Finns det några särskilda bestämmelser om man drar el i vägg/golv med spånisolering gentemot mineralull?
 
Nej, men man skall inte begrava elen i isoleringen.
 
På min vind är det draget EKK-Light lättsynligt och fastklamrat i bjälklag om man lyfter på mineralullen (mellan mineralull och spån).
 
I vägg blir det väl svårt att inte begrava röret?
 
Röret ska alltid ligga ytterst mot väggskivan.
 
Varför? Lättare bli av med värme?
 
Ja, det är kylningen som spelar in. Vår praxis med 10 A/1.5 mm² och 16 A/2.5 mm² i väggarna bygger på att röret ligger dikt an mot väggskivan, inte mitt inne i isoleringen.
 
Rören mot väggskivan ger en avsevärd större risk för genomskruvning redan vid skruvning av väggarna. I know.

//Patrik
 
Du kan ju alltid säkra 6A..
 
Man kan även se till att man har nog många grupper ut i huset, då kommer man inte att belasta ledningarna så att man får problem med värme. Får man problem med värmen pga hög belastning på någon grupp har man gjort ett stort fel i "konstruktionsskedet". Normalt belastas "vanliga" grupper med 2 - 4 A.
 
  • Gilla
Elkludde och 1 till
  • Laddar…
Menar ni att det är ett teoretiskt problem?
Att man i praktiken inte stöter på en kortslutning/brand pga isolerade vp-rör/slang?
 
Det är svårligen ett problem i praktiken då det handlar om förhållandevis små överbelastningar som är möjliga. Du behöver vara skicklig, ihärdig och förmögen för att ett problem ska visa sig, och då troligen först efter flera år.

Men det är likafullt ett formellt fel, så man ska inte begrava rören i isolering utan att ta hänsyn till det, t.ex genom att gå upp snäpp i ledararea.
 
Ja, det är ett formellt fel och likaväl ett teoretiskt problem OM anläggningen är korrekt utförd. Problem skulle kunna komma om man utökar en befintlig grupp i en gammal anläggning och då inte har full koll.
 
Så om någon kopplar in ett flyttbart värmeelement på 2.3 kW och kåken brinner ner så är det ett teoretiskt problem?

Jag skulle nog inte riktigt se det så om det hände mej.
 
Det kommer inte att brinna om du kopplar in dit element. Regeln om placeringen av ledningen i väggen kom någon gång på 70 talet. Så på äldre hus tog man ingen hänsyn till vart röret låg. På äldre hus var/är det även betydligt vanligare med få grupper, sämre isolering, smältsäkringar mm mm som sammantaget ger större belastning på grupperna. TROTS det är/har det inte varit problem med överhettade ledningar i vägg och tak, i alla fall så länge man har hållit sig till 10 A och 1,5 mm2.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.