G
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
Efter viss vånda är nu bidragsansökan inskickad. Hela underlaget är på ca 40 tkr exkl. moms eller 50 tkr inkl. moms, så det är inga jättepengar. Börjar misstänka att grävningen i slutänden bara kommer stå för halva investeringen, i synnerhet då jag tänker att sådant som trappa ner, eventuell badbrygga och liknande blir privata, momsade kostnader. För det lär väl springa iväg med någon liten konstgjord bäck med en solcellsdriven pump till eller nåt.

Det som tagit tid nu har varit att få in en andra offert på jobbet. Men det gick det med till slut.
Är bidraget per fastighet eller kan det ges flera gånger om du delar upp det?
 
Bidraget är per åtgärd. Så i teorin kan flera fastigheter dela på det, som jag har förstått det. Det är dock inte aktuellt i det här fallet, så jag vet inte säkert. Att man kan få bidrag flera gånger för samma åtgärd håller jag för osannolikt.

Jordbruksverket har en bra och informativ sida här, och påbörjar man ansökningsprocessen enligt länken där är det föredömligt väl beskrivet vad man ska göra.

Jag började kika på den för säkert två månader sedan och min påbörjade ansökan har legat kvar sen dess till att jag skickade in den igår. Allt åtkomligt via bank-ID.

Jag är inte säker på att den här typen av bidrag är bra, men ska de finnas tycker jag att det är utmärkt att de är så lättillgängliga, oavsett förkunskapsnivå.
 
vcx
När ska själva grävandet sätta igång?
 
Det beror nog lika delar på när entreprenören slutar bada för säsongen och börjar gräva samt när det finns en lagom lucka för honom (eller dem, de blir två) i andra jobb. Själva jobbet är typ 2–3 dagar för två man med stora maskiner.

Men alltifrån nästa vecka fram till älgjakten kan det nog bli.

Det är ju som det är med småjobb, de passas in i större scheman. igår röjde jag undan den sista björken på ytan (sådant som var för blött för skotaren att komma åt, trots att den fälldes motormanuellt), så nu är det som sagt mest en schemafråga, och den lägger jag mig inte i.

Att kapa stora träd i kubb/handbaxningsstora längder och köra ut på fyrhjulingskärra utan kran är för övrigt mer än min kropp är byggd för. All heder åt dem som orkar sånt på daglig basis (även om få tack och lov behöver jobba så nu för tiden).
 
  • Gilla
  • Haha
kashieda och 4 till
  • Laddar…
I veckan kom en uppmaning från Jordbruksverket att komplettera bidragsansökan, men planen nu är nog snarare att slänga den i papperskorgen. Utöver att jag skulle komma in med några förtydliganden fick jag nämligen besked om att varken fisk eller kräftor skulle få sättas ut i dammen om jag skulle få bidrag.

Gräskarp kräver förvisso tillstånd oavsett, så det är inte säkert att jag får sätta ut hur som helst (den äter alltså växter och håller vattnet öppet), men att varken få ha det eller kräftor känns som en dålig deal. Jag tycker väl ärligt talat inte att jag förtjänar några bidrag för det här heller, vilket påverkar det med.

Kompletteringarna jag skulle göra kändes för övrigt rätt omfattande. Eller rättare sagt, uppgifterna de vill ha in var rätt detaljerade. Jag tyckte jag fyllde i ansökan tämligen väl, men givet ängden kompletteringar de nu vill ha får man nog säga att min ansökan var rätt kass. Mänden tid som både jag och myndigheten måste lägga ner på något som ändå inte är några hiskeliga mängder pengar (det ansökta beloppet är 40.000 kr, men man får väl utgå från att man inte får 100 % bidrag även om det är teoretiskt möjligt) får mig också att fundera på rimligheten i hela systemet.

Nåja, nu går jag i alla fall runt och säger till folk att jag gått med i Återställ våtmarker, och det i sig är ju lite kul.

På söndag ska jag träffa han som ska gräva, så har de inte kommit igång än får jag väl fråga vad som händer. På många sätt gör det väl ingen skillnad med några veckor hit eller dit nu på hösten, men man vill ju ändå ha en grop att gå och glo på.
 
  • Gilla
  • Älska
kashieda och 15 till
  • Laddar…
Grävning är nu utlovad ”under hösten”. Vi får väl se vad det innebär i praktiken; jag gillar att det finns jobb för landsbygdens folk så de har att göra, men vill förstås få just mitt gjort också. Han hade lite dåligt samvete, det var tydligt, men så länge det är grävt före vintern är jag egentligen nöjd och glad.

Pratade även med en annan granne som har både kräftor och gräskarp i sin damm och bara hade lovord om de senare för att hålla vattnet öppet. Kräftorna var förstås också bra, men mer för sin egen skull än för dammens.

Vi får se om det blir något avslutande inlägg om bidragssvängen. Jag har ju bestämt mig för att dra tillbaka ansökan för att villkoren inte faller mig på läppen, men instruktionerna om vad jag behövde komplettera med var ändå föredömliga, så kanske skriver jag något mer om det. Vi får se, det intresserar inte mig så mycket längre, men det lär inte hända så mycket annat i tråden den närmaste månaden.
 
  • Gilla
YuGi och 1 till
  • Laddar…
P
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
Utöver att jag skulle komma in med några förtydliganden fick jag nämligen besked om att varken fisk eller kräftor skulle få sättas ut i dammen om jag skulle få bidrag.
Hur motiverades det?
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
Gräskarp kräver förvisso tillstånd oavsett, så det är inte säkert att jag får sätta ut hur som helst (den äter alltså växter och håller vattnet öppet)
Det är väl bra att vattnet hålls öppet, men att det krävs tillstånd för att sätta ut gräskarp tyder på att det finns risk att fisken kan göra något dåligt också. Kan den sprida sig till olämpliga vatten?
 
P pmd skrev:
Hur motiverades [att fisk och kräftor inte får sättas ut]?
Jag får återkomma kring det, men jag tror inte att det motiverades utan mer konstaterades. Men jag har ärligt talat inte läst svaret i detalj.

Ska jag gissa är det för att det på ena eller andra sättet motverkar det bidragsgrundande syftet.
P pmd skrev:
Det är väl bra att vattnet hålls öppet
Nja, det beror på varför man har dammen. Om den exempelvis ska vara en fosforfälla så är det just växtligheten som gör nytta. Att då tillåta fiskar som äter upp ”all” växtlighet motverkat det syftet. Samma sak (tror jag) med biologisk mångfald. Det öppna vattnet gör där mindre nytta än de beväxta delarna.
P pmd skrev:
men att det krävs tillstånd för att sätta ut gräskarp tyder på att det finns risk att fisken kan göra något dåligt också. Kan den sprida sig till olämpliga vatten?
Det finns säkert sådana aspekter. Den förökar sig nästan aldrig naturligt i Sverige då vattnet är för kallt, så spridningsrisken torde vara begränsad. Men det är en främmande (kinesisk) art och potentiellt invasiv, så att den kräver tillstånd rimmar väl bra med den försiktighetsprincip man har för sånt.
 
  • Gilla
kashieda och 3 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.