Vi ska fixa till vårt kök och det kommer att bli sekelskiftesinspirerat. Platsbyggt, spegeldörrar och målat med linoljefärg i vetegrått. Gammal pärlspont i taket och nyare på väggarna.
Vi hade tänkt att ha ett marmorbord (som arbetsbänk och bakbord) och vissa av bänkskivorna i marmor också. Carrarra. Nu börjar jag tveka lite och undrar om det är för ömtåligt? Är det bättre med en grå granit??
Vi hade tänkt att ha ett marmorbord (som arbetsbänk och bakbord) och vissa av bänkskivorna i marmor också. Carrarra. Nu börjar jag tveka lite och undrar om det är för ömtåligt? Är det bättre med en grå granit??
En marmorskiva är porösare än granit och har lättare att bli missfärgad av exempelvis rödbetor, hallon eller rödvin.
Men det går ju att behandla marmor med någon typ av impregnering för att få en tätare yta som inte blir missfärgad lika lätt.
Slitagemässigt så är ju granit tåligare men på en bänkskiva har det nog ingen praktisk betydelse om man är hyfsat försiktig med vassa och/eller tunga grejer.
Men det går ju att behandla marmor med någon typ av impregnering för att få en tätare yta som inte blir missfärgad lika lätt.
Slitagemässigt så är ju granit tåligare men på en bänkskiva har det nog ingen praktisk betydelse om man är hyfsat försiktig med vassa och/eller tunga grejer.
Självklart,absolut skall ni ha ett marmorbord!!! Carreramarmorn är den klassiska att ha i äldre hem. Den kommer astt passa ypperligt!! Marmor är mkt bättreän granit att baka på. Allt tal om att rödvin och syror tär på marmorn ä riofs sann, men hur mkt vin kommer ni att spilla på bakbordet? På en arbetsskiva, även om det är marmor, skall det synas att den är använd, det hör till charmen med ett levande hem.
Vi valde grå kalksten från Kinnekulle. Inte lika "mainstream" som marmor i ett sekelskifteskök
Om man får repor eller fläckar går det att slipa den och sen olja in igen. Skivan är fantastiskt vacker med en levande yta och mängder av fossiler - vi ångrar inte valet en sekund!
Om man får repor eller fläckar går det att slipa den och sen olja in igen. Skivan är fantastiskt vacker med en levande yta och mängder av fossiler - vi ångrar inte valet en sekund!
Skulle jag bara ha marmor på arbets/bakbordet hade jag inte tvekat, men vi kommer att ha marmor även bredvid både vanliga spisen och vedspisen. Det är framförallt där jag börjar bli lite tveksam. Sedan tycker jag att marmorn är så mycket vackrare i mönstringen än graniten, men jag vill inte ha en superfläckig ljus marmor heller. Usch vad det är svårt att välja hela tiden.
Är det verkligen bättre att baka på marmor än granit?
Det var en väldigt vacker kalkstenskiva - men för vår del är det nog mellan marmor och granit valet ligger. Såvitt jag förstått när jag är inne på en massa "stensidor" så är marmor och kalksten av ungefär samma känslighetsgrad.
Är det verkligen bättre att baka på marmor än granit?
Det var en väldigt vacker kalkstenskiva - men för vår del är det nog mellan marmor och granit valet ligger. Såvitt jag förstått när jag är inne på en massa "stensidor" så är marmor och kalksten av ungefär samma känslighetsgrad.
Jag håller med om att marmor är roligare än granit, men kan du inte tänka dig en mörkare marmorsort än Carrara (om du vill använda marmorn till bänkskivor också)? Jag har sett ett antal gulfläckiga carraraskivor och det är inte vackert.
krillek: Det ser riktigt tjusigt ut! Har du testat bakegenskaperna?
krillek: Det ser riktigt tjusigt ut! Har du testat bakegenskaperna?
Om du väljer Carrara marmor så begär av leverantören att skivorna skall vara impregnerade för att tåla vätskor bättre
Marmor är ett mjukare material än granit ( ca: 23 ggr mjukare )
Jämför man med de flesta träslagen är marmor ändå tåligare
Marmor är ett mjukare material än granit ( ca: 23 ggr mjukare )
Jämför man med de flesta träslagen är marmor ändå tåligare
Jag tycker det är jättesvårt faktiskt. Börjar nästan mera luta åt granit även om det inte riktigt passar in i stilen. Mörk marmor kan man naturligtvis fundera på, men det innebär väldigt stor skillnad mot tanken med ljusa skivor.
Rent estetiskt röstar jag på marmor, ingen tvekan. Men var det mitt kök skulle jag nöja mig med marmor till bakskiva/-bord och välja något annat material till resten (tycker inte att sten verkar så fasligt praktiskt till annat än bak). Har du någon skiss+bild som visar hur köket kommer att se ut?
Vill nog inte blanda stensorterna. Köket finns sist i den här tråden.
Allt ljust material, laminat - massivträ - sten - plast är känsligt för fläckarAstaS skrev:
Med tiden får ytorna vad man kallar "patina" och om det kan man tycka olika
En impregnering skyddar delvis ytan från vätskor att tränga ner i materialet
Till sten ( marmor, granit och gabbro ) finns det light - medium - dark behandling
Light = oförändrad yta som ser "torr" ut efter behandling
Medium = en något mer intensitet i färgen
Dark = stenen får samma färgintensitet som "våt"
Ju mörkare stenen är desto mindre känsligt är det för fläckar
Granit, gabbro och diabas är i kombination med impregneringen väldigt tåliga