Z zingo skrev:
Tack!

Det var enkelt. Stenarna fäste inte mot varandra. Ett samtal med leverantören klargjorde också att eldfast bruk bara ska användas när stenar ska fogas horisontellt ovanpå varandra och med bruk i de vertikala fogarna. Att försöka bygga ett valv med eldfast bruk är alltså ingen bra ide. Det bränner oerhört långsamt och blir inga starka fogar eller inga alls.

Vill påstå att det ännu inte finns någon som med säkerhet ved vad som är helt rätt bruk, eftersom det inte finns så många ugnar i vårt land som använts utomhus många säsonger med stora temperaturvariationer (från -20 till +400).

Men det finns en blandning som kallas ”homebrew” (hembränt) som amerikaner använt och som verkar fungera bra. Det finns några varianter på den och den jag valde att använda var:

4-5 delar sandlådesand (Byggmax/Jula)
1 del släckt kalk (Granngården)
1 del cement (Byggmax)
1 del kakelugnslera (Sunda byggvaror)

Inom parentes har jag skrivit de leverantörer där jag hittade lägsta pris. Svårt att ens få tag på kakelugnslera.

Det finns även en del leverantörer som påstår sig ha färdiga blandningar som ska fungera. Men jag ringde runt en hel del och pratade med företagens ”experter” som alla verkade väldigt osäkra just för att det finns för lite erfarenhet.

Det som är bra med ”homebrew” är att den faktiskt fungerade utmärkt att mura med och att den var väldigt mycket billigare (en femtedel så dyr) som de färdiga specialblandingarna som kanske inte ens fungerar. Nu återstår att se hur den klarar eldning och kalla vintrar.
Fantastiskt fin ugn!

Efter ett besök i pompeii förra månaden så blev sambon plötsligt väldigt intresserad av ett utekök i pompeii-stil och efter att ha ätit några napolitanska pizzor så är en vedeldad ugn ett självklart inslag i detta kök! 😁

Jag har också hittat och sett Artisan Made pizzaugns serie, men jag har lite frågor till dig.

Hur har homebrew bruket hållit nu efter några år?
Om du byggde om den vad skulle du göra annorlunda eller anpassa?
Vad isolerade du med?
Vad är måtten på kupol, skorsten och öppningen?

Mycket fint bygge!
 
Tack!

Jag har inte hunnit använda ugnen mer än fem gånger eftersom jag direkt startade nya projekt som t.ex att bygga en lada 😆

Har dock tittat till och "känt" på bygget en hel del och har inte sett några tråkigheter. I vintras hade vi 15-18 grader kallt i ett par veckor. Det har regnat på kupolen i omgångar och den har fått vara med om höga temperaturer. Men den ser ut som när jag byggde den.

Jag köpte silikatfärg på Hornbach. Man skulle blanda ut den med någon dyr vätska. Men jag chansade på att slippa det. Och den har suttit som berget och inte haft någon algtillväxt eller släppt någonstans trots väder och vind. Så de recensioner man ser på Hornbachs hemsida känns knepiga.

Har isolerat med c:a 10 cm vermikulit på kupolen och 15 cm vermikulit under plattan.

Det enda jag skulle gjort annorlunda är lutningen på plattan. Jag tänkte inte på att regnvattnet kan rinna in i ugnen då det blåsregnar från sidan. Så jag borde lutat plattan ett par grader utåt. Nu byggde jag ju ett väderskydd som tar 99% av allt vatten. Och det torkar ju snabbt upp när man eldar lite.

Kan mäta kupol och annat ikväll.
Återkommer.
 
Detta kan vara något av det finaste jag sett här på Byggahus. Och kanske även på Youtube!

Tack för att du delar med dig av ditt förstklassiga projekt och med en så pass bra dokumentation också! Gillade att bilderna du tog kom från en ”fast monterad” kamera.

Har du några detalj- eller närbilder på skorstenen? Hur har den fungerat, evakuerar den röken bra?

Gillar att du gjort så stor ”manlucka”, för enkel åtkomst vid inspektion och ev. reparationer?

Hur mäter du tempen?

Kanske inte traditionsenligt, men skulle någon form av reflektor medföra kortare uppvärmnings- / tillagningstid?

Åter igen, kul att se, bra jobbat!
 
V Vardagsrum skrev:
Detta kan vara något av det finaste jag sett här på Byggahus. Och kanske även på Youtube!

Tack för att du delar med dig av ditt förstklassiga projekt och med en så pass bra dokumentation också! Gillade att bilderna du tog kom från en ”fast monterad” kamera.

Har du några detalj- eller närbilder på skorstenen? Hur har den fungerat, evakuerar den röken bra?

Gillar att du gjort så stor ”manlucka”, för enkel åtkomst vid inspektion och ev. reparationer?

Hur mäter du tempen?

Kanske inte traditionsenligt, men skulle någon form av reflektor medföra kortare uppvärmnings- / tillagningstid?

Åter igen, kul att se, bra jobbat!
Tack! Fina ord 😃

Tycker skorstenen fungerar rätt så bra men har som sagt inte provat tillräckligt många gånger ännu.
Unnade mig en BOSCH IR-termometer. Den finns på Jula: https://www.jula.se/catalog/verktyg...nstrument/ir-termometrar/ir-termometer-026399

Har inga närbilder just nu men kan ta några ikväll 😊 Där har fogarna dock börjat vittra antagligen eftersom jag hade vanligt bruk. Hade ingen homebrew kvar och chansade lite. Eller så blandade jag för dåligt.

Kanske kan en reflektor fungera bra. Kul tanke.
 
Körde du vanligt B, eller C-bruk till skorstenen menar du?

Jag kan inte se varför dina fogar skulle vittra.. Förutsatt att du gjort ett bra jobb och det ser det verkligen ut som att du har gjort!

Förutom eldning med ek som inte torkat tillräckligt länge (2-3 somrar) så brukar (ofrivillig ordvits) inte bruket vittra nämnvärt.

Att bruket vittrar med tiden beror enligt min ödmjuka åsikt främst på 3 olika saker:

1: aggressiv och stressad sotare med för stor krejs och för tungt lod som kastas ner så det bara sjunger i hela rökkanalen. Då släpper till sist både bruk och eventuell puts.

2: Kondensutfällning från rökgaser med för låg temperatur. Problemet blir värre ju blötare veden är och ju kallare skorsten röken ska passera. Om du lägger i 15kg ved med en fukthalt på t.ex 30 %, så är det 4.5 liter ”vatten” som ska passera skorstenen. Lägger du i ved som ligger på 18% så är det 2.7 liter som ska ut.

Är då toppen på skorstenen för kall, så kondenserar vattenångan och rinner nedåt på insidan.

Kondensatet innehåller dessutom en massa otrevliga ämnen, bla svavelhaltiga sådana som är direkt frätande på murbruket.

3: Inträngande fukt ovanifrån i form av regn/snö. Använder man då inte sin skorsten särskilt ofta så hinner den inte torka ur tillräckligt. Då kan den vittra av frostsprängning. Oftast inga problem för de som regelbundet eldar ved/pellets dock.

Nu talar jag om ”vanliga” skorstenar till fastbränslepannor ska tilläggas, men jag kan inte se att de skulle vara någon principiell skillnad.

Nr 1 blir inte aktuellt för dig, för du kommer att sota själv 😊

Nr 2 blir inte aktuellt för dig, för dels begriper du att elda endast med torr ved och dels kommer rökgaserna i din väldigt korta skorsten att vara väldigt varma.

Nr 3 blir heller inte aktuellt för dig, för du begrep att göra ett tak över skorstenen.

Det enda jag i nuläget skulle kunna tänka mig eventuellt kan bli ett problem i framtiden är just tempen på dina rökgaser. Det känns som att de, beroende på ved och vedmängd kan bli väldigt höga?

Nu skulle en ”inbyggd” rökgastermometer förfula ugnen, men det skulle varit bra att förvissa sig om vad det egentligen är för temp du skickar ut genom skorstenen. Du kan prova att hänga ner en stektermometer en bit ned i skorstenen när du kör ugnen någon gång och se var du landar.

Skorstenar tål mycket, men över 350° anser iaf inte jag att man bör gå i rökgastemp.

Men så länge som du har god syretillförsel (pyrelda aldrig), torr ved, bra drag utan att ha alltför hög rökgastemperatur så tror att det kommer fungera fint. Så länge du tar det lite lugnt under uppvärmningsfasen av ugnen!

Med en så fin ugn som din, så hade jag eldat upp den långsamt, börjat med fina stickor och väntat på glödbädd, sen på med lite grövre, vänta, på med ännu lite grövre osv.. På vintern hade jag smugit igång den riktigt försiktigt.

Sen hade jag inte varit rädd för att elda gran eller fur i den, varifrån har du fått uppgifterna att dessa skulle innehålla någon större mängd syra?

Dock sprätter det ju förstås om de trädslagen, och man kanske inte vill ha mer aska eller vedflisor i sin pizza än nödvändigt 🙂 Men att tända med dem hade jag inte varit blyg för. Men det beror ju förstås på användningsfrekvens också!

Asp och alved kan vara fint att elda med också, det kan jag rekommendera dig att prova. Ger inte lika mkt värme som björk per kg, men de brinner lugnt och jämt och avsätter väldigt lite sot/tjära. Vissa menar att asp t.om bränner bort sot.

Nå, nu ska jag inte tjata om ved eller skorstenar längre, men ville tillföra lite av mina övertygelser så hoppas jag att du och din fina ugn kan ha nytta av någon av dem.

En fråga dock, är det alltså tempen på själva bottenplattan man vill mäta när man ska båbörja gräddningen av sådana här läckerheter, eller spelar även lufttemperaturen in?

Och den sista och allra viktigaste frågan:

Blir det goda pizzor? 😉
 
V Vardagsrum skrev:
Körde du vanligt B, eller C-bruk till skorstenen menar du?

Jag kan inte se varför dina fogar skulle vittra.. Förutsatt att du gjort ett bra jobb och det ser det verkligen ut som att du har gjort!

Förutom eldning med ek som inte torkat tillräckligt länge (2-3 somrar) så brukar (ofrivillig ordvits) inte bruket vittra nämnvärt.

Att bruket vittrar med tiden beror enligt min ödmjuka åsikt främst på 3 olika saker:

1: aggressiv och stressad sotare med för stor krejs och för tungt lod som kastas ner så det bara sjunger i hela rökkanalen. Då släpper till sist både bruk och eventuell puts.

2: Kondensutfällning från rökgaser med för låg temperatur. Problemet blir värre ju blötare veden är och ju kallare skorsten röken ska passera. Om du lägger i 15kg ved med en fukthalt på t.ex 30 %, så är det 4.5 liter ”vatten” som ska passera skorstenen. Lägger du i ved som ligger på 18% så är det 2.7 liter som ska ut.

Är då toppen på skorstenen för kall, så kondenserar vattenångan och rinner nedåt på insidan.

Kondensatet innehåller dessutom en massa otrevliga ämnen, bla svavelhaltiga sådana som är direkt frätande på murbruket.

3: Inträngande fukt ovanifrån i form av regn/snö. Använder man då inte sin skorsten särskilt ofta så hinner den inte torka ur tillräckligt. Då kan den vittra av frostsprängning. Oftast inga problem för de som regelbundet eldar ved/pellets dock.

Nu talar jag om ”vanliga” skorstenar till fastbränslepannor ska tilläggas, men jag kan inte se att de skulle vara någon principiell skillnad.

Nr 1 blir inte aktuellt för dig, för du kommer att sota själv 😊

Nr 2 blir inte aktuellt för dig, för dels begriper du att elda endast med torr ved och dels kommer rökgaserna i din väldigt korta skorsten att vara väldigt varma.

Nr 3 blir heller inte aktuellt för dig, för du begrep att göra ett tak över skorstenen.

Det enda jag i nuläget skulle kunna tänka mig eventuellt kan bli ett problem i framtiden är just tempen på dina rökgaser. Det känns som att de, beroende på ved och vedmängd kan bli väldigt höga?

Nu skulle en ”inbyggd” rökgastermometer förfula ugnen, men det skulle varit bra att förvissa sig om vad det egentligen är för temp du skickar ut genom skorstenen. Du kan prova att hänga ner en stektermometer en bit ned i skorstenen när du kör ugnen någon gång och se var du landar.

Skorstenar tål mycket, men över 350° anser iaf inte jag att man bör gå i rökgastemp.

Men så länge som du har god syretillförsel (pyrelda aldrig), torr ved, bra drag utan att ha alltför hög rökgastemperatur så tror att det kommer fungera fint. Så länge du tar det lite lugnt under uppvärmningsfasen av ugnen!

Med en så fin ugn som din, så hade jag eldat upp den långsamt, börjat med fina stickor och väntat på glödbädd, sen på med lite grövre, vänta, på med ännu lite grövre osv.. På vintern hade jag smugit igång den riktigt försiktigt.

Sen hade jag inte varit rädd för att elda gran eller fur i den, varifrån har du fått uppgifterna att dessa skulle innehålla någon större mängd syra?

Dock sprätter det ju förstås om de trädslagen, och man kanske inte vill ha mer aska eller vedflisor i sin pizza än nödvändigt 🙂 Men att tända med dem hade jag inte varit blyg för. Men det beror ju förstås på användningsfrekvens också!

Asp och alved kan vara fint att elda med också, det kan jag rekommendera dig att prova. Ger inte lika mkt värme som björk per kg, men de brinner lugnt och jämt och avsätter väldigt lite sot/tjära. Vissa menar att asp t.om bränner bort sot.

Nå, nu ska jag inte tjata om ved eller skorstenar längre, men ville tillföra lite av mina övertygelser så hoppas jag att du och din fina ugn kan ha nytta av någon av dem.

En fråga dock, är det alltså tempen på själva bottenplattan man vill mäta när man ska båbörja gräddningen av sådana här läckerheter, eller spelar även lufttemperaturen in?

Och den sista och allra viktigaste frågan:

Blir det goda pizzor? 😉
Jag blandade eget med cement och sand, typ det sista jag hade kvar i påsarna för att få någon skorsten överhuvudtaget. Det var sista momentet. Så jag hade redan från början tänkt att jag ska mura om den.

Jag kan långt från så mycket som du om rökgaser, skorstenar och bruk. Har pusslat ihop den fakta jag hittat och påtvingats genom åren.

Och jag har eldat precis som du beskriver. Först tunna stickor, sedan lite grövre tills elden klarar sig själv. Sedan fyller jag successivt på med ved i ökande tjocklek tills det är igång ordentligt.

Ja, det är bottenplattan jag mäter på innan jag lägger in pizzorna eftersom det tydligen är så man ska göra för att få frasiga, snabbt uppvärma bottnar. Sedan flyttar jag härden till andra sidan och eldar på ännu mer så att den varma luften kastas ned på pizzans yta och värmer den lika intensivt.

Pizzorna blir väldigt bra. Men jag har inte hunnit experimentera med degen/jäsningen så att degen blir bra. Det är minst lika viktigt som att ha en bra ugn 🤓
 
Z zingo skrev:
Tack!

Jag har inte hunnit använda ugnen mer än fem gånger eftersom jag direkt startade nya projekt som t.ex att bygga en lada 😆

Har dock tittat till och "känt" på bygget en hel del och har inte sett några tråkigheter. I vintras hade vi 15-18 grader kallt i ett par veckor. Det har regnat på kupolen i omgångar och den har fått vara med om höga temperaturer. Men den ser ut som när jag byggde den.

Jag köpte silikatfärg på Hornbach. Man skulle blanda ut den med någon dyr vätska. Men jag chansade på att slippa det. Och den har suttit som berget och inte haft någon algtillväxt eller släppt någonstans trots väder och vind. Så de recensioner man ser på Hornbachs hemsida känns knepiga.

Har isolerat med c:a 10 cm vermikulit på kupolen och 15 cm vermikulit under plattan.

Det enda jag skulle gjort annorlunda är lutningen på plattan. Jag tänkte inte på att regnvattnet kan rinna in i ugnen då det blåsregnar från sidan. Så jag borde lutat plattan ett par grader utåt. Nu byggde jag ju ett väderskydd som tar 99% av allt vatten. Och det torkar ju snabbt upp när man eldar lite.

Kan mäta kupol och annat ikväll.
Återkommer.
Tack för svar!

Låter vettigt att luta plattan något för avrinning. Här i Skåne är vintern mest regn och blåst, så den funktionen tar jag med mig.

Var du någon gång inne på att använda keramisk filt som isolering och isåfall vad var anledningen till att du valde bort det?

Ser fram emot dina mått! 😁
 
Ultram4 Ultram4 skrev:
Tack för svar!

Låter vettigt att luta plattan något för avrinning. Här i Skåne är vintern mest regn och blåst, så den funktionen tar jag med mig.

Var du någon gång inne på att använda keramisk filt som isolering och isåfall vad var anledningen till att du valde bort det?

Ser fram emot dina mått! 😁
Öppning 54 bred, 32 hög
Kupol 130 ytterdiameter, 97 inner.
Skorsten 40 bred, 30 hög men ska bygga på den till 50-60 så småningom.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.