Fått förslag på Grundfos pumpar som finns i både 1-fas (SQ) och 3-fas (SP). Vad jag fattat så är det oftas 1-faspumpen som monteras vid nya borrade djupbrunnar men rent spontant tycker man att 3-fas borde vara bättre för belastningen av elnätet.

Någon som kan tipsa om för- och nackdelar med ovanstående pumpar? Vem av dem tycker ni jag skall välja?Pumpen skall sitta i en borrad brunn (120m djup)
 
Helt rätt så kräver en tvåfas större säkring då den drar mer ampere
Jag skulle valt trefas
 
En trefasmotor är dessutom betydligt driftsäkrare.
 
Tack för svaren grabbar!

Blir nog en 3-fas då (som jag själv trodde)..

Borrhålet är ca 120 m och ger inte så mycket, ca 500L/tim (8-9L/min). Har fått förslag på en 1-fas Grundfos SQ1-110 som max ger 28L/min tillsammans med 300L hydrofortank. Pumpen rekommenderades att sitta på ett djup av 110m.

Någon som kan tipsa om en 3-fas pump (Grundfos SP1A-28??) som kan passa mina förutsättningar?
 
sq-1 är suverän frekvensstyrd med övervakning + mjukstart
har haft den monterad sedan 1996
 
tracker,

Vad har du för huvudsäkring? Jag har bara 16A och ligger ganska nära gränsen (har 9kw elpatron med effektvakt som backup till vedeldning). Mest därför så tycker jag att 3-fas borde vara bättre för mig, eller vad tror ni?

Annars är det väl en fördel att SQ-pumparna bara är 3" i diameter (mindre riska att fastna i borrhålet)
 
Varför sätta pumpen på 110 meter? Tänk på att borrhålet är ett ganska stort magasin, ca 10 liter/meter. Sitter den på tex på 80 meter har du ju minst 700 liter att fylla hydrofortanken.
 
Åskar
Ett normat borrhål har inga somhelst problem med att pumpen skulle fastna.
Gå in på grundfos hemsida så kan du kolla på webcaps där du kan dimensioner pumpen. Annars kan du höra av dig till grundfos och få ett bättre program än det på webben för att dimensionera din pump.

olotor
Pumpen ska alltid sitta så långt ner som möjligt om man inte är helt säker på att spricka där vattenflödet sitter betydligt högre upp. Den enda kostnaden är ju slangen som är obetydlig i sammanhanget. Tryckhöjden blir det ju ingen skillnad på så länge avsänkningen i brunnen inte sjunker. Men ju längre ner du har pumpen ju mer "hydrofortank" har du. Sitter sprikkerna högre upp än pumpen så får du ett högre tryck på inflöde än tvärtom.

Jag tycker du ska provpumpa brunnen och mäta avsänknignen och flöde under tid. Då ser du hur mycket brunnen ger och hur stor pump du behöver för att klara av avsänkningen när den är som max.
 
Tjacko,

Vet du om Grundfos sänkpumpar är pålitliga och driftsäkra? Finns det något annat märke som kan vara ett alternativ?

Hur mäter man bäst brunnens kapacitet?
 
Åskar
Min erfarenhet av grundfos är bra. Sen diskuterades det i en annan tråd att dom är spänningskänsliga i motorerna. Och det kan vara sant men jag har inte haft dom problemen med dom pumpar jag haft. Sen har vi haft franklinmotorer på en del genom jobbet som i andra tråden ska vara bättre.
Debe-pumpar har jag mycket goda erfarenheter av genom jobbet och även den jag har privat i sjön för bevattning. När jag köpte pumpen (jag gillar överdimensionering) så frågade säljaren hur många hushåll den var yänkt för. När jag svarade att det var för lite bevattning hemma så tyckte han jag var konstig :) Men jag kan köra fem vattenspridare åt gången som dansar salsa om jag inte har plank under fötterna på spridarna så jag är nöjd :)

Brunnens kapasitet kan du mäta genom att stoppa ner en pump och mäta flödet du pumpar ut (med en hink och på tid) och sedan mäta avsänkningen kontinuerligt (varje minut till en början) sedan minskar ju flödet ju större avsänknniigen blir. Har du tillräckligt stor pump eller litet flöde in i brunnen så blir det ett nollsummespel. Men det går att räkna ut en del om du har en tids provpumpning med flöde vs tid.
Tyvärr är jag lite dålig på att beskriva i text. Men jag kan säkert assistera om du vill över telefon om det är dags för provpumpning
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.