Nu börjar jag min optimistiska totalutgrävning av källaren. Tanken är att ta bort 40 cm för att lägga singel 10 cm, cellisolering 20 cm samt gjuta betong 10 cm med golvvärme. Jag har dock stött på berg som jag tänker ta bort med snigeldynamit samt spräckning.

Problemet är att huset står direkt på berget. Dräneringen utomhus, anlagd -04, fungerar då väldigt dåligt vad jag kan se pga detta. Jag tänker mej en kompleterande lösning med dränering inomhus. Jag har redan gjort ett försök i ett annat rum som jag gjöt ett nytt golv till. Jag har där byggt en liten damm vi sylen där vattnet kom in och fyllt det med singel som därefter fått ett lock av cellplast. I dammen gjöt jag in ett litet avloppsrör som jag kopplat in på befintligt avlopp. När det regnade mycket i sommras kom det 1 liter i minuten denn väg! Källaren har varit torr och fin tidigare men jag behöver nog nu gjuta om sylen så gott som det går.

Vad tror ni? Är jag skvatt galen till detta projekt, drygt 80 kvm som skall fixas eller kan ni ge mej hopp eller råd.
Huset ligger högt på ett berg i souterräng.
Jesper
 
Brukar inte vara så poppis att leda regnvatten till avloppet. Tror inte din kommun uppskattar din lösning.

Låter mera som om du skulle behöva göra om din dränering utomhus.. Om vattnet rinner längst med berget så får man göra ett dike i berget som leder bort vattnet.. Bättre att bota sjukdommen än att lindra syntom-en.
 
Hej
Problemet är att det redan är gjort av förre ägaren och dessutom mycket noggrant. Att spränga ett dike i berget, ca 18 meter, kostar nog mer än det smakar. Min fråga blir då, går det att dränera inomhus.
 
  • källare 1.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • källare 2.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag har haft samma problem. Jag gjorde dräneringen i höstas och nu i vinter har jag grävt ut källaren 40cm. Då hamnade jag 10cm under befintlig dränering. På ett ställe trycker det in vatten. Vad jag gjorde var att jag la ett dränrör i källaren med fall mot väggen där stenkistan finns, sedan la jag ett helt rör sista halvmetern innan och efter husväggen så att det inte blir vatten ståendes vid väggen. Om det trycker upp vatten (vilket jag STARKT betvivlar då det alltid funnits vatten här utan att det nått golvet) så kopplar jag på röret på stenkistan utanför. Har du haft problem med att vattnet gått upp i väggarna/golvet? Isf gör om dräneringen eller spräng.
 
Hej
Det är som du säger att jag hamnat under dräneringsnivån och att det är omöjligt att stoppa vattnet iochmed att det kommer i sprickor via berget . Det verkar inte som vattnet gått upp i väggarna utan runit under golvet i alla år utan problem. Nu verkar det som vattnet tränger in från flera olika ställen så jag får väl lägga ordentligt med dräneringsslang i singlet.
Jag tänkte även ta bort väggputsisoleringen mot hålstenen som består av vassull som var vanligt förr i tiden. Munters som var här och besiktigade skadan tyckte att jag skulle ta bort det materialet då det är organiskt. Tänkte istället att putsa på med EPSCement som skall vara både bra isolerande (0,75) samt ånggenomträngligt. Jag talade med EPSCement som sa att rent teoretskt borde det gå bra men att de inte hade någon erfarenhet av att använda det till väggputs då det används till golv.
Hur har du byggt upp ditt nya golv? Verkar det fungera?
 
Jag är inte klar med källaren än (gjuter i februari) men uppbyggnaden är:
5cm singel, 10cm pordrän, 10 cm frigg (2*5cm) samt 8cm armerad betong med golvvärme.
Jag har det snustorrt just nu där vattnet gick med hjälp av dräneringsröret. Tanken med pordränet är att det har både kapilärbrytande effekt och isolerande så OM det kommer mycket vatten under huset (vår eller höst) så hanterar pordränet det tillsammans med singlet.
Om du behöver pordrän så fick jag över cirka 7 balar som du kan få köpa loss för schysst pris (dvs samma som jag betala för det)

/F
 
Hej!
Vi verkar ha något liknande problem förutom att det i vårt fall har kommit upp vatten i plattan. Gjorde om dräneringen i somras men det verkar inte fungera. Har sett jätte bra ut i källaren fram tills i veckan då det spöregnade här, då kom det in vatten i källaren. Vi har haft svårt att lokalisera vart det kommer ifrån men det verkar komma runt om i kanterna först och sedan leta sig ut över golvet. Hur sjutton får man till det bra? Dräneringen var lite knepig att göra då huset är byggt i direkt anslutning till ett berg. Vi hade tex ganska svårt att få ordentlig lutning på rören (fick lutning hela vägen men inte så stor). Hur fungerar det att lägga dräneringsrör dirket under golvet? Finns det andra lösningar? Just nu känns det bara hopplöst och skittrist att sommarens jobb inte gett önskat resultat.
 
Hej
Även fast man gör en väldigt seriös dränering så är det svårt då huset är "felbyggt" från början. Bygger man husgrunden direkt på berget utan att spränga och dränera under kommande golvnivå så kommer vattnet att leta sej fram via sprickor i berget. I mitt fall har vattnet alltid tidigare letat sej fram utan problem. När golvet är bortbilat så tas motståndet bort och tillrinningen av vattnet större. Vattnet har nu även mist golvets kapillärkraft för vidare avledning och transport. Jag har talat med många byggare och konstruktörer som tycker att det går visst att dränera inomhus. Man behöver bara skapa det rätta förutsättningarna för vattnet att fortsätta att rinna under grunden. Se till att inte täta läckorna i grunden utan att det får flöda fritt in i singlet och dräneringsslangen.

Imorgon börjar jag bergsborra med kompressor och skall köra med spräckningsmaskin och krutpatron. Berget skall bort, ca 30cm, inte överallt men ganska mycket ändå. Hoppas att få återkomma med glädjande rapporter.
 
  • grund med vatten.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • grund med vatten 1.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Skoj att se alla andra som sliter med hus på berg....

Själv har jag gjort följande.

-Drännerat runt om huset på utsidan genom att spräcka berget runt om som ett dike. Sista biten sågade jag även med hjälp av diamantkap modell större och gjorde ränna runt huset där jag la dränrören. Jag var mycket nogran med lutningen på berget från huset och tätningen av sprickor/berg/grundmur. Har även sprickinjekterat.

-Borrat pumpgropar i berget på insidan med dränkpumpar till dagvatten. Ca 50-70cm djupa (djupare är ännu bättre) med diameter på 40cm. Sågat rännor i berget till pumpgroparna.

Jag kan säga efter några års test att det viktiga var att få till utomhusdränneringen. Den tar i princip nästan bort allt vatten. Endast vid riktigt långvariga blötväder (som denna vinter) tränger det upp vatten genom berget underifrån. Då ser man att det kommer underifrån i pumpgroparna. Inomhusdelen hand om det sista vattnet.

Att isolera med cellplast undrar jag om det är bra. Kommer den bara inte stänga in fukten? Är det inte bättre att ha singel/isodrän/betong. Då kan ev. kvarvarande fukt ventileras bort genom betongplattan?
 
Cellplasten är ju inte helt fukttät beroende på vad man väljer för typ, så det är nog inga problem.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.