Hej på er,

Jag kan ha brustit lite i planeringen och behöver nu tips om enklaste möjliga lösning med ett godtagbart resultat. Hoppas det finns kunskap på forumet som kan hjälpa mig, det brukar det göra. :D

Jag har vid mitt fritidshus idag enbart sommarvatten från en borrad brunn (delas mellan tre fastigheter varav en är åretruntboende) men har inte haft vatten inne i huset tidigare utan bara utomhus och till dusch/handfat i ett separat "badhus". Nu är det dock dags att koppla in vattnet i huset där jag förutom dusch, toa, handfat även ska koppla in kökskranen. Med detta följer något högre krav på vattnets renhet, framförallt för att vattnet nu i högre grad är tänkt att användas för konsumtion, alltså som dricksvatten och att laga mat med. Jag har också ett nytt enskilt avlopp som nu skall börja nyttjas.

Så till min bristande planering: Jag har rätt naivt tänkt att "det kan väl inte vara så svårt att filtrera lite vatten..." :rolleyes:, och sneglat på filter från exempelvis Jula https://www.jula.se/catalog/bygg-oc...re-och-filter/avhardningsfilter-438014/#tab02. Nu när jag börjar titta lite närmare på det här inser jag att det kanske inte är riktigt så enkelt... Om inte annat för att några av de där filtren har ganska lågt flöde, ner till 5-6 liter/minut. Det lär ju knappast funka för en dusch till exempel.

Frågan är då som följer: Vad behöver jag för prylar? Jag har inte gjort någon vattenanalys än (beställs i dagarna) så det kanske är omöjligt att svara på, men har under åren inte märkt av någon dålig smak eller lukt och har heller inga missfärgningar i handfat eller dusch. Däremot ser man att vattnet ibland inte är helt klart och man kan se lite partiklar ibland.

Lite grundförutsättningar då:
- Jag har ingen hydrofor/press eller något sådant, och har egentligen inte heller plats för det utan vattnet är tänkt att gå direkt från filtren till varmvattenberedaren. Måste man ha det så får jag lösa det...
- Planer finns på att vintersäkra vattenledningar så att jag kan ha vatten året om.
- Jag har byggt en låda på utsidan huset där jag tänkte ha vattenmätare och filter. Den isoleras hjälpligt och förses med frostvakt. Lådan är ca 1,5 meter bred, 1,2 meter hög och 0,4 meter djup. Kan göras större om det krävs men helst inte...
- Jag har egentligen inga jättehöga krav utan vill ha vatten som inte gör mig sjuk och helst inte lämnar rostspår på porslinet. Ungefär som nu fast utan partiklarna. :rofl:
- Undviker helst lösningar som behöver regelbunden backspolning av filter då brunnen tenderar att om inte sina så åtminstone bli lite trött vid längre torkperioder.
- Vill ha ett så pass bra flöde att man kan duscha, vad det nu kräver för liter-per-minut...

Om det går att ge något generellt tips utifrån det tar jag emot det med stor tacksamhet. :) Går det att peka på specifik produkt som får plats i lådan och inte kostar hujedamigmycket blir jag lycklig. :D

Tack på förhand!
ToRy
 
Utan ett vattenprov skulle jag säga det är meningslöst att spekulera. Inte ens säkert det behövs ett filter.

Tips:
Vissa kommunen är behjälpliga med vattenprover, en del erbjuder det även gratis om man har yngre barn.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB
  • Laddar…
Nä, jag inser att analys behövs för att veta vad jag ska filtrera bort. Tänkte att jag kanske kunde få tips om möjliga filterhus och sen köpa insatsfilter efter vad analysen visar. Men jag ska kolla på analys och få det gjort så snart som möjligt.
Ulricehamn hänvisar till tre olika företag för vattenanalys...
 
Kanske något av de andra hushållen som du delar brunn med som redan gjort ett vattenprov ? Eller så kan ni i allafall dela kostnaden för provet.
 
S
Ta vattenprov. Hör med återförsäljare av vattenfilter om patronfilter av den större modellen kan avhjälpa ev anmärkningar, om du får sådana. Om ej backspolningsfilter är aktuellt, finns det patronfilter modell större, 20”, som borde klara större flöde. Tror vanligast att folk har partikelfilter och kolfilter, men analysen måste göras först.
 
Åretruntgrannen har gjort analys, men det är ganska många år sedan...
Analyspaket beställdes precis. (y)
 
  • Gilla
Dortmunder DAB och 1 till
  • Laddar…
En vattenanlys måste göras först. Filtertyperna skiljer sig en del så det är inte bara att byta en insats utan hela anläggningen väljs efter förutsättningarna.
Räkna med att du behöver avsätta lite plats för detta om det är så att du inte klarar dig med ett enkelt partikelfilter.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB
  • Laddar…
Har någon av de andra två fastigheterna någon reningslösning idag? Kanske är det lämpliga att göra gemensam sak av det hela?
 
  • Gilla
Dortmunder DAB
  • Laddar…
Hej igen!

Analys gjord, resultatet har kommit. Provet togs precis efter min vattenmätare.

Otjänligt pga hög blyhalt. 85mikrogram/Liter. Gränsvärde 10Mikrogram/liter.
Tjänligt med anmärkning pga mangan och koppar samt lågt pH.

Enligt analysfirman kan lågt pH-värde vara orsak eller åtminstone bidra till halterna av både bly, mangan och koppar om jag inte minns vårt samtal fel. Detta genom att surheten kan orsaka utfällningar av metaller från gamla kopplingar och annat kul på vägen från brunn till kran.

Snackade med åretruntgrannen som har brunnen på sin tomt om hur anläggningen ser ut. Vattnet pumpas upp av en injektorpump(?). Det sitter en elmotor inne hos grannen som tydligen ska trycka vatten NER i brunnen med högt tryck vilket gör att vatten trycks UPP i ledningen. Vete fan hur det går till... Hur som, vattnet som pumpas upp går in i någon form av trycktank som ska vara plastklädd inuti (och relativt nyligen rengjord). Därefter är det en förgrening, en går till oss två fritidshus och en går till åretruntgrannen. På vår gren finns inga som helst filter eller andra mackapärer förutom slang, kopplingar, mätare och diverse kranar. Åretruntgrannen har en pryl som höjer pH-värdet (ser ut som en svetsgasflaska ungefär) som enda "filter".
Hela anläggningen ska vara från 70-talet. (pH-prylen såg nyare ut men det är ointressant eftersom den ändå inte ligger på min gren.)
Räknat från förgreningen efter tanken skulle jag gissa att jag har ca 30-40 meter svart pem(?) plastslang och kanske 5-10 kopplingar och två kranar innan min mätare. Mätaren är ca 5 år gammal.

Frågan är då vad som kan fälla ut så mycket bly? Någon som har några tankar om det?(Eller om något av ovanstående...) Med tanke på åldern på större delen av anläggningen, kan slangar eller kopplingar innehålla bly? Eller plasten i trycktanken?

Min tanke nu är att beställa ett nytt test för bly och ta det proven från en säkerhetsventil precis innan trycktanken. Beroende på om det är någon skillnad där så får vi ta beslut därefter. Tankar om det?

Kan ju tillägga att jag fick offert på pH-höjare och filter för att åtgärda allt, bly, koppar, mangan och pH. 48 papp. Hoppas kunna undvika åtminstone delar av det...
 
Det är viktigt att ni omsätter vattnet ordentligt innan ni fyller flaskorna, just vid lågt pH så kan metaller som bly och koppar fälla ut. Fyller man direkt från kran utan omsättning så får man oftast höga värden även på kommunalt vatten.
Minst 5-10min spolning innan prov och alltid från den kran man använder mest, kökskran.

Tar man vatten från en säkerhetsventil vet du inte vad du får med dig.
 
Det låter spontant som att det skulle räcka med ett pH-justerande filter, väljer man pH med backspolning så får man ofta med järn också, beroende på mängd förstås.
 
Har nu fått svar på det senaste provet, vilket då togs vid den säkerhetsventil som jag pratar om i inlägg #9. Här får vi en blyhalt på 0,0034mg/l, vilket om jag inte är helt dum i huvudet översätts till 3,4 mikrogram/l, vilket då ska jämföras med de 85 mikrogram/l som första analysen gav. Gränsen som Eurofins (analysföretaget) anger är 10 mikrogram/l.

Baserat på det senaste resultatet känns det som att något på vägen mellan brunn och kran hos mig utsöndrar en massa bly, frågan är vad. Det enda som finns är som beskrivit ovan, en plastfodrad trycktank (hydrofor?), 30-40 meter slang och ett gäng kopplingar och kranar, allt från 70-talet. En snabb googling ger att bly tidigare använts som stabilisator i plast och vattenledningssystem.

Jag vet inte riktigt hur jag ska gå vidare. Att byta hela anläggningen kanske hade varit det bästa men jag vet inte om jag får med mig grannarna på det och jag har ingen aning om vad det skulle kosta. Att byta antingen hydroforen eller ledningarna känns osäkert då jag inte vet vad som är boven i dramat. Att flytta det befintliga pH-filtret vore ett alternativ men jag vet inte om jag kan få med mig året-runt-grannen på det. Dessutom vet jag inte om det är tillräckligt för att få ner bly-halten till vettig nivå. Ytterligare dessutom vet jag inte ens om man kan sätta det innan hydroforen vilken mycket möjligt kan vara boven i dramat. Ett GAAAHHHH!!!! känns berättigat just nu.

Det bästa kanske vore att ta ytterligare ett prov, denna gång efter hydroforen... Fast jag vet inte om där finns någon kran... Fan...
 
Ta ett nytt prov i kökskranen efter 5min omsättning, då är problemet löst.
Tar man prov direkt från kranen utan omsättning är det inte ovanligt att man får dessa värden.
 
Bly används även för att underlätta gjutning av mässingsdelar. Så det kan också vara en källa.
 
Både proverna togs efter viss omsättning. Vid första provet - hög blyhalt - lät jag vattnet rinna i åtminstone 5-10 minuter. Vet inte hur lång tid det tar att "tömma" hydroforen. Kan tänka mig att den är på runt 100 liter...? Plus 30-40 meter slang... Det är inte jättemycket tryck så det kanske fanns en del "gammalt" vatten kvar i hydroforen som blev provet, vad vet jag.

Vid andra provet fyllde vi 2 hinkar, alltså ca 20 liter, innan jag tog provet. Det provet innehåll inte mycket bly.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.