Status
Tråden går ej att kommentera.
Eh, vilken erfarenhet har du av skepp? När det är dags att överge skeppet så skall man inte hålla på och stoppa träkoner i fyrkantiga hål. Skyddad verkstad är vad man vill ha alltså?
 
Morten Alper skrev:
Grekland hade med stor sannolikhet klarat sig bättre om dom hade haft egen valuta.
Jo man är överens om att Grekland som land skulle klara sig bättre om de hade en egen valuta. Landet hade nämligen blivit betydligt fattigare genom en devalvering. Det som inte alls diskuteras är att det drabbar alla de människor som kämpat för att klara den internationella konkurrensen och som är konkurrenskraftiga idag. De blir bara fattigare. Sedan drabbar det alla andra länder som tvingas interndevalvera för att klara konkurrensen med grekerna.

Det är inte direkt föredömligt att devalvera om man säger så. Tycker du det på allvar?

Frihandel är det enda rätta och EU säkerställer att man inom unionen har samma möjligheter att konkurrera. Så det är bara att kavla upp armarma.

Jag såg att jag inte svarat på frågan Mariatheresea. När det gäller avknoppningar så menar jag att man splittrar upp företag för att skapa så hög avkastning som möjligt och skapa så transparenta företag som möjligt. Att Electrolux delade ut Husqvarna till sina aktieägare är ett sådant exempel. Jag tror inte att det är bra. I Asien har man historiskt inte arbetat så utan man har förordat entreprenörskap. Därför har ett företag som Samsung inte alltid sysslat med mobiltelefoner....
 
Morten Alper skrev:
Du verkar ha inställningen att skita i att täta läckorna när skeppet är på väg att sjunka. "Det sjunker väl förr eller senare". Men kämpar man emot läckorna så sjunker man inte. Hur vi gör det kan man diskutera vidare om.
Nja, jag tolkade mariatherese inlägg att man helt enkelt får gilla läget och göra det bästa av situationen även om det kan vara tufft med internationell konkurrens. Om jag förstått dig rätt så jämför du läckor med utländsk konkurrens vilket man utan tvekan tydligen ska bekämpa och sen vill du diskutera hur det ska gå till.

Det som är intressant för en vidare diskussion är hur du ser på problemet och vilka åtgärder du tycker är lämpliga för att komma åt problemet om du inte håller med övriga medlemmar som diskuterar i tråden.
 
Redigerat:
Jugend skrev:
Jo man är överens om att Grekland som land skulle klara sig bättre om de hade en egen valuta. Landet hade nämligen blivit betydligt fattigare genom en devalvering.
Njae, fast med egen valuta så hade man också haft sin egna ränta och då hade man inte hamnat i den här situationen från början (nämligen att man hade kunnat låna till tyska räntor med grekisk ekonomi)... Bankernas vetskap om risken för att man skulle devalvera hade också dämpat lånekarusellen betydligt. (Grekerna har ju devalverat förr). Nu satte ju grekerna tyvärr vara sprätt på pengarna istället för att investera dem och därför står de nu där med världens baksmälla.

Men notera att vi talar om en annan värld, där grekerna *inte* gick med i EMU, och behöll sin egen valuta. Att gå ifrån Euron och försöka devalvera nu, det lär vara svårt att få att funka.

Nu lutar jag mer åt klassisk Keynes än Chicagoskolan (eller gud förbjude, Österikarna. Vi fick Hitler från Österrike, det tycker jag räcker...), men det här http://johnhcochrane.blogspot.se/2012/01/should-greece-devalue.html tycker jag är en bra intro till devalvering och Grekland.

Om devalvering är "föredömligt"? Det är bra att slippa, men det finns helt klart situationer när det är precis vad doktorn berodrade, och det finns många situationer där det fungerat bra. Det finns också en massa situationer där det inte gjort det, eller det fungerat rent dåligt...
 
Det är klart att de låga räntorna är det stora problemet och att man helt enkelt latat sig och lurat det egna landet att man är konkurrenskraftiga. Men grekerna ges nu en möjlighet att driva en politik som norra Europa. Det är en möjlighet inte ett ok. Det var därför som de gick med i EMU får man ju anta. Skärper de sig och blir konkurrenskraftiga är det alternativet mycket bättre än att vara självständiga och för alltid vara Europas fattiga badland. Eller? :)

Keynes har ju flera stora problem. Staternas oförmåga att bromsa, demokratins svaghet och att en högre inflationstakt historiskt slagit ut defacto fungerande verksamheter vilket drabbar individer. De första tycker jag är överdrivet. I Sverige hade man kunnat bromsa tror jag. Den sista grejen gillar inte jag. Att man får lägga ned sitt exempelvis bruk eller industri för att inflationen är för hög.

Jag tror att EMU kör rätt egentligen. Däremot måste man reglera finanssektorn avsevärt mer. Förbud av vissa finansiella produkter och uppluckring av banker är ju något som ingen verkar ta i sin mun men det är defacto det som behövs. Det fattade jänkarna förr i tiden före Clinton ... (y)
 
Visst. Det är klart att Grekland gjort fel. Och det är klart att de haft möjligheter att göra rätt. Men med EMU så kunde de göra *mer* fel fortare än annars. Anställer man en alkoholist på systembolaget så får man kanske inte bli förvånad när det går som det går.

Jugend skrev:
Jag tror att EMU kör rätt egentligen. Däremot måste man reglera finanssektorn avsevärt mer. Förbud av vissa finansiella produkter och uppluckring av banker är ju något som ingen verkar ta i sin mun men det är defacto det som behövs. Det fattade jänkarna förr i tiden före Clinton ... (y)
Men det är ju ett rött skynke för både Chicagoskolan och Österrikarna. Du är alltså emot alla ekonomiska skolor? :D
 
Jugend skrev:
Frihandel är det enda rätta och EU säkerställer att man inom unionen har samma möjligheter att konkurrera. Så det är bara att kavla upp armarma.

.
Just det du skriver det själv. Att man inom unionen har samma villkor at konkurrera. jag antar att du menar att det ska vara konkurrens på schyssta villkor och då borde ju en lägsta lön vara obligatoriskt när man verkar inom Sverige.
Nyfniken skrev:
Du äter väl bara på Max och ratar McDonalds/Burger king.
?
Ett lysande exempel på sund konkurrens.....
För dom flesta av oss är det väl en självklarhet att båda dessa aktörer kämpar på lika villkor: båda får vackert följa regelverk vad gäller livsmedelshantering, betala skatter och arbetsgivaravgifter, betala moms, etc. OCH Betala åtmisntone miniminivå på dom avtalsenliga lönerna.
Och då får vi fram produkter där jag som kund kan välja det ena eller andra.
Jag vill poängtera att jag definitivt INTE är emot konkurrens (utländsk eller inhemsk) utan tvärt om tror det är bra!

Men som sagt vissa går nog över lik för att få fasaden målad till billig peng och vissa kommer aldrig vilja betala vad det egentligen kosta,r och kanske försöker rättfärdiga sig med att "dom har det bättre än hemma".
Jag kommer nog dock aldrig att få ihop det där med lönedumpnig där arbetarens sociala status sätter lönen....

Nu har ju våra politiker börjat vakna och detta har jag saxat från SVT-text. Ett steg i rätt riktning om ni frågar mig.


Nya regler ska motverka slavlöner

Regeringen och Miljöpartiet vill
skärpa reglerna för arbetskrafts-
invandring för att motverka slavlöner
och missbruk av systemet.

Enligt förslaget ska arbetsgivares
uppgifter kontrolleras i efterhand
och tillstånd kunna dras in. Migra-
tionsverket ska få utökad tillgång
till andra myndigheters register.

Arbetsgivare som inte lämnar uppgifter
om anställningsvillkor riskerar böter
eller fängelse, enligt förslaget.

De nya reglerna föreslås börja gälla
från den 1 april nästa år.
 
lars_stefan_axelsson skrev:
Visst. Det är klart att Grekland gjort fel. Och det är klart att de haft möjligheter att göra rätt. Men med EMU så kunde de göra *mer* fel fortare än annars. Anställer man en alkoholist på systembolaget så får man kanske inte bli förvånad när det går som det går.Men det är ju ett rött skynke för både Chicagoskolan och Österrikarna. Du är alltså emot alla ekonomiska skolor? :D
Nja jag anser väl att Lehman Brothers-kraschen blottlade vissa problem med modellerna, som inte funnits när de skapade modellerna. Att man kanske måste exkludera finanssektorn i modellen och att man inte kan utesluta regleringar av just den sektorn. Johan Lönnroth, som jag kanske inte håller med i övrig politik, har skrivit bra debattartikel i frågan om nationalekonomin förlitat sig på för mycket matematik. Min tes. Det förstod man före Clinton; att en bank inte får bli too-big-to-fail för då måste man socialisera bankerna när det blåser. Det har också skett i de anglosaxiska länderna. Det är inte riktig marknadsekonomi. När det blåser räddar man banken men inte biltillverkaren.
 
Dilemmat är väl att de billiga inte är anställda utan egenföretagare. Och därmed är det svårt att komma åt.
 
mariatherese skrev:
Eh, vilken erfarenhet har du av skepp? När det är dags att överge skeppet så skall man inte hålla på och stoppa träkoner i fyrkantiga hål. Skyddad verkstad är vad man vill ha alltså?
Tycker att det är lite trist attityd att blanda in dom som jobbar på skyddad verkstad, men det tyder väl på okunskap kanske eller tycker du om att raljera med människor du tycker står lite lägre än vad du gör.
 
Morten Alper skrev:
Tycker att det är lite trist attityd att blanda in dom som jobbar på skyddad verkstad, men det tyder väl på okunskap kanske eller tycker du om att raljera med människor du tycker står lite lägre än vad du gör.
Morten Alper med flera verkar ha väldigt svårt att förstå i vilken verklighet som deras kunder lever i. Dessutom tycker jag inte att det är snyggt att anklaga andra människor för att se ned på sina medmänniskor. Saknar ju förankring i hennes text. Däremot tolkar jag det som Mariatherese inte gillar gnäll som hon upplever som omotiverat. :)

Vissa här tror jag inte alls tycker att er sektor är hotad av lågpriskonkurrens utan att ni bara får lite sund konkurrens utifrån i och med att ni verkar ha en skyddad verkstad. Det innebär att sektorn skärper sig. Samtidigt är det ingen här som gillar slavlöner så det är väl bra om man tar tag i den biten.

Det övriga samhället vid sidan av bygg konkurrerar globalt. Globalt finns det ingen respekt för kollektivavtal, arbetstider semestrar, föräldraledighet etc. Ser man spaltmeter om gnäll om det?

Och om det nu mot förmodan skulle komma en jättevåg av lågpriskonkurrens från utlandet får väl Byggnads svara som bilarbetare och annat gjort. Några procent nedgång i lön eller frysta löner under en period. Det kommer också innebära sympatier från era kunder. Tycker inte du Morten Alper att det är rimligt att Byggnads svarar likadant som andra fack?
 
  • Gilla
GK100
  • Laddar…
Morten Alper skrev:
Tycker att det är lite trist attityd att blanda in dom som jobbar på skyddad verkstad, men det tyder väl på okunskap kanske eller tycker du om att raljera med människor du tycker står lite lägre än vad du gör.
Med risk att tolka mariatherese fel så tror jag hon refererar till vad man i allmänhet menar med begreppet "skyddad verkstad". Googla lite på uttrycket så kanske hennes inlägg blir mer begripligt.

Du skriver själv att du vill ha en diskussion kring ämnet men min upplevelse är att du häver ur dig olika åsikter och när du får svar eller mothugg på dina inlägg så låter du ofta bli att kommentera eller så ger du ett svar där du istället ofta fokuserar på personen som skrivit inlägget istället för själva sakfrågan.

Vill du ha en givande diskussion så måste du också försöka backa upp dina påståenden, svara på inlägg på ett konstruktivt sätt och låta bli att gå till personangrepp och istället fokusera på ämnet.
 
mr_bygg skrev:
Du skriver själv att du vill ha en diskussion kring ämnet men min upplevelse är att du häver ur dig olika åsikter och när du får svar eller mothugg på dina inlägg så låter du ofta bli att kommentera eller så ger du ett svar där du istället ofta fokuserar på personen som skrivit inlägget istället för själva sakfrågan.

Vill du ha en givande diskussion så måste du också försöka backa upp dina påståenden, svara på inlägg på ett konstruktivt sätt och låta bli att gå till personangrepp och istället fokusera på ämnet.
Ja, mitt fokus är att timpenningar från 9 till 70kr/ tim inte hör hemma här. Lönedumpningen som även är illegal i vissa fall blir ju naturligtvis en katastrof för detta land i längden. Det är klart att vi måste kunna stävja en timpenning på 9 kronor i timmen t.e.x som är en minimilön i Rumänien.
 
Morten Alper skrev:
Ja, mitt fokus är att timpenningar från 9 till 70kr/ tim inte hör hemma här. Lönedumpningen som även är illegal i vissa fall blir ju naturligtvis en katastrof för detta land i längden. Det är klart att vi måste kunna stävja en timpenning på 9 kronor i timmen t.e.x som är en minimilön i Rumänien.
Men kan du lägga ned och generalisera och måla fan på väggen. Det kommer inte att hända att massa folk som arbetar i Sverige arbetar för typ 9 kronor per timme. Jag vet personer, byggföretag, som anlitar rumäner direkt från Rumänien och de har ju tämligen bra löner här så jag förstår att de sätter sig i bilen och kör upp hit. Men visst de tjänar sämre än vad de svenska byggarna gör. Men sedan är det ju frirörlighet också i EU.
 
Morten Alper skrev:
Lönedumpningen som även är illegal i vissa fall
.
Vilken brottsrubriceringar och vilka lagrum syftar du på här?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.