Jag fattar nästan inget när det gäller el.
Kan nån förklara lättbegripligt vad man missar om man bara gör en resistansmätning av en elslinga i badrummet och hoppar över isolationsmätningen? Finns det något krav, elsäkerhet, på isolationsmätning?

Hade bett en elektriker komma och resist- o isolationsmäta Ebeco slingan som jag lagt ut i badrummet men när han kom hade han bara instrument för resistansmätning med sig och han tyckte att det räckte med den mätningen men om jag absolut ville kunde han komma tillbaks nån annan dag och göra isolmätningen.
Enligt Ebecos monteringsanvisning och garantipapper krävs även isolationsmätning så det vill jag såklart ha gjort.
Har jag fått tag i en kass elektriker?
 
Ring en annan elektriker!
Isolationsmätning är ett krav!
 
Isolationsprovaren kan finna fel som inte en vanlig multimeter (eller dyl.) kan finna.

//Patrik
 
Redigerat:
Kräver Ebeco meggning för att upprätthålla garanti´n så är det självklart att det ska göras.
Alla serviceelektriker borde alltid ha instrument för isolationsprovning med sig i bilen.
 
En vanlig resistanmätning med en multimeter utförs genom att lägga på en testspänning på några få volt över det som skall mätas, instrumentet mäter då hur mycket ström det går. Är isolationen korrekt så går det ingen ström överhuvudtaget.

Problemet då är att när du kopplar in den riktiga driftspänningen senare så är den på 230V. Om det då finns ett hål i isolationen, men inget är i kontakt med den nakna ledaren inne i kabeln så upptäcks inte felet med så låg mätspänning.

El kan hoppa genom luft, ca 1mm per 1000V, betydligt lägre sträckor om det finns en yta att följa (även om ytan är av isolerande material). Dvs driftspänningen kan hoppa från den nakna ledaren genom hålet där isoleringen är skadad till något metallföremål (ex. armeringsnät).

En isolationsmätare mäter på precis samma sätt som resistansmätaren, men den gör det genom att lägga på en mycket högre spänning, 500V eller 1000V. Finns det då en skada som skulle kunna bli farlig med 230V, men inte upptäcktes vid lägspänningsmätningen, så kommer isolationsmätningen med 500V att hitta felet. Man vill testa med avsevärt högre spänning än driftspänningen, efterssom strömmens förmåga att krypa över ytan i hålkanten påverkas av saker som fukthallt i materialet osv.
 
självklart isolationsmäter man slingan och resistansmäter den 3-4 ggr. först i kartongen,sen när den är lagd,sen efter inspackling och sist vid inkoppling, kartongmätningen kan utelämnas
 
Jag mäter den alltid i kartongen. Man vill ju inte lägga ut en trasig slinga, även om det är ytters ovanligt att de är det vid leverans.
 
Tack för svaret Hempularen, nu vet jag vad jag ska säga/fråga "elektrikern" när han kommer tillbaks...
 
Man skall kanske ha i åtanke att det är väldigt ovanligt med isolationsfel på värmekablar. Men om det uppstår så har jag förstått att de typiskt inte visar sig med en vanlig resistansmätning utna bara vid isolationstestning.

Om dte uppstår ett isolationsfel så finns det fler skyddsnivåer, dels så är ju värmekabeln omgiven av en jordad strumpa, så ev. läckström kommer i första hand att gå mot skyddsjord, dels så måste man ha jorfelsbrytare som kommer att lösa ut både om läckströmmen går mot skyddjord, men även om den skulle välja vägen genom en människa som kanske står och duschar.

Så i princip så krävs det ett trippelfel för att värmegolvet skall bli farligt.

Men det finns goda skäl att ha den säkerhetsnivån, efterssom en stöt i ett våtrum med ganska hög sannolikhet är livsfarlig. En elolycka som i ett vanligt rum ger en smärta, "en rejäl smäll". Den ger direkt dödande ström om man står i duschen, och är genomblöt, och kanske har fötterna i någon cm vatten. Strömmen genom kroppen blir 100 - 1000 ggr högre under de förutsättningarna (något osäker på siffrona, det var länge sedan jag läste om det).
 
Det händer nån gång varje år att vi har fel på en golvvärmeslinga, felen uppstår nästan alltid i samband med "armering/inspackling" så det är viktigt att slingan även mäts efter spackling och före "klinker"
 
har du lagt slingan själv och inte har några synliga skador samt att kommer flyta golvet själv.

Då kan du sova säkert, inget kommer hända.

MEN har du hantverkare som ska flyta golvet och dess är oförsiktiga, då bör du megga.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.