Har en malmborgs dosdimmer, kopplad till några led-spottar. Impulsfjädern i strömbrytaren gick sönder, efter detta går det av någon märklig anledning inte att dimra dem. Kan vara att att strömbrytaren varit i läge "på" en längre stund, vet inte om det kan ha stekt dimmern? Testade dock att byta till en helt ny likadan dimmer, går inte att dimra med den heller som tidigare. Lamporna är fast i ett läge med medelstyrka. Känns ju som att det ändå borde vara dimmern som är boven eller?
Ibland om man försöker tända och släcka ett par gånger i följd så fastnar den också i släckt läge, går först att tända igen efter några minuter.
Någon som har en idé vad jag ska göra? Köpa en tredje dosdimmer och hoppas att det går bättre?
 
Tommty
Du skriver inget om att du bytt impulsfjäder?
 
Har bytt ut strömbrytaren inkl. impulsfjädern till ny och fungerande, blev dock ingen skillnad på problemet mer än att jag nu slipper "flippa tillbaka" brytaren själv så att säga.
 
En klassiker är ju att fjädern monterats på fel sida.
 
Så ska det inte vara, det borde fungera. Det är oundvikligt att misstänka att det saknas något i din beskrivning, eller att något hände vid bytet. T.ex hamnade fjädern på samma sida i strömbrytaren? Har några luuskällor bytts under tiden? Något annat som hänt under den "längre stund" som förlupit innan du bytte fjädern?
 
Är LED-belysningen gjorda att kunna dimmras ? är dimmern specifikt gjort för att kunna dimmra LED-armaturer ??

enklare dimmers-konstruktioner är gjorda för glödlampor med betoning på '_glöd_lampor' med klassisk uppvärmd dubbelspiralicerad wolframtråd - ja dom som numera är förbjudna att säljas.

Skall LED kunna dimmras så måste elektroniken i denna vara gjort för det samt att en klassisk dimmer med diac och triac kanske inte arbetar så bra om belastningen är låg.
 
LED -belysningen är absolut gjord för att dimras, har fungerat i flera år före. Dosdimmern är märkt med att den ska fungera för LED. Grejen är att det slutade fungera med dimringen strax efter att fjädern slutade fungera, så själva bytet av strömbrytare har inte förändrat det. Kan det vara något fel i transformatorn till LED? Men tycker ju att när dosdimmern ger mindre ström borde ju inte lamporna kunna lysa med samma sken hela tiden.
 
Testade nu att koppla förbi dimmern helt. Blir dock fortfarande samma ljusstyrka, typ 50%. Får nog bli att prova att byta ut drivdonet.
 
E Etriol skrev:
Har en malmborgs dosdimmer, kopplad till några led-spottar.
Ett centralt drivdon för LED-spottar mellan dimmern och spottarna är just den typ av information som saknades eftersom det är ett ovanligt upplägg. Nästa fråga blir då ifall spottarna drivs med konstant spänning eller konstant ström? Vid konstant ström så kan en av spottarna vara dålig vilket påverkar alla andra. Vid konstant spänning är det ofta drivdonet som felar. Lite mätning av spänningen på sekundärsidan kan ge svar.
 
Som jag förstår det är det konstant spänning, bifogar bild på märkning på drivdon och spottar.
 
  • Orange och vit LED-drivdon med kablar och teknisk specifikation, monterad på vägg eller tak.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Närbild av en etikett på en elektrisk anordning med CE-märkning och tekniska specifikationer.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Panor82
Det är ett konstantströms drivdon och som Bo skrev så kan ena ljuskällan vara defekt. Om du känner dig bekväm så kan du koppla ur dom en och en och se om du kan lokalisera boven i dramat.
 
Redigerat:
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
eftersom det är bara en parledning ut från drivdonet så sitter förmodligen led-lamporna i serie vilket innebär att allt slocknar när du tar bort en lampa liknande som klassisk ljugransbelysning eller elektriska ljusstaken med 5-7 lampor.

innan du börja plocka ur lamporna så kan du försöka känna och lukta efter om någon armatur/lampa verkar bli varmare än resten i kedjan då hög spänningsfall över lampan som begränsar strömmen ger mycket mer värme än resterande lampor och brukar också ge i sammanhanget mer 'varm elektronikdoft'
 
Panor82
Det är inte förmodligen utan vid konstant ström kopplas alltid lamporna i serie, bra tips med med att känna, lukta och titta på lamporna innan man gör åverkan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.