Hej!
Vi bygger ett attefallshus (30 m2) där vi bl.a kommer ha en vedeldad bastu. Basturummet är placerat under ett loft och har två ytterväggar och två innerväggar (allrum, badrum), se bild.
Jag har försökt få klarhet i hur vi bäst ska göra med vägguppbyggnad samt ventilation men får inga tydliga svar.

1. Ventilation: Luftintag ska enligt Harvia ske invid nederkant av kaminen (Harvia Legend 240). Var bör jag sätta frånluftsventil(erna)? I yttervägg (1 och/eller 2) eller på innervägg mot allrum (3)? Harvia hänvisar bara till monteringsanvisning som tar upp en fristående bastu, dvs enbart ytterväggar. Det kommer mer vara glasdörr in till bastun.

2. Vägguppbyggnad: Yttervägg består av knuttimrad furu (45x145) med T-vind. Hur bör uppbyggnad vara från vindpapp till bastupanel? Med eller utan bastufolie? Med eller utan luftspalt och i så fall var?

Vore väldigt tacksam över att höra era tankar och rekommendationer på forumet.
 
  • Ritning av ett attefallshus med markerade punkter för ventilation i basturummet.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
E
Läs igenom Tylös "Guide - hur du bygger bastu"

Den är väldigt detaljerad och ger svar på många frågor om ventilation och vägguppbyggnad och beklädnad.
T.ex. att både in- och utluft ska vara från och till samma utrymme. Att bastun alltid ska byggas som ett rum i rummet m.m
 
E Emil_K skrev:
Läs igenom Tylös "Guide - hur du bygger bastu"

Den är väldigt detaljerad och ger svar på många frågor om ventilation och vägguppbyggnad och beklädnad.
T.ex. att både in- och utluft ska vara från och till samma utrymme. Att bastun alltid ska byggas som ett rum i rummet m.m
Tack Emil. Håller med, sett denna och Tylö är bland de bättre på att beskriva det. Vägguppbyggnaden (luftspalt mot ytterväggar, inte mot innerväggar och skippa bastufolie) känns rätt tryggt.

Ventilationen förstår jag dock fortfarande inte. Kaminen behöver stå i hörnet av ytterväggarna. Tylö skriver "Utluften ska ej mynna utomhus", är det verkligen rätt att spruta ut den i allrummet? Vet att det rekommenderas att tilluft och frånluft ska mynna i samma "rum". Om vi behöver ta tilluft från allrummet antar jag att vi får lösa det med ett ventrör som mynnar vid kaminen. Känns konstigt bara att iNye kunna använda utomhus som det "rummet".
 
Har samma fundering med nästan exakt samma skiss/förutsättningar. Alltså, kring ventilationen. Funderar på om ditt alt. 1 blir bäst så det blir i samma 'rum'. Men funderar då på hur luften kommer cirkulera i bastun, då det som normalt anges är att frånluft bör vara diagonalt motsatt, så långt bort från inluft som möjligt.

Alt. 2 blir på något vis konstigt, då det också lär blir ett drag under dörren även om stängt och jag förstår inte hur det då inverkar på cirkulation/komfort vid lavarna. Känns liksom avigt det med.
 
Yes efter lite samtal med olika bastufirmor lutar jag åt alternativ 1. Fast då med en ventilationsventil i taket diagonalt från kaminen och en kanal i innertak ut vid 1.
 
E Emil_K skrev:
Läs igenom Tylös "Guide - hur du bygger bastu"

Den är väldigt detaljerad och ger svar på många frågor om ventilation och vägguppbyggnad och beklädnad.
T.ex. att både in- och utluft ska vara från och till samma utrymme. Att bastun alltid ska byggas som ett rum i rummet m.m
Ja, är väldigt detaljerad, men tyvärr til stora delar förlegat och utgångspunktet är att bastu alltid byggs i efterhand som rum i rum i ett färdigt rum.
Det tas ingen hänsyn til nya material, att förutsättningar i placering kräver andra lösningar(t.ex källare) eller att ftx är fullt möjligt att använda också i bastuventilation.
I tillägg är formuleringarna väldigt bastanta -dock vet vi att det finns andra sätt att lösa detta och som fungerar minst lika bra.
Mvh
Sakke
 
Hur ser ventilationen ut i resten av attefallshuset?
 
Det är tilluftventiler i allrummet och på loftet samt en PAX Calima i badrummet. Troligtvis får man stänga av PAXen när man bastar alternativt funkar det på lågvarv, vi får testa och utvärdera.
 
Update: inget problem. Eftersom det är vedeldat så blir frånluft kaminens skorsten. Luft in under/bakom kaminen. Luft ut i skorsten. Klart slut.
 
  • Gilla
BengtH och 1 till
  • Laddar…
Till viss del stämmer det säkert. Kommer dock köra på ventilation diagonalt över också. Vill säkra att det blir flöde i rummet även bortanför kaminen.
 
Med tanke på att det blir rätt bra drag av skorstenen så finns det risk att du får in sval luft i bastun vid annat ställe än vid aggregatet, om du sätter ytterligare en tilluft. En bastu är såpass liten att det garanterat blir tillräckligt luftutbyte med din lösning utan extra ventiler.
 
Tack Ulf, uppskattas. Tänker du på både tilluftventilen planerad nertill invid kaminen och frånluften vi planerat diagonalt i taket från kaminen? Dvs att ingen av dessa skulle behövas. En möjlighet vore att göra dessa stängbara för att utvärdera.
 
Som Robert skriver ovan så räcker det med tillluft vid aggregatet. Den luft man tar in i bastun måste ju direkt värmas upp, annars får man en nedkylning av befintlig luft i och med blandning och aggregatet måste jobba som satan. I och med att det är ett vedeldat aggregat och i och med det inbyggd utluft via skorstenen så skulle jag nog försöka blanda in resten av husets ventilation så lite som möjligt.

Generellt så gör en frånluftsventil nära taket i en bastu att man får en väldigt markant temperaturskiftning mellan golv och tak, i och med att man tar ut luft när den är som varmast. Skulle personligen inte rekommendera det, om man inte är av den svenska bastuskolan (torrbastu, Tylöaggregat med 2 kg sten och 20 graders temperaturskillnad mellan lavarna). Kanske lite raljerande men principen är typ så. Trevligare då att ha uteluft under lavarna, eller som i ditt fall via vedugnen. Det blir ändå skiftning i temperatur men inte lika markant som vid utluft vid taket.
 
Förstår, tack både Robert och Ulf. Låter rimligt.
Intressant att det finns så många olika teser om hur man ska bygga en bastu :)
För att vara på säkra sidan kommer jag bygga in ett ventilationsrör med stängbar ventil i taket för frånluft.
 
  • Gilla
ulfalf och 1 till
  • Laddar…
Stängbar ventil uppe är fint- placeras gärna på vägg 20 cm ned från tak. Om inte annat så kan denna öppnas efter bad så att rummet torkar effektivt.
Är inte så många "teser" egentligen- det är bara att av naturliga orsaker är behovet eller pricipen för luftflöde annorlunda mellan elektrisk och vedeldat. Elektrisk aggregat drar inte inn luft-skapar altså inte undertrykk i rummet-bara konvektion på grund av uppvärmning av luft som gör att luften rör på sig.
Vedeldat aggregat däremot drar in stora mängder luft på grund av förbränning som forbrukar luft och skapar därmed undertrykk i bastun.

utifrån detta kan ska planlägga ventilationen.

vedeldat är ngt mindre känsligt för "dåliga" lösningar så länge tilluft finns så att ugnen får ersättningsluft.
Elektrisk bastu däremot kan få ganska dålig luftkvalitet om man inte gör det riktigt- just för att aggregatet inte bidrar aktivt til luftskiftet.
Här är också grunden varför aktiv tilluft från ftx är fördelaktigt i en elbastu-specielt med många aggregat som är inkapslade.
Mvh
Sakke
 
  • Gilla
BengtH och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.