Hej!
Köpte villa med källare för cirka 1 år sedan och är nu i farten med att få igång bastun. Undrar om någon har erfarenhet av betonggolv i bastu, och om detta bör behandlas med någon form av primer eller liknande för att skydda mot fukt.

Har just nu inga planer på att lägga klinkers eller matta i bastun, utan tanken är att köra på med betonggolvet.
 
(Disclaimer: Jag avskyr att bada bastu och har följaktligen ingen själv, men har åtminstone vistats i sådana emellanåt.)

Tror inte det ska vara några problem. Fukten som kan hamna i betongen när du öser på med vatten hinner torka och vädras bort mellan bastubaden, ja under förutsättning då att du inte är finne och bastar vareviga dag förstås.

Problemen uppstår när fukt i betong ingenstans har att ta vägen, som t ex i vår källare där en tidigare ägare lagt diffusionstätt flinggolv trots att ingen fuktspärr finns under betonggolvet. När den sedvanliga markfukten då stiger genom betongen, samlas den under de stackars flingorna, och får dem så småningom att flagna bort. (Anledningen till att man kör med klinkers i källaren är just för att de släpper igenom markfukten underifrån.)

Om du har ett någorlunda nytt hus är där förmodligen någon form av isolering under betongen. Då minskar fuktvandringen underifrån (även om man fortfarande gör klokt i att hålla sig till principen Ei saa peittää, för att tala bastumål) så då är det mest fukten ovanifrån du har att bekymra dig över. Samtidigt brukar ju bastuvärmen vara rätt bra på att torka ut saker och ting, så det jämnar väl ut sig, sa han som låg under ångvälten.

Vill du vara på den extra säkra sidan så ställ in en Torrbollen mellan bastusessionerna; om inte annat får du en uppfattning om luftfuktigheten då.
 
  • Gilla
FredriKarlsson
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.