Vill ha eluttag på väggen ovanför köksön (röd ruta). Kommer att ha kabelkanalen på taket ända in till väggen. Hur kan jag dra en kabel bakom gipsväggen till el uttag? (Det är en yttervägg med isolering)
 
  • Kök med brödrost, vattenkokare, smartphone, och antydning till röd sensorisk remsa; osäker elektrisk installation i taket.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Fortsätt med kabelkanal ner på väggen.
 
G Genomklok skrev:
Fortsätt med kabelkanal ner på väggen.
Vill ha vägghylla därför vill inte ha kabel kanal utanpåliggande :)
 
Det är tänkbart att du med lite tur kan fiska fram ett flexibelt elrör (slang).

Ta upp hål för en Rot dosa där du skall ha uttaget. Borra ett hål upp vid taket, som är lagom stort för att döljas av kanalens ände. Det är tveksamt om det går att fiska igenom ett så litet hål, men kan vara värt ett försök. Kör in en dragfjäder, eller liknade uppifrån och i riktning mot dosan. Lyckas du (mot förmodan) få fram dragfjädern så kan du fästa elslangen i den och dra igenom. uppe vid taket skall man nog inte försöka få ut slangen rakt ut. Om det skulle lyckas så har du en för skarp böj på den, svårt att få igenom någon tråd. Utan låt den komma ut snett ur väggen, fixera med någon fogmassa silikon (eller min favorit, Biltemas multibond).

Du har ett horisontellt avstånd här också. Försök upptäcka om det finns en vertikal regel i vägen. I så fall kan man överväga att gå med kanalen i sidled en bit uppe vid taket. Man kan också överväga att ta upp ett lite större hål uppe vid taket som ev. får döljas av någon platta eller så. Det är troligen nästan omöjligt att fiska fram om hålet inte är 30 - 40 mm.

Att fiska fram ett rör så här får man se som en stor bonus om det lyckas. Annars får du spåra i väggen och sedan spackla igen det.
 
Och så måste du vara försiktig så att du inte förstör diffusionsspärren i väggen, beroende på hur väggen är bygd kan den ligga emot gipsskivan. Dra en "kulo" som följer fönstret rakt upp och sedan i takvinkel till kanalen. Ta bort lite av hörnet på baksidan hyllan för kabeln. MEN ledningen i taket har den obruten fas? har det inte suttit en lampa där?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.