Detta är till er som funderar och drömmer om att få bygga ert drömhus. Följ vår resa på www.nouw.com/Enkelthem

När vi fick reda på att det fanns en möjlighet för oss att förvärva en byggbar fastighet så fick vi helt plötsligt väldigt mycket att göra. Skönt för mig som är föräldrarledig och rastlös. Det är många som frågat mig vad man behöver göra innan köpekontrakt skrivs. Därför tänkte jag dela med mig av en lista med saker vi gjorde. Allt gjordes parallellt, de var en intensiv period men ack så roligt. Jag kan ha glömt något men hoppas inte det.

FASTIGHETEN.
Det absolut första vi gjorde var att fundera över om fastigheten hade de kvaliteter som vi letat efter. Det är viktigt för oss med ett bra solläge dvs. att större delar av uteplatsen är mot väster, att det finns plats för en framtida pool och stor gräsmatta för V. Till detta gjorde jag en tidig skiss för att se om huset skulle passa in bra på fastigheten.

I vårt fall hade fastigheten allt vi letat efter vilket gjorde att vi kunde gå vidare.

KALKYL.
Jag satte mig direkt och gjorde en egen kalkyl för hela processen. Allt från att sälja vårt befintliga hus medräknat mäklarkostnader, skatt mm. till att bygga hus och tillval. Eftersom jag gör många kalkyler i mitt jobb som projektledare (projektutvecklare) av bostäder så gick det väldigt fort men det gav en snabb överblick.

BANKEN.
Vi tog direkt kontakt med flera banker för att boka in möten och diskutera möjligheten att bygga hus. Vi valde att ta kontakt med tre banker eftersom vi vill ha möjligheten att senare förhandla fram de bästa villkoren för vårt bostadslån. Det tar ofta någon vecka innan man kan få till ett möte så ring banken direkt. Är det så att ni aktivt letar tomt så hade jag tagit kontakt med banken i förebyggande syfte för att få fram ett lånelöfte där det framgår vad fastigheten får kosta och hur mycket ni kan bygga för.

Då det inte var frågan om någon budgivning i vårt fall utan en förhandling om köpeskillingen (priset) kände vi ett lugn och behövde inte stressa fram möten. J var med på första bankmötet, ett tog jag själv och sista var ett telefonmöte. Vid mötena visste vi varken vad köpeskillingen för fastigheten skulle bli eller spikat husmodell. Så vi bad bankerna att ta fram vårt maxtak, dvs vad kan vi totalt lägga på fastighet samt huspriset.

För oss var det viktigt att kunna bo kvar i vårt befintliga hus under byggnationen eftersom vi inte vill flytta och V ska slippa byta förskola under en kort period. I vårt fall var det möjligt att ha kvar huset. Så skönt.

Alla tre banker var intresserade av att ha oss som kunder så vi kommer att förhandla vidare när bygglovet har vunnit laga kraft.

VÄRDERING AV BEFINTLIGT BOENDE.
En viktig input till bankerna var värdet på vårt befintliga boende. Vi valde därför att ta hit tre mäklare för att få vårt hus värderat. Nu är det så att många banker samarbetar med en specifik mäklarbyrå och kräver därför en värdering av dessa, t ex Nordea samarbetar med Bjurfors. Detta kan jag tycka är lite märkligt men många mäklarsidor erbjuder att vid en kostnadsfri värdering får man något som exempelvis presentkort på RoyalDesign. Det tackar jag inte nej till.

Vid bankmötena hade vi inte haft mäklarna på plats så vi utgick från köpeskillingen som vi köpte vårt hus för. Värderingarna blev högre vilket vi anade då vi bla renoverat kök, vardagsrum och hall.

MYNDIGHETSKONTAKT - KOMMUNEN.
Vi började med att undersöka vad vi får bygga och i vårt fall så ligger fastigheten inom detaljplanelagt område vilket betyder att det kan finnas planbestämmelser om bla. bebyggelsens utformning. De flesta kommuner erbjuder en kartfunktion på deras hemsida där det framgår vilka områden som är detaljplanelagt, exempel Kungsbacka kommun. Annars får man ta kontakt med kommunen som hjälper er.

Jag studerade därefter detaljplanen för att se att det inte fanns några inskränkningar som försvårade en byggnation. I vårt fall var de väldigt få planbestämmelser. Ska visa er detaljplanen längre fram.

För att vara helt på den säkra sidan besökte jag Kungsbacka kommun. Detta för att försäkra mig om att de inte finns något byggförbud i området pga t ex strandskydd, buller mm. Vi fick bara positiva signaler då fastigheten redan var avstyckad och det fanns en detaljplan. Det är bara att köra sa handläggaren.

MYNDIGHETSKONTAKT - LANTMÄTERIET.
Jag gjorde ett utdrag ur fastighetsregistret för att se om fastigheten hade några belastningar som exempelvis servitut. Ett servitut ger en annan fastighet rätt att på något sätt nyttja min fastighet. I vårt fall finns ett servitut som ger en grannfastighet rätt att ha ett rör liggandes på vår fastighet. Detta berör oss inte så mycket eftersom det är i kanten och enbart leder bort dagvatten.

HUSLEVERANTÖR.
Det är en djungel att välja husleverantör, det finns hur många som helst. Vi valde husleverantör efter planlösning men självklart kan man välja efter standard, referenser eller pris. Vi föll helt enkelt för en planlösning som hade de mesta vi letade efter och sen tog vi kontakt med husleverantören för att få en kostnadsuppskattning för entreprenaden. Kostnadsuppskattningen använde vi sedan hos banken för att se om vi kunde få vad vi önskat oss inom vår budget.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.