BigR
Vi har en nyköpt Kyl/Frys-kombination som tyvärr låter en hel :(. Blir rätt kostsamt att byta så nu funderar vi på vad man kan göra för att minska bullernivån.

Kylen står med ett högskåp till vänster och ett bänkskåp till höger. Skåp ovanför kylen/frysen är ännu ej valt.

Några smarta tips?
 

Bästa svaret

Kolla först om det står 100 % i våg. Kolla att det inte är gallret som rör på sig. Isf. kan man montera en gummibit emellan kylen och gallret. Kontrollera även att gummibussningarna är hela och fina. Dra evt. åt skruvarna lite. Kylskåpets sidor får inte stå mot nåt skåp eller likn.
 
Redigerat:
BigR
Bra tips. Kanske kan man även sätta någon gummi-/filtlist efter sidorna på skåpet för att minska ljudläckage?
 
Ska sätta igång att försöka dämpa mina Boschskåp (frysen) som låter som bara sjutton. Kompressor från Slovenien och det är den som är boven i dramat. Har ett lågfrekvent durande 18h av 24h som hörs i hela huset. Hittade en artikel och tänker försöka mig på att köpa dämpmattor från Biltema för någon 100-lapp och göra typ så här.

http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bil-tillbehor/Ljuddampare/

Fötter kanske kan hjälpa med.
http://www.kjell.com/?item=60351&path=402000000,406510000
http://www.jula.se/gummimatta-127220
http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=154674779


Electrolux säljer ljuddämparsatser som mycket påtagligt sänker bullret från deras kylskåp och frysar. Sannolikt passar dessa satser också kylskåps- och frysmärken som Elektro Helios och Husqvarna. Kanske har också dessa och andra vitvaruföretag egna sådana satser.

En av beteckningarna för dessa ljuddämparsatser är Electrolux Servicesats 205 43 12-00/0. Den innehåller 13 olika delar med färdigskurna självhäftande ljuddämparmattor att montera kring och bakom kompressorn mot väggen, vid luftintaget och uppmed längs sidorna. Ljuddämparsatsen kostar omkring 500 - 800 kronor.

Man kan också köpa samma typ av ljuddämparmattor hos bildelshandlare. Dels brukar man hos dessa handlare återfinna så kallade asfaltsmattor, men det som Elektrolux säljer, och som också brukar återfinnas hos bildelshandlare, ser ut som en sorts skummgummi. Det är uppbyggt av olikfärgade bitar. Materialet är lite tyngre än vanligt skumgummi, och som sagt är det självhäftande på en sida.

De delar som är speciella i Electrolux ljuddämparsats är de två som sitter vid luftintaget; alltså i botten av kylskåpet eller frysen. Deras mått är 555x80x70mm. Den ena är självhäftande och skall fästas i "taket" i luftintaget långt bak. Den andra läggs mot golvet längre fram i luftintaget. På detta sätt bildar de ett ljudlås, där ändå luft kan passera förbi. Det övriga materialet i Electrolux-satsen är 10mm plattor att klistra på väggarna kring kompressorn, samt 35x30mm-material att klistra uppmed sidorna av kylen eller frysen.
 
Redigerat:
  • Gilla
janusz_w
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.