erfarenheter på våran nyinstallerade Camina Art, och i detta fall Art Grace.
MINUS:
-Passformen på de ingående detaljerna är inte bra....för att inte säga katastrofal....
-Brickor här och var för att luckor ska gå öppna alternativt inte ta i andra ingående detaljer på kaminen...
-Bakugn som är feltillverkad så att den öppnas av sig själv (lutar utåt/nedåt)...
-Handtaget till lucköppningen krokigt så att handtaget både tar i själva luckan och i kaminplåten...
-När man eldat en stund går inte luckan att öppna över huvud taget då antingen den eller låsblecket slår sig av värmen och gör så den fastnar...
Jag har kontaktat återförsäljaren FEM gånger utan att få någon respons....
Sammanfattningsvis kan jag säga att jag INTE kommer att köpa någon fler Camina och inte heller kan rekomendera någan annan att göra det....tyvärr.... Köp ett annat märke.
MINUS:
-Passformen på de ingående detaljerna är inte bra....för att inte säga katastrofal....
-Brickor här och var för att luckor ska gå öppna alternativt inte ta i andra ingående detaljer på kaminen...
-Bakugn som är feltillverkad så att den öppnas av sig själv (lutar utåt/nedåt)...
-Handtaget till lucköppningen krokigt så att handtaget både tar i själva luckan och i kaminplåten...
-När man eldat en stund går inte luckan att öppna över huvud taget då antingen den eller låsblecket slår sig av värmen och gör så den fastnar...
Jag har kontaktat återförsäljaren FEM gånger utan att få någon respons....
Sammanfattningsvis kan jag säga att jag INTE kommer att köpa någon fler Camina och inte heller kan rekomendera någan annan att göra det....tyvärr.... Köp ett annat märke.
Jag det var det jag undrade om hur det funkade med FTX. Det verkar ju vara ett problem.WeeBe skrev:Wester, varför insats frågar du och tycker istället att man skall installera en vanlig öppen spis.
Det finns många skäl till att man väljer braskamin och inte en öppen spis.
En öppen spis kommer alltid att överventilera huset särskitl vintertid vilket knappast är önskvärt.
En öppen spis är svår för att inte säga omöjlig att kombinera med en mekanisk frånluftsventilation eller en balanserad ventilation tex FTX. Vi har mekanisk frånluftsventilation och det betyder att det skulle sugas in kallluft genom skorstenen då man inte eldar och bli svårt att tända brasan då man ska börja elda. Till det kommer stora problem med röken innan man fått bra värme i skorstenen.
Det går lika bra att lyssna på knastret i brasan med braskamin. Detta förutsatt att du eldar barrved, gran, tall. Det är ju långt bättre att elda sprättande barrved i en braskamin jämfört öppen spis, om man tänker på brandrisken.
En braskamin är inte att slänga pengarna i sjön i ett nytt hus, men det är däremot en öppen spis. Det är givetvis långt mer ekonomiskt att installera en braskamin i ett nytt hus jämfört med öppen spis, med öppen spis så stör du ventilationen och dessutom förvinner ju mycket varm rumsluft rakt upp i skorstenen alterantiv suger du in mycket kalluft om du har mekanisk frånluft. Sedan har ju en öppen spis en verkningsgrad på 5-10% medan en braskamin har ca 70-85%.
Vill man elda mycket i en braskamin så går det ju alldeles utmärkt om man gillar värme alternativt öppnar en dörr eller fönster i närheten just då man eldar.
Men det med att det sugs ner kall luft när man inte eldar är ju lätt löst med ett spjäll.
Svårt att tända brasan kan jag köpa, men i många "superdesignade" nybyggda hus är det ju öppenspis som gäller, undrar hur det löser det (det e inte gas eller något sådant skit utan en riktig).
Det med all varmluft genom skorsten är ju sant men du tillför ju energi så det är ju ingen direkt förlust.
Det e ju det som är problemet, en braskamin har "för hög" verkningsgrad. Du kan ju inte elda med den för det blir för vamt. Vem vill elda med öppen dörr eller fönster? Jättemysigt när det regnar och blåser.
Tycker inte att det är fel att sätta in en kamin men jag tror de flesta blir lurade att sätta in en sådan när de vill ha en eldstad i huset. De vill ju ha den för att myselda inte värma upp huset med den. Tror defenitivt trenden med kaminer kommer vända och fler och fler slänger in vanliga öppna spisar.
Har själv 2 kaminer (inmurade insattser inte sådanna contura grejjer) + 4 kakelugnar + 2 öppna spisar.
Gissa vilka som används?????
Ursäkta denna offtopic debatt.