P Pottefix skrev:
Hur bör man förbereda marken innan man gjuter en platta?
Min första tanke var en vanlig betongplatta som för trädgårdsgångar och garageuppfarter. De är ju inte jättestarka eller jättestora, men med ett plant och stabilt bärande lager under (makadam) så fördelar plattan trycket. Det är trots allt inga jättevikter. Om det dessutom fördelas över två punkter så halveras ju lasterna. Finns det 30 x 30 eller 40 x 40 cm plattor för garageuppfarter så räcker det väl till då ett bilhjul kan lasta 500 kg.

Tanken var att slippa gjuta.

Då marken under huset legat orörd länge så är den väl hyfsat packad? Padda på makadam lär inte vara ett alt., men en jungfru borde kunna göra lite nytta.

P Pottefix skrev:
Hur motverkar man så inte plattan sjunker med tiden och golvet tappar sitt stöd?
Det går inte att komma runt om det inte går att inspektera/justera efteråt. Då får man göra så gott det går och acceptera att golvet kanske sätter sig ngn cm över tiden. Det går ju att ta lite höjd (häpp!) för det i förväg genom att pressa upp golvet en aning. Gäller att ev fall på golvet för brunn inte går åt skogen förstås.

Kortla kan du göra för att fördela lasten lite till omkringliggande reglar, men kom ihåg att de inte ökar golvets bärkraft.

Antar att de dubbla reglarna är väl hopspikade? Om inte så kan du smälla i lite fler spik/skruv så att de sitter ihop ordentligt överallt. Ju bättre de sitter ihop desto starkare blir de. Dvs om det finns svagheter i den ena regeln så lastas de över till den andra bättre.
 
Tack för ett utförligt svar, kände att jag vart lite klokare.

Min tanke med att gjuta var att få en större platta så risken att den sjunker undan minimeras, Har redan en betongblandare osv.

Men tror du det hjälper att gräva ur lite och grusa på marken först? Kanske en bit markduk under kan hjälpa så det inte sjunker lika lätt oxå.

fick ett tips av en annan att gjuta betongpelare av kanske 150mm tjocka papprör/ gjutform. Och ställa från plattan mot golvåsarna Och i dom gjuter man in justerbara stålpskor så man kan spänna upp ordentligt mot golvet. Det tyckte jag var en bra idé

man kanske även tar bort original klykan som sitter på stolpskorna och gör en platta av ändra 8mm plåt eller annat stadigt material som är lite större än själva botten på pannan/tanken. så man spänner mot en större yta med dessa stolpskor. länkar stålpskorna ifall du vill titta hur dom ser ut.
Föresten vad är en jungfru? Är den nån slags grej man packar grus med?
Tack

https://www.biltema.se/bygg/byggbeslag/stolpskor/justerbar-stolpsko-2000018764

Justerbar stolpsko i metall för byggkonstruktioner, visas på en vit bakgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Tänk till när du ska en platta som tanken ska stå på, du säger fötter. dom är av stål och rostar, köp några ishokeypuckar och ha under fötterna så får du ingen rost, samt att du nog tänkt på att ha en brunn/avlopp. Kan ju bli till tömma tank/panna någon gång.
 
Tänkte förstärka på samma vis som under pannan. Alltså ingen platta. Men man kanske gör en upphöjjnad av nå regelvirke som man ställer på högkant typ samma som man brukar ställa under Gadderober. Avloppsrör i plast kommer ner just brevis murstocken på tankens sida. Så borde gå att koppla på en kran där ifall man behöver tömma systemet. Tack för upplysningen.
 
Jepp och tänk då på att tanken ska stå som i en balja med ett avlopp ut från den, om inte så har du en massa vatten på golvet.
 
De var ingen dum idé. Vad kan man ha för balja tror du? Tanken är 60x60cm
 
Helst så gör du en balja med reglar runt om min ca 5 cm höga, sen klär du den med en matta som är hård, för att vika den så blir med värmepistol eller till nöds med frugans hårtork. I själva hörnen viks och klipps mattan så det överlappar varandra och kan limmas med tex. silikon eftersom det inte ska stå vatten jämt där.. Nu är det viktigt att inte fötterna trycker sönder mattan, använd puckar att ställa tanken på
 
Okej ja det lät ju bra. Kanske vanlig badrumsmatta går att använda. dedär hadde jag inte ens tänkt på att man behöver ha.
Tack för det.
Mvh
 
P Pottefix skrev:
Men tror du det hjälper att gräva ur lite och grusa på marken först?
Det beror på hur marken i grunden är. Är det jord som blir fuktig så är det inte så stabilt och då är det inte fel att gräva ut till lite fastare lager. Så bort med det som är löst. Sedan makadam. Markduk är till för att förhindra blandning av mtrl. Bör inte vara ngt nämnvärt problem, såvida det inte är tjocka lager med jord som behöver grävas bort. Eftersom du inte har haft några problem med fukt i bjälklaget så betyder det att grunden fungerar bra och dränerar eller håller undan fukt/vatten, därav att jag inte tror att du behöver ngn markduk. Det är ju dessutom 60 cm upp till bjälklaget så det är ändå ingen nämnvärd risk för fuktskador även om makadamen skulle bli kontaminerad av översvämmande lervatten i den del som ligger under marknivån.

Plintar och reglerbara stolpskor funkar fint. Lite onödig överkurs tycker jag, men det är en smaksak. En liten domkraft lyfter lätt upp en golvbjälke så det går lätt att lägga in lagom brädbitar.

https://gds.se/verktyg/tradgardsredskap/snickeritekniken-enkel-stamp
 
Grusade upp 10cm sen en pallkrage på de, den är 20cm hög, och armeringsnät.
Sen ordentligt med stolpskor.
Men fick slut betong, 11 säckar gick det till en stor pallkrage, plattan under acktanken blir en halvpall. Så lite mindre.

Det går oftast åt mer betong än man tror.
 
  • Hällning av betong i en pallkrage med armeringsnät och stolpskor, ofärdig konstruktion.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Pallkrage med armeringsnät och betongfyllning förberedd för stolpskor.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Nyutgjuten betong inom träform med pallkrage och stolpskor, sedd uppifrån.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Är det någon som har tipps på en bra brandvägg? Man vill ju kunna ha pannan så nära väggen som möjligt.

har tänkt om man tar bort spånskivan som är där och ersätter den med gipsskiva.
Sen murar upp med nå plattor av nått slag. Typ 5cm tjocka.
Kan man sen ställa pannan direkt mot det tror ni?

väggen med röd markering är där pannan ska stå. Och anslutas i sidan av stocken.

om återförsäljarens hemsida står det min 20cm till brandbart matrejal bakom pannan.
Mindre avstånd om brandvägg finns.


Renoveringsutrymme med markerad vägg för installation av panna, exponerade tegel, rör och delvis avlägsnad spånskiva.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Mvh
 
Redigerat:
Om du har tänkt dig att din nya panna ska vara officiell och med i registret, är det bäst att diskutera brandskyddet med Räddningstjänsten. Det är ändå de som ska godkänna din installation när den är klar.
 
Vet du vars man kan ringa och fråga angående brandvägg? Är det sotarmästare?
 
P Pottefix skrev:
Vet du vars man kan ringa och fråga angående brandvägg? Är det sotarmästare?
Räddningstjänsten ska ju godkänna det hela i en brandskyddskontroll, så ring dem och be att få prata med den som sköter kontrollerna.
 
Med reservation för att brandskyddet sköts av någon annan aktör än Räddningstjänsten där du bor.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.