Att det inte går att köra ugn och DM samtidigt är väldigt vanligt i lägenheter i äldre hus. Det får man nog betrakta som en ”egenskap” inte ett fel. Om däremot säkringen löser ut vid normal användning av ugnen utan att något annat strömkrövande samtidigt är så får man nog se det som ett fel.

Förslaget att undersöka ifall det går att säkra upp till 13A är bra. Men det måste bedömas av en elektriker.

I hus med gasspisar är det inte säkert att matningen till fastigheten tål att många byter till elspisar. Det kan tom. behövas uppgradering av transformatorstationer för flera kvarter.
 
  • Gilla
GK100 och 1 till
  • Laddar…
Det här är tyvärr inte ett dolt fel eftersom du kunde kontrollera det på visningen. Dock skulle det kunna klassas som en olaglig eldragning och förra ägaren måste kunna visa upp att jobbet är gjort av en behörig elektriker.

Skulle dock säga att processen förmodligen är för jobbig för att driva något kontra att ta dit en elektriker för att dra fram en ny ugnsmatning.

Hur är det med hällen, har den en egen säkring? Hur många Amper är den på? Jag skulle gissa på 25A men det skulle vara intressant att veta vad du har för huvudsäkringar och om du har 3 eller 1 fas in.
 
Mikael_L
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Vi får väl fråga våra kunniga elektrikervänner här på forumet om det finns en chans i helvete att man skulle lägga två tunga förbrukare som diskmaskin och ugn på samma 10A-grupp. Det låter som hemmapul i mina öron.
Finns knappt en chans. Även om det kan fungera bara man ser till att aldrig ha mer än en sak åt gången igång så gör man helt enkelt inte så.
Det finns ugnar (för hushåll) som klarar sig med en 10A säkring och de som kräver 16A, den senare sorten blir svår att köra ens ensam utan att slå ut en 10A säkring, funkar med porslinssäkring dock.

Fackmannamässigt så ser man till att:
DM har en helt egen 10A matning.
Spis har en helt egen 20A enfasmatning eller en helt egen 3x16A trefasmatning.
Samma med kombinationen häll + ugn.
Sen minst en till matning till köket, för övriga förbrukare och uttag.

Något lite kan man rucka på dessa "regler", men i princip ska det se ut såhär för att vara fackmannamässigt utfört. Och att sätta allt i köket på en enda säkring är så otroligt långt ifrån fackmannamässigt att det inte alls är svårt att leda detta i bevis i ev rättegång, det kommer vara lätt att leta fram dokument och sakkunniga som intygar att det är väldigt fel.

Fortsättningen på det juridiska har svårare att ge synpunkter på.
 
  • Gilla
CCPusher och 2 till
  • Laddar…
Q Qaniel skrev:
Dock skulle det kunna klassas som en olaglig eldragning och förra ägaren måste kunna visa upp att jobbet är gjort av en behörig elektriker.
På vilket sätt är elanläggningen olaglig nu? Om den är det så är det nuvarande anläggningsinnehavare som har ansvaret.

Det finns inga krav på att en elinstallatör ska lämna några kvalitetsdokument eller liknande som man kan visa upp för att bevisa vem som har gjort vad i en anläggning. Ett kvitto eller faktura säger ingenting om själva utförandet.
 
M munge skrev:
Om det var gas tidigare så finns det ju viss risk att det inte finns så mycket att spela med öht i lägenheten. Många lägenheter med gas har bara 1-fas 15 A in.
Då är läget värre.
Numera heter det 1-fas 16 ampere. Däremot kan man prova med de nya 13A säkringar som finns t.ex. på Jemofix. Är godkända för 1,5mm2
 
Mikael_L
useless useless skrev:
På vilket sätt är elanläggningen olaglig nu? Om den är det så är det nuvarande anläggningsinnehavare som har ansvaret.

Det finns inga krav på att en elinstallatör ska lämna några kvalitetsdokument eller liknande som man kan visa upp för att bevisa vem som har gjort vad i en anläggning. Ett kvitto eller faktura säger ingenting om själva utförandet.
Jag tror jag konsekvent skrev "fackmannamässigt", inte "olagligt".

edit:
Sorry, såg nu att du citerade en annan, men det kom efter mitt inlägg så jag bara antog något, antar jag ... ;)
 
O Odsch skrev:
Ja och ugnen går ju överhuvudtaget inte att köra i mer än 5-10..
Enfasiga ugnar brukar vara på c:a 3kW vilket motsvarar en ström på ungefär 13Ampere. Så det stämmer som du skriver, att säkringen bryter efter några minuter. Den elektriker som har utfört arbetet, skall om han fortsatt vill ha heder och stolthet i behåll, åtgärda detta dimensioneringsfel, även om det gått en tid. Ledningen till ugnen skall vara med area 2,5kvmm och avsäkras med 16A. Dessutom skall diskmaskinen ha sin egna ledning 1,5kvmm och avsäkras med 10A. Om det inte går eller är rimligt att omfördela till separata gruppledningar så måste du vara uppmärksam på att inte använda diskm. och ugnen samtidigt.
Belysningen skall under alla omständigheter separeras från ugn/diskm. säkringen- säkringarna.
 
  • Gilla
Annaet och 1 till
  • Laddar…
zaltarn joalju skrev:
Vänta nu här, köper man en lägenhet finns väl ingen anledning att be en elektriker besikta innan köp? Absolut om man köper ett ruckell och vill få koll på hur läget är.. Om elen i köket ej fungerar alls som den ska redan vid inflyttning är något fischy oavsett vad säljare säger, men då måste man bevisligen påtalat strulet direkt. Vi var med om en en situation då vi sålde vår gamla kåk. Elcentralen var gammal och helt klart inne på sista varvet. Men inget som doldes eller så. Nya ägarna fick nåt strul efter en månad då huvudsäkr gick om/om igen. Under våra 11 år i kåken hade aldrig något sådan inträffat. Det var alltså ren otur för dom att det skedde efter övertagandet. Dom försökte åberopa dolt fel. Gick så klart inte eftersom det inte var dolt. Men i TS fall, om ett nyrenoverat kök ej funkar och hans elektriker visar på ”hemmameck” torde saken varann annan..
Man har som köpare en ganska långtgående undersökningsplikt. Hallå Konsument skriver:

"Ett dolt fel är något som finns redan när du köper bostaden och som du inte kan upptäcka - trots en noggrann besiktning."

Att snabbt testa så spisen startade är knappast en "noggrann besiktning" och felet att allt är kopplat på samma 10A säkring hade man kunnat se (om man tittade efter det). Så för tre dagar sedan skulle jag sagt att TS inte har något att hämta alls, men med nya domen från HD kan det eventuellt finns möjlighet att ställa krav på säljaren.
 
Mikael_L
BeaumontX BeaumontX skrev:
Man har som köpare en ganska långtgående undersökningsplikt.
Som dock begränsas ordentligt i vissa fall. T.ex. när det är nybyggt eller nyligen totalrenoverat. Då behöver man inte leta efter fel som inte är förväntade.
 
JA”Snabbe” JA”Snabbe” skrev:
Går det att sätta en 10A säkring i en 16A passdel? Eller är det normcentral? Jag tänker att en korkskalle varit framme och bytt till felaktig säkring.
Hej
Jo, men det hade ju elektrikern ändrat direkt...
 
Frågan här är ju inte om det går eller huruvida andras ugnar fungerar i andra hem med 10 A. TS hävdar att det inte fungerar och har stöd av en elektriker som varit på plats. Alltså är det ett fel.
Frågan gäller vems felet är.
Domen som nämns är intressant. Kanske är en applicerbar i detta fallet, kanske inte.
Hävda ett fel mot säljaren.
Går inte det, bygg om elen, byt spis eller återinstallera gasen.
 
V Vårhögen skrev:
Numera heter det 1-fas 16 ampere. Däremot kan man prova med de nya 13A säkringar som finns t.ex. på Jemofix. Är godkända för 1,5mm2
Ja, det går att köra med 13A till 1,5-kvadrats kabel om rätt förutsättningar är uppfyllda. Bla beror det på hur kabeln är förlagd och vilken kylning den får.
Så det är en dålig ide att på eget bevåg köpa en ny säkring och byta.
 
Mikael_L
useless useless skrev:
Ja, det går att köra med 13A till 1,5-kvadrats kabel om rätt förutsättningar är uppfyllda. Bla beror det på hur kabeln är förlagd och vilken kylning den får.
Så det är en dålig ide att på eget bevåg köpa en ny säkring och byta.
Beror även på säkringstypen.
Diazed - porslinssäkring, vilket jag antar det gäller här, ska man lägga till en faktor på för att räkna med rätt strömvärde.
Detta för att diazed inte löser lika lätt vid överlast.

Detta gäller:
In = 0 - 4 A, k2 = 2.1
In = 6 - 10 A, k2 = 1.9
In =13 - 400 A, k2 = 1.6

Så kablar som är matade av en 13A diazed måste ha ett strömvärde på (13A /1,45) * 1,6 = 14,4 A, inte 13A som man kanske kan tro.

Faktorn 1,45 ska räknas på alla säkringar, men MCB-automater har k2= 1,45, så det tar ut varandra.
 
Enl bif bild så kan du se på ett ungefär vad olika hushållsapparater drar i effekt.
På en 10A säkring har du 2,3 kw (2300 w) att leka med. Det går INTE att köra en varmluftsugn på full effekt med en 10A säkring.
Elen du har är INTE dragen av en elektriker.
Du behöver dra nya kablar till köket, en tjockare som klarar 16A eller helst 20A, och den ska du ha till spis/ugn, och sedan bef kabel ska du ha kvar till diskmaskin.
Men man måste även kolla vilken storlek du har på din huvudsäkring. Den finns vanligtvis i källaren i ett låst utrymme, men styrelsen kan öppna och visa.
Men detta kan din elektriker.
 
  • Lista över hushållsapparater med angiven effekt i watt, markerat att diskmaskin och varmluftsugn överstiger 10A säkringskapacitet.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Oj! Vi har en 80-talslägenhet med 3x16 A trefas draget till spis och 1x10 A draget till diskmaskin. Dessutom fanns 3x16 A trefas draget till tvättmaskin.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.