Hej.

Ska byta kök och detta drar ju med sig lite av varje... :D

Bor i bostadsrätt och stammbyte är nyligen gjort tillsammans med ny elinstallation.
Till spisen är det draget 1-fas, nolla, och PEN-ledare.
Spisen är avsäkrad 20A  med dvärgbrytare (C20) och 4mm2 ledare dragen till spis.
Den nuvarande spisen är då földaktligen kopplad med 1-fas (bryggad mellan faserna)nolla, jord och drar väl en ca 10kw. Men om man räknar på det så räcker ju inte 20A.

P=U*I - 10000/230=43,5A  ???

(Det är väl fasspänningen man använder?)

Visserligen är dvärgbrytaren en "C" brytare (mellan trög) och klarar väl överlast en stund.

Min nya spishäll och inbyggnadsugn drar ca 9kW, dvs ungefär samma. Installationen är gjord av en känd elfirma här i Kalmar och är likadan i hela huset (en ca 50 lägenheter). Förstår inte riktigt, har jag missat något eller är det bara att ansluta min häll och ugn till samma fas?

Min andra fråga är vilkentvärsnittsarea man behöver ha till spis och ugn. 1,5 eller 2,5mm2? (Elföreskriften säger 1,5mm2 till kraft- och belysningskretsar) Eftersom spisen idagläget drar ca10kW och mer än 20A vid enfas borde ju kabeln till spisen vara 4mm2 också men det är den inte nu... :-/

Mvh

Daniel
 
Vad gäller kabeln från hällen kan den vara en dim under samma gäller tex elmotorer då du kan använda 1,5 om matn fram är 2.5 avsäkrad 16a

 
Det är helt normalt förfarande beroende på sammanlagring. Du kör ALDRIG spisen på dess fulla effekt med alla plattor och ugnen i maxläge.
Går att jämföra med sammanlagring för matarkabel till normala lgh och villor som oftast är 6 mm2 max 25A men som har en mycket högre installerad effekt.
Vad som gäller för anslutningskabeln så får man gå ner "ett steg" i area på denna. Så 2,5 mm2 anslutningskabel vid 20A och 4 mm2 i den fasta inst. är helt ok. Naturligtvis så är samma area d.v.s. 4 mm2 bättre och att föredra.
 
Okej, då vet jag.

Tack för informationen!

Mvh

Daniel
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.