Vad är det insidan av taket? Är allt original från 1923?
 
Redigerat:
Det är rejäl spont, vet ej hur allt ser ut men det jag kan se ser bra ut. sen ligger det nån tjockare men väldigt torr papp, säkert nån härlig eternit variant..
Sen läkten som är rätt risig vid det här laget..

Fick ett förslag nu på falsat för mellan 250-300k, måste väl va ett riktigt vettigt pris?
Vad brukar det kosta per kvm, nån som vet?
 
Ämnet flyttat hit.

/moderator
 
  • Gilla
Kapten_Haddock
  • Laddar…
Så nu är ställningen på plats och material beställt...
Skönt så man kan slappna av lite, nu återstår bara att ta ner och rengöra x antal tusen pannor, be till gudarna att gamla pappen hållit någorlunda så man slipper byta massa spont osv..
Och upp med allt på nytt..

Man får lite ångest när man knallar upp och konstaterar att bara byte av vindskivorna är ett jävla jobb på de små kuporna när takets är 10x större...

MVH/
 
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Mamma-Sara och 2 till
  • Laddar…
Fint läge på huset och mycket tak :)

Jag vet inte vad du valt för underlag, papp eller duk. Min fråga baserar sig på mitt tidigare inlägg om hur konstruktionen ser ut bakom råsponten. Om det är original så kan det mycket väl vara ett utrymme med tex torv eller spån som isolering och som då är packad ner mellan innertak och råspont. Detta var en mycket vanlig konstruktion i hus från den tiden men det innebär också att det inte finns någon form av luftspalt vilket fungerar bra i en konstruktion som är diffusionsöppen.

Underlagspapp från tiden då ditt hus byggdes var ju gjort av vanlig enkel lumppapp impregnerad med tjärolja i någon form. Dvs ett papp som möjligen i början var hyfsat tät men som efter ett par år med sol och värme på taket var torr och spröd men framförallt inte speciellt diffusionstät.

Moderna underlagspapp har ju ofta en polyesterstomme och sen en bitumen bas som tätning. Denna pappen är helt diffusionstät och fungerar fantastiskt bra på en modern konstruktion där man tagit hänsyn till detta men medför risker på en gammal konstruktion.

Jag vill inte skrämma dig men jag har ett reelt exempel från södra Sverige där man använde ett tätt takpapp vid renovering av ett hus med en gammal torv isolering. Alla gjorde sitt bästa och valde vad man trodde var det tätaste och bästa pappen men allt blev fel av just anledningen att den var för tät till konstruktionen.
Hela taket fick totalrenoveras efter 4-5 år.

Så beroende på din totala konstruktion, bör du fundera på detta och om du inte vet hur den ser ut så välj en diffusionsöppen duk för att vara på den säkra sidan.
 
  • Gilla
Flyktsoda
  • Laddar…
Bra input, jag har valt denna pappen http://www.icopal.se/Produktsortiment/branta/underlagsprodukter/Flexilight PRO.aspx

Men kan såklart ändra mig.

Taket är ju grovt spontat och större delen kan jag se innifrån som består av "katt vindar" och en vind ovanför vindslägenheten.

Där ligger spånisolering på några ställen direkt mot taket. men det mesta är luftigt.

Sen den nedre delen efter brytningen är ju helt inbyggd och jag gissar det ligger spån där oxå, eller iaf borde göra det.

Så funkar det eller ska jag välja en öppen papp?
Finns förslag på bra sån papp och vad kostar det?

MVH/


oceanis skrev:
Fint läge på huset och mycket tak :)


Så beroende på din totala konstruktion, bör du fundera på detta och om du inte vet hur den ser ut så välj en diffusionsöppen duk för att vara på den säkra sidan.
 
Jag tror inte att pappen som ligger idag är diffusionsöppen, kan ta en bild på den så kanske ni kan avgöra, men det känns som gammal takpapp typ.

Det som känns dubbelt är ju dels att prislappen är dubbelt så hög men även att motståndskraften verkar sämre vilket inte känns så kul när man lägger tillbaks ett snart 100 år gammalt tak..

MVH/
 
Motståndskraften?
 
Alltså slitstyrkan om pannorna inte håller tätt och vatten rinner på duken..
 
Hmmm.... duken du tänkte använda är helt diffusionstät och klarar ett vattentryck motsvarande 1 m vattenpelare

Divorol är diffusionsöppen och klarar en vattenpelare motsvarande 3 meter
 
Ok då kollade ja fel...

image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Så kan jag köra vidare som jag tänkt eller är det jättedumt att inte ta öppen?
Som sagt blir det dubbelt så dyrt att köra med öppen i stort sett..

Taket är ca 260kvm så det blir några rullar som går åt.

MVH/
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.