Hej!

Har två frågor:
1) Har en strand i en vik med mycket vass >:(. Ska lia ned vassen i år men vet inte riktigt hur och när. Jag har hört att om man avverkar vassen vid en viss tidpunkt ska den vara extra känslig och dö. Undrar även hur djupt ned under utan man ska slå vassen och hur ofta?

2) Skapa sandstrand ;D. Hade då tänkt hälla sand på denna strand (nu vass+ växtrester+sten). Ligger sanden kvar och vad kostar sand till en sandstrand?

 
Lite funderingar bara.
Vad jag har sett eldar man upp vassen, på detta sätt borde man inte skada rötterna då de står under vattnet alternativt i jorden.

Sand i vatten flyttar alltid på sig så hur länga stranden ligger kvar beror på hurpass strömt det är samt hur utsatt stranden är vid nästa höststorm.

Här på västkusten kan man ibland komma till sin favoritstrand tidig vår för att uptäcka att den försvunnit men att en ny har dykt upp i en vik lite längre bort.
 
Måste kanske förtydliga mig - jag vill ta död på vassen!! Det är mitt stora mål!

Tomten ligger i Stockholms skärgård så det är inga strömmar men dock några höststormar - inte så kraftiga.
 
Om du slår vassen strax under vattenytan flera år i rad så dör den.

Du ska lägga en geoduk under sanden och du måste troligen räkna med att du måste fylla på med sand regelbundet. (Dvs med något eller några års mellanrum.)
 
Har också hört det Eld beskrev ovan.

Har man inte tid att vänta flera år på att vassen ska dö så hyr man in en muddrare som kommer och gräver ur badviken lite. Då ryker vassen. Sen på med geo-duk och sand.
 
Att slå vassen under vattenytan fler år i rad funkar fint. Om det är mycket som skall bort kan jag lova ett fin fint träningspass som känns flera dar.
 
Tack för alla svar. Jag fick följande svar av en biolog:
Vassen ska slås strax innan blomning. Detta pga strået då tömt sina energi (socker-) reserver i rötterna. Efter blomningen börjar strået samla ny energi. Strået är allra sårbarast strax innan blomning med andra ord. Om man slår under vattenytan ruttnar strået.

Vi har en lugn vik som är skyddad så lite mer påverkan av vågor är nog bara bra. Den har tendens att växa igen annars.

Är det någon som provat en motordriven vasslie som man monterar på båten och ror runt med?
 
stugbyggarn skrev:
Är det någon som provat en motordriven vasslie som man monterar på båten och ror runt med?
Jupp - eller rättare sagt så hade en av grannarna en sådan. Det är viktigt att båten är
stabil dock, han övervägde att gjuta cementblock i den för att tynga ner den mera. Nu var den tyngd med trädgårdsten(25x25). Båten var nån sorts aluminium busterliknande pjäs med utombordare.

Klippte 10 cm under ytan, tog ett par timmar och blev jättebra. Han återkommer och
gör om jobbet ett par år i rad, så blir det fint. Själv är jag mycket nöjd med det - han
gör tydligen jobbet för flera, därav att det är lönsamt för honom :)

Han berättade att om du tar dem när de kommer upp över vattenytan hela tiden så försvinner de efter ett tag - dränks och ruttnar.
Så leta på din lokala konsum/ICA efter nån som har en sån tjänst :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.