Enda problemet med PH2 som jag har, är att sist slirade bitsen som f*n. Men jag får testa sådana bits som länkades till tidigare och hoppas det funkar bättre!

Vad är det för dimension på takstolarnas underram? Ser ut som en 45x120?
På saxtakstolarna är balken nedåt 45x145, på dom andra takstolarna vet jag inte nu, jag hittar inte ritning på den, men jag tror den är 45x120, hurså?
Jag kan kolla nästa gång jag är där... hurså?

Jag ska slå en signal till isolerfirman o höra med dom nu vad dom säger...
 
Jag hade ett loft med samma cc som du och jag körde på med 21*95 råspontsluckor som jag skjöt med 3" spik och spikpistol i varje bräda. På detta vis gjorde vi en yta på 25kvm på några timmar. Råspontsluckorna är lite dyrare än lösa brädor man spara mycket tid ihop med picka.

Jag har en platt lågdel och en vinklad högdel vad det gäller taket och där körde jag 90x240 gips i högdelen med förskjutna skarvar då målarn menade att det lättare spricker och man får alla kortskarvar på ett ställe. Spacklingen blir inte så mycket jobbigare, bara att flytta sig 1,2meter i sida. Jag har 27 graders lutning och det går inte med lyft sen blir det för högt för lyften så den når ändå inte.

Till högdelen körde vi ställning och så var vi 2 man. Får man bara skiftet ner mot vägg rakt och bra så är det bara att plocka på dom andra sedan men vi lade dom ju på längden och du verkar som du kommer köra stående eller?

Taket i lågdelen körde jag med gipskortplank från Cheapy. Kanonlätta att sätta bara man gör första varvet rakt och sedan väger dom ju så lite så man kan hantera dom själv samt att man slipper spackla skarvarna utan bara skruvskallarna sen är det ju bara bonus att man får ett snyggt tak som känns lite lyxigt med mönstret i.

Glömde nästan. Jag köpte en billig skruvautomat från Jula som dom också har på HaraldNyborg. Den första funkade skit så den bytta jag och fick en ny och den funkar mycket bättre. Bara man tar sig tid att kolla lite i instruktionerna så man gör alla inställningar rätt och sedan när man kör den så kör man på fullfart innan man trycker dit skruven. Man kan inte trycka skruven ur bandet och sedan trycka på knappen utan det skall gå på fullfart hela tiden och se till att man kör skruven rakt i. Sparar massor av tid.
 
Redigerat:
Tack för tipsen!
Jo jag tänkte nog ha stående gips i taket, får väll ställa stegen på kärran sen eller nått så jag når upp att spackla skarven :)

Funderat lite nu på hur man ska gå vidare med bygget, och kommit fram till att jag nog måste isolera klart gavlarna och sätta vindväv där, sedan OSB och gips, för att sedan slå en träregel med samma vinkel som innertaket dvs 22 grader.
Sedan får jag börja regla upp innertaket och sätta OSB och gips.

Jag pratade just med Cramo och det skulle inte vara några problem att använda deras lutande gipsskivehiss, när jag sätter OSB'n i taket får jag väll sätta 80cm först och sedan 240, så jag får förskjutna skarvar där också.

När jag ska sätta skivorna på väggarna när taket är "klart" bör jag sätta den kapade sidan på skivan neråt och "trycka skivan uppåt" med hjälp av något tångliknande verktyg så den trycks ordentligt mot takgipsskivan?
Borde väll bli bäst brandskydd så? då får man ju en rak kant mot ett rakt tak, och om det glipar några mm nertill med smått ojämn kant är något jag kan leva med!

På loftgaveln sätter jag nog OSB på utsidan och sedan gips en bit upp så högt som innertaket går, sedan får det vara färdigt, då ser man ju takstolen innifrån loftet sedan men vad gör det, får ju en träskiva på utsidan så blir säkert kanon!

Blir inte så noga med kapningen på så sätt heller, alla fula skarvar döljs ju sedan.

Ska testa lite mer med min skruvautomat och även kolla på Jula, tack för tipset!

Känns motiverande att bygga på nu måste jag säga ska bli väldigt kul att se hur det blir!

Ang. färg så kommer jag absolut bara måla en enda gång, och det blir troligen någon billig vit färg, jag vet inte något om blankhet men det känns som man inte vill ha för blanka väggar o tak heller?

Drar all el med utanpåliggande vit kabel sedan det blir inte så mycket, till armaturerna från elcentralen, och till några vägguttag, jag funderar på att ha väldigt få uttag och sedan köra med skarvkabel på rulle, så har jag alltid haft det i tidigare garage och har aldrig haft något problem med det heller.

Några 3-fas 16A uttag kan vara bra att ha och även en 25 eller 50A handske till min fräs, vad det nu heter, men det har jag redan. Sedan får man väll be elbolaget säkra upp lite för tror det är för lågt idag.

Att sätta innertak på loftet kommer bli en rolig historia.. men det är ingen panik med just nu.
Skulle man bara få klart allt gips och målat så man kan sätta upp hyllor och arbetsbänk då skulle det redan vara 10 ggr bättre än det bästa garaget jag någonsin haft...
 
patriklarsson skrev:
Enda problemet med PH2 som jag har, är att sist slirade bitsen som f*n. Men jag får testa sådana bits som länkades till tidigare och hoppas det funkar bättre!


På saxtakstolarna är balken nedåt 45x145, på dom andra takstolarna vet jag inte nu, jag hittar inte ritning på den, men jag tror den är 45x120, hurså?
Jag kan kolla nästa gång jag är där... hurså?

Jag ska slå en signal till isolerfirman o höra med dom nu vad dom säger...
Jag inbillade mig att de såg lite klent ut, men de kanske är en synvilla, alltså för loftet.
Men mycket beror ju på vad utrymmet ska användas till (läste nu, förvaring).
Trist om det blir golvsvaj/obra när de läggs ner en skaplig summa pengar och hel del arbete menar ja :)
Läste också att du funderar på 2 rum under loftet, då kanske dessa kommer 'bära upp' loftdelen en del?

Själv blev jag rådd att sätta takstolarna (45x220 i underramen, som dessutom är förstärkta med en 45x220) på cc 600, har 7,20m i spännvidd och inget som håller upp. i mitten under takstolarna.
 
Den första funkade skit så den bytta jag och fick en ny och den funkar mycket bättre.
Vad var det för fel på den första Beppo? Kollade sidan nu och den liknar min väldigt mycket om det är den som heter Meec du menar?

Jag inbillade mig att de såg lite klent ut, men de kanske är en synvilla, alltså för loftet.
Men mycket beror ju på vad utrymmet ska användas till (läste nu, förvaring).
Trist om det blir golvsvaj/obra när de läggs ner en skaplig summa pengar och hel del arbete menar ja
Läste också att du funderar på 2 rum under loftet, då kanske dessa kommer 'bära upp' loftdelen en del?

Själv blev jag rådd att sätta takstolarna (45x220 i underramen, som dessutom är förstärkta med en 45x220) på cc 600, har 7,20m i spännvidd och inget som håller upp. i mitten under takstolarna.
Stagen som håller upp gör ju väldigt mycket, men som sagt det är ett förråd och det är inte meningen man ska springa där för jämnan utan packa upp grejer, sedan hur tunga saker man kan ha där är ju en annan sak men lite däck, och andra skrymmande grejer går nog slänga upp.
Jag blev avrådd från att sätta stöttor under takstolen av tillverkaren, det ska tydligen göra att krafterna fördelas om och kan till och med göra takstolen klenare, enligt dom??
Så jag sätter nog enkla 45or lite löst bara, vill inte heller att väggarna ska bygga bort något större utrymme, om det blir en vägg eller 2 har jag inte bestämt, funderar på att ha en lång vägg under "första" takstolen utåt, med en enkel dörr som går öppna när man ska in ut med bil ur det vänstra utrymmet, sedan hur jag delar av åt höger vet jag inte, är möjligt det blir en vägg där också och eg, skulle man ju ha gips på innerväggarna isåfall men det väger ju så mkt... osäker på hur jag ska göra faktiskt.
 
Några frågor till jag undrar över :)
Om man har luftvärmepump i ett garage, får man då problem ifall man slipar/kapar och det dammar i luften?
Isåfall måste jag ju ganska säkert bygga nåra väggar så pumpen får sitta i ett eget litet rum man kan stänga till ifall man ska slipa.

Undrar även om tips på placering av lysarmaturer i mitt garage, jag har tillgång till 10st 2x49W armaturer, men är inte 100 på att jag behöver allihop, det blir ganska ljust då tror jag :)

Har väll tänkt sätta åtminstone 1 på loftet.
I främre stora hallen kommer jag nog sätta dom i snedtaket så de lutar 22 grader, och ganska nära ytterväggarna eftersom jag ska ha billyft i mitten senare.
Den delen är ca 7 meter lång och armaturerna är ca 1,5m så man skulle kunna sätta 2 eller 3 på längden med 1-1,5 meters mellanrum, jag är osäker på om dom ska sitta i garagets längsled eller om dom ska sitta tvärs emot?

Innanför i den lägre delen kan jag isåfall ha 3 i det lite större rummet och 2 i det lite mindre om jag sedan sätter 4 i största hallen o 1 på loftet.. då har jag gjort av med alla 10.
Sedan kommer jag nog dela upp kabeldragningen lite så jag slipper ha alla lampor tända hela tiden då det blir en del el som går åt, det får väll bli en brytare i "varje rum".
Kom gärna med tips om placering, kan försöka rita en liten flygvy över lokalen senare när jag har tid.
 
Den första jag fick hade fel i returfjädern. Eftersom matningen av bandet sköts av retyrfjädern så när inte denna fjädrar tillbaka fullt så matas inte nästa skruv fram och man kör en bom varpå man får dra ut fjädern manuellt och köra i en skruv och sedan började det om.

Den nya jag fick var liknande modell fast en uppgradering vad jag kunde se som var mycket stadigare och med en starkare fjäder.

Den har funkat utan problem, även om den säkerligen inte är lika bra som en dyrare maskin men så kostar den ju bara 200kg eller vad det var.

Min serut precis som den på Julas hemsida med artikelnummer. 26182.

Här har jag gjort en tråd om användandet

http://www.byggahus.se/forum/verktyg-maskiner-fordon/102710-power-craft-skruvautomat-fran-jula.html
 
Vi hade vår luftvärmepump igång när vi hade öppen isolering och kapade spånskivor, gips osv. Visst dammar det, men vi va noga med att rengöra filter ofta osv. När det gäller lysrör kan du aldrig få för mycket! Vi har 15st lysrör på 13x8meter, och om jag inte minns fel så hade du samma? Vi har iaf 6st på högdelen och 9st på lågdelen. På loftet kommer det bli spotlights ala vardagsrums-känsla.

Har du isolerat färdigt allt nu? Luftvärmepumpen är inte som en byggfläkt som häver ur sig värme blixtsnabbt, utan den smyger upp temperaturen. Skulle du då ha massa kallras osv så kommer den inte orka.

Vilken modell värmepump har du?
 
Nu förstod jag frågan lite bättre. Det finns dom som bygger ett extra filter till värmepumpen för ingående luft. Vår pump har automatisk rengöring var 24e timme. Sen ska den ju sitta såpass högt att den inte blir direkt utsatt för damm-sprut osv.
 
hej, ok beppo, jag tror inte det är något fel på min då, men jag ska testa detta med att hålla gas hela tiden, för det var något nytt!
tegheim, jag har ingen luftvärmepump än sålänge, men jag har tänkt att skaffa en så småningom, och att sätta ett extra filter kanske skulle vara en idé jag får fundera vidare lite på det.
jag kommer inte isolera mitt tak på ett tag, det får bli senare, jag har kall garage nu och är van vid det, just nu är det mycket annat som tar tid så hinner nog inte få så mycket gjort i vinter iaf.
ang. lysarmaturerna, vad har du för effekt på dina?
jag skulle visserligen kunna sätta några andra lampor på loftet då det inte är så noga med lyset där, känns ganska onödigt med en stor armatur där uppe.
det får nog bli alla 10 nere då, men lite uppdelat beroende på var man är och skruvar, kommer ha en bil längst in till vänster, billyft, arbetsbänk och maskinrum.
försöker man få det uppdelat på dessa 4 områden där det räcker med att ha endast var för sig upplyst för att kunna arbeta kan man nog spara lite el.
ska man sitta o fippla förgasare vid arbetsbänken en hel kväll känns det ganska onödigt att ha lyse på billyften.
hur jag ska fördela lyset osv. får jag nog återkomma till senare.
just nu är det friggeboden som gäller ett tag framöver.
har målat ännu mer panel denna helg, hoppas på att få något gjort nästa helg..

tegheim vad har ni för luftvärmepump? märke?
 
Får titta på luftvärmepump senare, men jag kikade på sidan du länkade till och jag har hört bra rykten om Mitsubishi, sedan hade ju Bosch en intressant modell, nu är jag inget "fan" av Bosch, men dom verkar ju ha 6 års garanti, och deras 6kW pump var inte mycket dyrare än dom andra, det verkar handla om ca 17000 installerat och klart på många modeller, jämförbart med kanske 10000 för en "Noname" utan större garantier, då är det nog värt 7000 extra?
Farsan köpte som sagt en 12kW IVT pump, men det är tydligen Bosch som tillverkar dom och en så kraftig/dyr modell är jag nog inte intresserad av.

Håller just nu på att kolla lite på elen till friggeboden.
Till att börja med, jag är ganska dålig på el! Som tur är hjälper min mosters man mig.

Har gjort ett litet "elschema" eller rättare sagt skiss på hur jag tänkt mig allt:
elschema.jpg

Det blir alltså dubbla uttag för:

kyl&frys
micro&spisfläkt
spis&diskbänkslampa
diskbänksuttag för t.ex. brödrost, kaffebryggare osv.
tv + extra, t.ex. dammsugare.
nattduksbordsuttag för ex. väckarklocka osv. (ovanför soffan/sängen).
skrivbordsuttag för skrivbordslampa osv.
TOTALT: 7st dubbla vägguttag.

Sedan har jag tänkt mig ett utomhusmonterat dubbelt uttag med lock på baksidan av huset.

Värmekälla blir ett permanent inkopplat oljefyllt element med kopplingsdosa.

Som belysning har jag tänkt mig en vägglampa permanent inkopplad med kopplingsdosa till en dubbel väggströmbrytare som dessutom går till utomhusbelysningen i form av en "lyktstolpe".

Dessutom har jag tänkt mig en utvändig rörelsesensor som tänder lyktstolpen om man rör sig i närheten.

Utöver det, funderar jag på att sätta en invändig vägginbyggd rörelsesensor och koppla till larm.

Jag kan inte komma på att jag behöver något mer just nu, jag kommer antagligen få använda förgreningsdosa vid skrivbordet bl.a. men det fungerar.

Jag tänkte dra enkelledad FK3G1,5 kabel i Luboflexrör, typ sådan här:
http://www.jula.se/e-Sales/esa/default.jsp?mainpage=ItemDetails.jsp&%40where.ItemID%40EQ=400454

Det är vad jag förstått bara mellan dubbla väggströmbrytaren och lampornas kopplingsdosa man behöver 4-ledare?
Hur man kopplar in rörelsevakterna vet jag inte heller.

Kom med frågor, förslag eller tips ang. elen, tycker ni jag glömt något?

MVH
 
Redigerat:
Mikael_L
Mitt bästa tips är att du startar en ny tråd i elforumet, och flyttar frågan dit. :)
 
Jag tycker inte man ska göra nån el om man inte vet vad man gör det blir aldrig bra i slutändan
Då kan man bli av med både garage och bilarna i det
el är inte att leka med

Mvh Matte
elektriker
 
Elen i garaget blir inte så avancerad, det blir några vägguttag, några 3-fas uttag kanske och ett större 3-fas uttag till fräsen + belysningen uppdelad på kanske 3-4 kretsar.
Jag borde kunna mer om el, vet inte varför jag kan så lite om just det.
Som tur är har jag hjälp av elektriker att koppla in allt!
Jag tänkte fördra vanlig vit 3-ledare och allt blir utanpåliggande, men jag har så jag kan dra in el sålänge genom porten så det är ingen panik med detta, däremot vill jag ha min friggebod "klar" snart.
Får se vad som hinns med i helgen!
Trevlig helg!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.