Vi har ett betongfundament som är genombränt.

Vi tillför sedan en hög nyblandad betong på denna yta. Frågan är hur starkt förbandet kan förväntas bli utan armeringsjärn här. Vi antar att vi vibbat den tillförda betongklumpen, så att vi åstadkommer "100%-ig kontaktyta". Ytan på fundamentet i mitt verkliga case är ganska ojämn, då den endast rivits av med en bräda, och är procentat med 8-16.

Har betong på detta sättet några "limmande" egenskaper att räkna med ö.h.t. eller är det endast armeringen som håller ihop ett sådant förband?
 
Armering och primer annars är det inte lönt dom kommer bara att glida på varandra.
 
På tänkte på ameringen är fast gjuten i den andra platan så kommer du inte behöva primer
 
Du har förmodligen rätt.

Det jag hänger upp mig på är att i funktionsbeskrivningen finns det en notis att "om man vill ha en extra stark mur" kan man med fördel gjuta fast nedersta blocket halvvägs ner i fundamentet, något som jag inte gjorde av rädsla för att arbetet skulle bli övermäktigt att rodda.

Det är egentligen 2st orosmoment jag ser.
Det ena är att jag får en "svagaste länk" i form av ett glidplan.
Det andra är att jag får en punkt på vilken töjning av kamstålet initieras, vilket skulle kunna resultera i att puts etc spricker på utsidan. Därför ser jag det som en fördel att kunna utnyttja så mycket som möjligt av betongens eventuella vidhäftningsförmåga.

Min avsikt just nu är att kallmura upp hela muren med att ställa små distanser på ca: 10mm under nedersta blocklagret.
Detta gör att betongen (färdigbetong) kommer läcka ut när man vibbar den, varpå man kan efterjustera ett hålkäl etc för att säkerställa att man har en så stor kontaktyta som möjligt...

Bu eller bä?

Här är en bild på hur armeringen ser ut inuti
http://212.214.179.144/~berglund/bilder/huset/Byggprojektet/2007-10-27/DSC00065.JPG
 
I
Varför inte ta den enkla vägen och borra ner några armeringsstick i bef. mur som får gå upp i det nygjutna? Då slipper du tänka på vidhäftning och glidytor. (Borra med 16 mm borr för fi 12 kamjärn mitt i bef. mur, cirka 100-200 djupt, cc 600. Klipp stick av armeringsjärn (kamjärn) fi 12, cirka 200-400 långa (beroende på borrdjup). Doppa sticken i en tjock vatten-cementblandning och stoppa ner dem i hålen (med hälften av längden under och hälften ovanför) och låt smeten härda minst ett dygn. Lägg ett fi 12 längsgående som fördelningsarmering i toppen på de uppskjutande sticken på den sida som är utsatt för påskjutande krafter. Gjut eller mura.)

Annars... Börja med att vattna befintlig mur ordentligt i ett par omgångar så att btg-en dricker sig 'otörstig'. Stryk sen på en vatten-cementblandning när det mesta av vattnet dragit in och gjut efter någon minut på med ny btg. eller mura med murblock. Då får du absolut bästa vidhäftningen.
___________
Byggaren
 
Eller kanske både och?
Hängslen och livrem? :)

Ett annat gynnsamt faktum är att eftersom jag har trappstegsformen på fundamentet, som en följd av stigningen, har jag en approximerad brottlinje, som inte ligger parallellt med det aktuella skiktet. Därför är det troligt att jag överdramatiserar problemet. Men man kan juh aldrig vara FÖR insatt i förutsättningarna så....

Tack för hjälpen!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.