Vi bygger fritidshus som är vinterbonat med en inneluftsventilerad krypgrund. Vi tror absolut på konceptet, men det känns som att det finns lite kunskap i branshen om hur det ska lösas rent praktiskt med ventilationen. Huset är litet (boyta 54kvm med 3 sovrum och öppen planlösning kök-allrum).

Vi tänker så här:
1. 5mm springor längs alla ytterväggar (ej badrum) så att luften kan silas ner till grunden (går det göra på något annat sätt?).
2. Frånluftskanal med fläkt från grunden upp på taket (ev med värmeväxlare) för att bibehålla undertryck i grunden för att säkerställa att luften cirkulerar åt rätt håll.
3. Separat utluft från bad och köksfläkt.
4. Kamin som tar sin tilluft från kryprummet.
5. Husets huvudsakliga uppvärmning blir luft/luft-pump, som placeras vid taket i allrum/kök i riktning mot de tre sovrumsdörrarna.

Frågor:
1. Kommer fläkten (punkt 2) att behöva gå för jämnan för att kompensera för att kök och bad också suger till sig luft via undertryck? Vi vill ju att luften skall ner och värma grunden innan den sticker ut igen.
2. Kommer luften att gå igenom sovrummen på ett bra sätt? Riskerar man drag kanske?
3. Finns det ventilationskonsulter som kan hjälpa till att planera (men att man kan göra arbetet själv)?

All hjälp mottages tacksamt!
 
Hur skall tilluften komma in, via värmeväxlaren eller....?
 
Vad menar du? Vilken tilluft? Till huset eller till någon specifik del? Det lär väl bli en ventil i ytterväggen i varje rum..
 
Om någon luft skall kunna sugas ner i varmgrunden och om frånluften i badrum och kök skall fungera så måste det komma in luft i huset mågonstans. Bäst är det ju om tilluften kommer in via en värmeväxlare på frånluften och kommer ut via kanaler till sovrum och vardagsrum. Tilluftsventiler genom ytterväggarna är ett altrenativ, men då sugs i kall uteluft in och det kan kännas som kalldrag och ger inte så bra värmeekonomi. Nu är det ju ett fritidshus det gäller och kraven inte desamma som i ett bostadshus.
 
nä kraven är ju inte lika höga när det är fritidshus, men vi vill ju göra det så bra det går ändå. sålänge det är ekonomiskt försvarbarn åtminstone.

Det låter klokt det du säger, Bror. Kan du utvekla lite?
*vi börjar med att slopa ventiler i ytterväggarna då. ska man slopa helt? eller ska man sätta in, men ha de stängda nästan jämt?
*Menar du att man har separat värmeväxlare på bad resp. kryprum resp. kök? Eller kör man ihop alla dessa till samma kanal som man växlar?
*Luftkanalerna från värmeväxlaren till sov och vard - vilken höjd ska man släppa ut luften på då för bäst spridning? Nära taket?

Tacksam för mer råd!
 
Har ni en mekanisk ventilation med tilluft behövs det inga ventiler i ytterväggarna. Om det inte är så att ni vill stänga av ventilationen under de perioder när ni inte är i stugan, då kanske det är bra att de finns.

Det vanligaste är att man har köksfläkten på en separat kanal för att inte få in fett i värmeväxlaren. Bad, tvättstuga och varmgrund borde gå bra att dra ihop till samma kanal och på den ha värmeväxlaren.

Kanalerna till sov- och vardagsrum kan komma genom taket, är väl dessutom enklast att montera där.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.