Hej.

Jag skulle vilja be om råd från dom som kan. Jag har nyligen köpt ett hus i södra Skåne som är ett 70 tals hus med direktverkande el. Den före detta ägaren har även installerat en LLVM i vardagsrummet och sedan har den brassat på med el elementen där dem har velat ha det varmt.

Jag har försökt lästa mig till vilket värmesystem som är mest prisvärt. Berg/Jordvärme är tyvärr uteslutet. Mitt mål är att få ner driftkostnaderna som idag är relativt höga.

Mina tankar går kring att installera luftvatten värmepump, det kostar mer men jag vet med säkerhet att det blir en stabil uppvärmning på huset. Men vad tror ni det hade kostat med alla rör, samt inne och ute del? Eller varför inte golvvärme? Men min uppfattning är att det blir jättemycket dyrare då.

Ett alternativt till det är att installera en till luftluft värmepump, men min stora oro är att luftflödet inte kommer ta sig till källaren, som jag också behöver värme upp. Om jag skulle investera i detta, hade jag förmodligen också installerat en kamin. Hur kan jag sprida värmen på ett effektivt sätt?

Är det värt långsiktigt att investera i LVVP genom att driftkostnaderna sänks, eller hade det hjälpt att bara installera en till LLVM? Driftkostnaderna idag är på 60 000kr om året ungefär för ett 3 plans hus som är 260 kvm.


Tack på förhand för alla som tar sig tiden och svarar mig.
 
Att konvertera 260m2 till vattenburet kommer kosta en hel del. Då vill det nog till att man har planer på att bo kvar där.

Det går ju iofs att göra det etappvis med lite planering. Skåne har lite mildare vintrar så en stor Lvvp kan nog fungera om inte huset är dåligt isolerat
 
Hur mycket renovering har du planerat för innan inflyttning? Golvvärme innebär ju rätt stort ingrepp. Men är samtidigt ganska simpelt att lägga själv om du ändå kanske ska lägga in nytt under golv (spårade skivor) och du får läggningsritningar och material lista gratis från LKs kundsupport om du bara skickar in planritningar.
 
  • Gilla
Huddingebo
  • Laddar…
Sätt en luft-luft på varje våning?
 
Om jag hade planer på att bo där en längre tid så hade jag satt in vattenburen värme.
Kostar en gång men sedan får man jämn värme i alla rum.
Det man sparade genom att köpa ett 70-tals hus med direktverkande elvärme går man lägga på vattenburen värme.
 
Om man konverterar till vattenburna radiatorer och installerar en LVVP så tror jag kostnaden blir uppåt 400 tkr sammanlagt inkl allt. Står investering men huset ökar också i värde den dag det ska säljas eller omvärderas för lånen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.