Fråga: Vi har ett klinkerbelagt garagegolv på ca 60 m2 med vattenburen golvvärme. En luftvärmepump är dock den huvudsakliga värmekällan. I garaget kan det komma upp disk- och tvättvatten ur sifonen vid stopp i avloppsrören. P g a detta har vår varmvattenberedare placerats på en upphöjning. Även vattenberedaren kan vid problem utgöra risk för vatten på golvet. Det är även ett problem med lutningen av golvet eftersom inte allt vatten hamnar i sifonen utan lägger sig mot ena väggen. Detta blir ett problem när t ex en bil ska avvisas men är givetvis ett problem även om vvb skulle gå sönder. Vi tänker därför gjuta eller mura någon form av inhängnad med en klack/sarg som t ex en bil kan köra över och avisas i utan att vattnet rinner fel. Eftersom det inte är ofta vi har isade bilar där tycker vi en avgränsning för vattnet är att föredra framför omläggning av golvet. Vi tänker då använda gummiskrapa för att få bort kvarvarande vatten till sifonen. Vilken typ av klack/sarg rekommenderas?

Sedan vill vi kunna använda den andra halvan av garaget till musikstudio och gym. Då skulle ett inhägnat område med klack/sarg kunna vara ett skydd mot vatten. Är detta vettigt? Eller är det bättre med ett upphöjt golv, t ex niveller och reglar? men då missar man möjligheten med golvvärme just där. Grundtanken är inte att i det första läget lägga större summor på t ex att skapa väggar kring musikrummet; dock tänker vi oss skärmväggar eller liknande. Tänker också ev placera känsliga instrument i garderober. Någon som haft samma problem/planer? Behövs bygglov? Jag tar gärna emot olika synpunkter.
 
Ingen som har något råd?
 
Är ingen expert på detta, men börjar spåna lite generellt iaf. Det brukar kunna ge fart i tråden.

Låter som en betongsarg borde fungera. Förutsättningen är att den biter tillräckligt i underlaget så att den inte spricker eller lossar när man kör över den. (Även om ni inte planerar att köra bilen in och ut så ofta så vet man aldrig, och det ska ju hålla i många år utan problem.)
En annan förutsättning är väl att vattnet inte kan tränga ner under plattorna och spridas under sargen, vilket då pekar mot att klinkersen behöver tas bort under sargen. Dvs ett permanent(?) ingrepp i golvet. Det förefaller inte vara ngt direkt problem för er, men om ni säljer huset?

Annars låter det ok. Undvik upphöjt golv. Med lösa skärmar så kan ni ju känna er fram till vad som fungerar, och ändra efter behov. Om det sedan skulle visa sig att det inte räcker till så har ni ett mkt bättre beslutsunderlag för vad som ev behöver göras (mer permanet).
 
  • Gilla
Pär S och 1 till
  • Laddar…
Stort Tack för respons!

Det är svårt att säga om klinkergolvet är helt tätt och inte skulle släppa igenom vatten underifrån. Detta kan man väl inte veta förrän man i så fall testar inramningen kring bildelen. Men här skulle skadan inte vara så allvarlig eftersom det då skulle läcka på samma sätt som tidigare men förmodligen inte hinna bli lika mycket förrän vi hann raka bort vattnet. Avisning av bil gör man ju medvetet och man kan ha koll. Men om vatten från en läckande varmvattenberedare, rör el dyl vandrade under kanten och sen in mot studiodelen vore det allvarligare. Men det är möjligt att fallet på golvet gör att vatten rinner mot sifonen och försvinner fort.

Här kommer några följdfrågor om det är möjligt att få dem besvarade:

Kan man få rent på ett klinkergolv om man gjutit och sen ångrar sig?

Kanske en betongkant kan bli starkare om man armerar den med t ex en t-balk, höjd ca 40 mm? Man lägger en cementrand längst ned, sedan balken och till sist byggs en rund vall av cement. Kanske vettigt om man ska kunna köra på den.

Sedan till vattenspärren för studion. Det är ju här inte fråga om att man ska behöva belasta kanten på något sätt och det är ju bra att den går att flytta enkelt om man vill ändra arean på rummet. Tänker då att det skulle räcka med en L-balk som fästs i klinkergolvet med silikon eller kanske med cement. Vad sägs?
 
Pär S Pär S skrev:
Kan man få rent på ett klinkergolv om man gjutit och sen ångrar sig?
Det tvivlar jag på, men kanske går det att byta plattor och lappa i?

Tror att fiberarmerad betong duger gott.

Pär S Pär S skrev:
Sedan till vattenspärren för studion.
Aha, en separat del. Missuppfattade och trodde att det var en och samma sarg. Nåväl, det finns ju plastlister/T-lister som man kan sätta/limma på badrumsgolv om man har dålig lutning på golvet.
Alt: Har sett trösklar i form av gummilister som plattas till om man t ex kör över dem med rullstol. Om sådana finns i fri längd så kan ju det vara en smidigare/snyggare lösning?
 
  • Gilla
kest och 1 till
  • Laddar…
Kan du lägga upp någon skiss, så vi får se lite mer hur du har tänkt?
 
ricebridge ricebridge skrev:
Kan du lägga upp någon skiss, så vi får se lite mer hur du har tänkt?
 
  • Handritad skiss av planlösning för ett byggprojekt med anteckningar om vattenrör och höjdnivåer.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Som sagt, det finns en hel del prylar som kan generera vatten men som förmodligen inte kan betyda några större vattenmängder utslaget på hela golvytan (60m2). Men jag har alltså ändå tänkt en sarg på höger sida som ska hindra smältvatten från bilen att hamna under hyllorna och tvättmaskinen. Kanske behöver det vara ett L eller ett U för att vatten inte ska rinna iväg mot porten eller mot området där den extra pumpen står.

Sedan behöver alltså studion skyddas från annat vatten än smältvatten från bilen (vatten rinner inte åt vänster i bild. Det som då är fara är vatten som kan komma upp ur golvbrunnen (kan ske då man tappar stora mängder ur badkaret och det samtidigt är lite stopp i ledningen ut till brunnen utanför huset. Sedan kan ju vatten komma från vvb:n, eller från den högre belägna vattenpumpen eller vattenreningen.
 
Redigerat:
Ja, jag har funderat på lister som används i duschutrymmen men känner viss oro för detta då jag sett en del lister av den typen och tyckt att de varit lite opålitliga. Men visst om man kör ordentligt med silikon och ser till att inte rubba dessa.

Alternativt funderar jag på att köra scenställningar som är ca 10-15 cm höga och 2x1 m stora. Då gitarrer och förstärkare trygga från vatten. Eller skulle det vara negativt med tanke på golvvärme, fukt och luftcirkulation?
 
Jag tror absolut på det sistnämnda. Att du bygger upp studiodelen på en riser med ben av metall — inte trä — så att luften kan cirkulera fritt under denna. Då stänger du inte inne golvvärmen samtidigt som du får undan grejerna från översvämningarna. Att du sen får ha raggsockorna på när du rumsterar i studion kanske du kan leva med.

Om man tänker ett varv till skulle du dessutom kunna passa på att ställa hela denna riser på gummibussningar eller liknande. T ex vibrationsdämpare till bilmotor eller tvättmaskin. Då minskar risken för stomljud från studioaktiviteterna som annars kan bli hemskt besvärliga av sig.

Däremot kommer du att behöva förtjocka och dämpa riserns golv, så att det inte förstärker ljudet genom att bilda en resonanslåda. Golvgips och tjocka mattor rekommenderas.
 
  • Gilla
Pär S
  • Laddar…
Om inte åtgärd av felkällan är ett alternativ och om du inte vill bygga något permanent är nog det enklaste att lägga betongplattor (trädgårdsplattor) på Stepisolmatta (PUR). På så vis sänker du resonansfrekvensen i det upphöjda golvet som ricebridge påtalade.
 
  • Gilla
Pär S och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.