Hej,
Jag håller på och bygger en bastu och en sk "Grillstuga" i samma byggnad. Min tanke är att mura upp en eldstad med eldfast tegel och en plåthuva som leder bort röken. Runt eldstaden kan man sitta på bänkar samtidigt som man kan laga mat på elden. Har byggt själva stommen och detta ligger vid vår sommarstuga så jag vill gärna göra klart både bastun och "grillstugan" under nästa sommar.
Vad är det man behöver tänka på vad gäller eldsäkerhet, plåthuva eller rent konstruktionsmässigt när man bygger detta. Har jag tänkt rätt?
Tacksam för alla råd och tips.
Huset
Jag håller på och bygger en bastu och en sk "Grillstuga" i samma byggnad. Min tanke är att mura upp en eldstad med eldfast tegel och en plåthuva som leder bort röken. Runt eldstaden kan man sitta på bänkar samtidigt som man kan laga mat på elden. Har byggt själva stommen och detta ligger vid vår sommarstuga så jag vill gärna göra klart både bastun och "grillstugan" under nästa sommar.
Vad är det man behöver tänka på vad gäller eldsäkerhet, plåthuva eller rent konstruktionsmässigt när man bygger detta. Har jag tänkt rätt?
Tacksam för alla råd och tips.
Huset
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag hade tagit ett tjock rör, typ 200. Du kommer ju inte ha fläkt i röret och då kan det vara nice att kunna få så mycket drag i det som möjligt... om du grillar fläsk eller nåt
annars är det väl som vanligt, obrännbart material på golvet osv.
ruska lång och ruska kort (gammalt militärspråk om du inte gjort lumpen)
annars är det väl som vanligt, obrännbart material på golvet osv.
ruska lång och ruska kort (gammalt militärspråk om du inte gjort lumpen)
Tack för bra kommentar. Det är ganska troligt att det blir lite fläsk1977bjorn skrev:Jag hade tagit ett tjock rör, typ 200. Du kommer ju inte ha fläkt i röret och då kan det vara nice att kunna få så mycket drag i det som möjligt... om du grillar fläsk eller nåt
annars är det väl som vanligt, obrännbart material på golvet osv.
ruska lång och ruska kort (gammalt militärspråk om du inte gjort lumpen)
En eldstad inne i ett hus lär kräva bygglov och det kommer du sannolikt inte få för en helt öppen brasa.
Det går förstås att strunta i det men det är bra att vara medveten om att man bryter mot reglerna
Det går förstås att strunta i det men det är bra att vara medveten om att man bryter mot reglerna
Tack för svaret. Du har nog helt rätt. Jag har fått bygglov för själva bygget där jag i ord beskrivit funktionen. I och med att bygget är så pass litet så behöves det inget större underlag då det blev som en bod på tomten. Det finns nog ett finare ord för detta.
Jag tänker på ex grillstugor som har bastu där det brinner eld. Jag har tagit inspiration från dessa och tänkt att det går att kombinera. Se bilder so
m exempel.
Jag tänker på ex grillstugor som har bastu där det brinner eld. Jag har tagit inspiration från dessa och tänkt att det går att kombinera. Se bilder so
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Aha, du har bygglov för två eldstäder? Då är det bara att köra. Jag hade förväntat mig protester ang det men det kanske inte klassas som en eldstad för uppvärmning?
Rent praktiskt så skulle jag se till att ordna med tilluft genom golvet så att du slipper dra rumsluften. Dessutom kan du då göra eldstaden som en gryta vilket förbättrar brandsäkerheten. Fundera också på hur du ska starta upp, dvs hur du ska få skorstenen varm. Det är smart med en kåpa för att samla rökgaserna.
På din ritning ser det också rätt trångt ut. Jag tror att det kan bli svårt att sitta så nära brasan någon längre tid.
Rent praktiskt så skulle jag se till att ordna med tilluft genom golvet så att du slipper dra rumsluften. Dessutom kan du då göra eldstaden som en gryta vilket förbättrar brandsäkerheten. Fundera också på hur du ska starta upp, dvs hur du ska få skorstenen varm. Det är smart med en kåpa för att samla rökgaserna.
På din ritning ser det också rätt trångt ut. Jag tror att det kan bli svårt att sitta så nära brasan någon längre tid.
Tack för dina bra kommentarer.
Helt rätt att man sitter för nära elden - behöver nog justera detta. Bra också med "grytan" och ordna tilluft från golvet.
Här är kommentaren från kommunen som gav "bygglov":
"Du behöver inget bygglov för de planer du har men om du ska installera en vedeldad bastu så är bastuaggregatet anmälningspliktigt till oss som eldstad. Men har du elektriskt aggregat så krävs inget alls. Om någon del kommer närmare än 4,5 meter från granne så måste du ha deras medgivande."
Bifogar bilden som jag sökte på
Där har jag skrivit bastu och grillstuga - dock inte uttryckligen skrivit att jag ska en öppen eldstad i Grillstugan. Hade nog inte det helt klart för mig då jag sökte.
Helt rätt att man sitter för nära elden - behöver nog justera detta. Bra också med "grytan" och ordna tilluft från golvet.
Här är kommentaren från kommunen som gav "bygglov":
"Du behöver inget bygglov för de planer du har men om du ska installera en vedeldad bastu så är bastuaggregatet anmälningspliktigt till oss som eldstad. Men har du elektriskt aggregat så krävs inget alls. Om någon del kommer närmare än 4,5 meter från granne så måste du ha deras medgivande."
Bifogar bilden som jag sökte på
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Där har jag skrivit bastu och grillstuga - dock inte uttryckligen skrivit att jag ska en öppen eldstad i Grillstugan. Hade nog inte det helt klart för mig då jag sökte.
Låter som en bra idé. Jag ställer nog den mot andra väggen så kan man även se utsikten Bra tanke med tilluften. Man lär sig hela tiden.
Tycker också att detta är en kul projekt. Ser fram emot att ta en lång bastu och sedan laga lite god mat i eldens sken
Tycker också att detta är en kul projekt. Ser fram emot att ta en lång bastu och sedan laga lite god mat i eldens sken
Kul! Det är ett drömprojekt för mig också. Här kommer lite nya bilder utifrån den respons jag fått från er kloka hjärnor.
Ser ni andra förbättringsmöjligheter?
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Ser ni andra förbättringsmöjligheter?
Hur mycket jag än gillar idén så tror jag att du försöker klämma in för mycket saker på för liten yta. Du kommer inte ha något förrum till bastun eftersom grilldelen tar såpass mycket plats och du kommer ha en väldigt hoptryckt grilldel där en större brasa snabbt kommer göra rummet svårt att vistas i pga värmen.
Om du ska göra detta så borde grilldelen vara separat. Eller att du har ett större hus till hela grejen.
Om du ska göra detta så borde grilldelen vara separat. Eller att du har ett större hus till hela grejen.
Du kan ha helt rätt i att jag vill för mycket. Förutom att jag är en hopplös tidsoptimist så kan jag nog också räkna in att jag är en utrymmesoptimist
När jag gjorde ritningen så kändes som att det var tillräckligt stora ytor. Vill dock ha ett utrymme för att laga mat. Jag har även fantiserat om en pizzaugn istället för en öppen eldplats. Det är dock något grundläggande i att sitta runt en eld och laga mat...
Bifogar grundmåtten. Det borde väl kunna vara tillräckligt för att få till något riktigt bra?
När jag gjorde ritningen så kändes som att det var tillräckligt stora ytor. Vill dock ha ett utrymme för att laga mat. Jag har även fantiserat om en pizzaugn istället för en öppen eldplats. Det är dock något grundläggande i att sitta runt en eld och laga mat...
Bifogar grundmåtten. Det borde väl kunna vara tillräckligt för att få till något riktigt bra?
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder