Har en toalett där det blivit stopp i rören 3 ggr senaste 2 åren. Badrummet är renoverat och för ca 2 år sedan. Stammen relinades då också.
På den här avgreningen av stammen finns det bara denna toalett (ingen dusch) och avståndet till rören som går ut i gatan är ca 15 m
Vi har filmat rören efter stoppen och det finns inga väck eller dylikt som tyder på att reliningen är dålig.

Har bytt ut spolknappen på toaletten så att den alltid spolar fullt men det är ju ändå bara 4l som spolas varje gång (ska justera spolmängden till 6l vilket är max).

Har ingen avloppslukt på toaletten men har noterat att det då och då gurglar i handfatet i badrummet när man spolar. Kan det vara avluftningen som inte fungerar ordentligt som gör att det blir stopp? Hur kollar man det enklast?
 
bump
 
Tjena. Gurglande göra att det spontant låter som avluftningen. Var sitter den i förhållande till toaletten?
 
D Dr Benz skrev:
Tjena. Gurglande göra att det spontant låter som avluftningen. Var sitter den i förhållande till toaletten?
Avluften går upp till taket precis vid toaletten.
 
Ok. Vet du om det har varit stopp på samma ställe och vet du ung vart det har varit?
 
D Dr Benz skrev:
Ok. Vet du om det har varit stopp på samma ställe och vet du ung vart det har varit?
Det har varit på samma ställe 1 våning ned (i källaren), tror det är ca 5m från där avgrening ansluter till den större stammen och ca 10m från toaletten
 
Om det är avluftningen som är problemet, vad kan man göra för att lösa det?
 
Spola flera gånger tomt om det finns någon i hushållet som nyttjar mkt papper vid toalettbesök. Detta gör man innan det blir stopp, men senast om det börjar "gurgla" eller det sörplar när man spolar. Lär alla att isåfall "dubbelspola". En hink vatten som tippas i toan är också bra när det börjar trassla.

Vi har inte bytt alla rör, och jag misstänker att även med nya rör kan speciellt äldre hus som kanske fått badrum tillbyggt (det fanns ju ofta ingen eller bara en toalett på hus byggda för 100 år sen) kan dragningen vara annat än optimal, då kan man behöva tänka lite mer än i moderna hus.
 
  • Gilla
perka99
  • Laddar…
Det kan ju även vara ett stopp i avloppet i en förgrening...som kanake går mot avluftningen så själva felet kan ju sitta någon annanstans.
Jag hade köpt en rensslang till högtryckstvätten och blåst en bända i samtliga förgreningar i huset...
 
  • Gilla
perka99 och 1 till
  • Laddar…
T trojlee skrev:
Det kan ju även vara ett stopp i avloppet i en förgrening...som kanake går mot avluftningen så själva felet kan ju sitta någon annanstans.
Jag hade köpt en rensslang till högtryckstvätten och blåst en bända i samtliga förgreningar i huset...
Vet inte om det är samma sak men på ritningarna så står det att det är evakuering (vilket jag gissar är avluftning) från badrum/wc på 3 ställen?
 
Claes Sörmland
Jag gissar på en strypning eller tillfälliga halvstopp längre ned. Kan t ex vara en nära horisontell stam med för liten lutning.

Det är sällan det är problem med avluftningen. I dessa sammanhang är jobbet som avluftningen utför bara att dra in luft när man spolar i toaletten och utjämna eventuella tryckskillnader. Men en fungerande avluftning kan dölja en hel del problem med stopp längre ned i stammen och av det skälet tror många att felet är länkat till avluftningen. Man kan så att säga förvärra symptomen av halvstopp längre ned med en icke fungerande avluftning. Eller omvänt: halvstopp längre ned märks inte så mycket med en fungerande avluftning.
 
  • Gilla
perka99
  • Laddar…
Borde vara så att om avluftning inte funkar och det börjar bli fullt i röret så måste det både trycka en luftpelare framför sig och få vacum efter sig, därav att det sörplar i vattenlåsen. Funkar avluftningen borde det bli mer skjuts på vattnet i ett "fullt" rör. Är det gott om plats i rören så fyller det ju aldrig upp och därmed borde ju luften kunna flytta sig utan att använda avluftningen. Om man bara spolar långsamt i kranen skulle jag tro man klarar sig utan avluftning, men med trånga rör och en rejäl laddning från en toa så är det nog en massiv våg som fyller röret?
 
Nästa bra fråga är. Vet du hur anslutningen från toan är till stammen. Det är ju stopp med jämna mellanrum. Är det ett T-stycke och inte ett Y-kors så kan det bli så att skiten dimper ner och sätter sig i korset. Till slut har det byggt på en del och det blir trångt där, luften som finns i rören ska då puffas någonstan och det kan bli till handfat/golvbrun och gurgla. Sen det med snålspolande ( 4 liter bara skit med det ) toa i en villa och kanske lite dåligt fall ut. Om du slår i en hink med vatten, vad händer då, mera gurgel eller ett häftigt sug i toan. Med snålspolande så finns det dåligt med vatten som skiten ska simma ut med, Vattnet åker liksom iväg och skiten stannar i rören.
 
Redigerat:
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
J jonaserik skrev:
Nästa bra fråga är. Vet du hur anslutningen från toan är till stammen. Det är ju stopp med jämna mellanrum. Är det ett T-stycke och inte ett Y-kors så kan det bli så att skiten dimer ner och sätter sig i korset. Till slut har det byggt på en del och det blir trångt där, luften som finns i rören ska då puffas någonstan och det bli till handfat/golvbrun och gurgla. Sen det med snålspolande ( 4 liter bara skit med det ) toa i en villa och kanske lite dåligt fall ut. Om du slår i en hink med vatten, vad händer då, mera gurgel eller ett häftigt sug i toan. Med snålspolande så finns det dåligt med vatten som skiten ska simma ut med, Vattnet åker liksom iväg och skiten stannar i rören.
Bifogar avloppsritningen i källaren. Jag tror stoppet blir någonstans innan stammen vid poolen ansluter vid stammen vid pannrummet men ska dubbelkolla med spolkillen.
Toaletten är ovanför bastun.
Är som sagt bara toaletten som används på den här delen av avloppet just nu då bastu och dusch inte används i källaren
Ritning över källare med pannrum, tvättstuga, bastu, garage och swimmingpool; avloppsledning markerad.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.