Min pappa gick bort strax innan jul och hans hus hade då stått tomt sen slutet på november. Luftvärmepump som varit påslagen mellan 22-06, på 17 grader. En i familjen åkte till huset (20 mil enkel väg) den 21 och då var allt som det ska med värmepumpen och annat. Igår fick jag senaste fakturan från elbolaget. Förbrukningen låg på 73 kW under hela januari. Något stämmer inte. Ringde elbolaget och de kunde se en dipp i förbrukningen den 23/12, en daglig förbrukning på mellan 2-4 kW. Så i värsta fall har huset stått ouppvärmt sen dess. Vattnet är avstängt. Det har stundvis varit -20 grader. Grannen som ombads kolla till huset, hade inte gjort det och meddelade heller inte att hen inte gjort det.
Hur fasen tinar man upp huset om det skulle vara fruset? Gammalt hus tillverkat tidigt 1900, två våningar, vattenburen värme.
Hur fasen tinar man upp huset om det skulle vara fruset? Gammalt hus tillverkat tidigt 1900, två våningar, vattenburen värme.
Moderator
· Stockholm
· 52 255 inlägg
Sätt in elvärme, ex. en eller två bilvärmare. Sedan får man väl se vad som kan ha frusit sönder. Jag tror att du kan få viss ersättning på försäkringen.
Hur lång tid kan man tänkas behöva räkna med att det tar innan man tinat allt och att eventuella sprängskador visat sig? Nåt speciellt man ska tänka på? Tecken på skador förutom vidgade element?H hempularen skrev:
Moderator
· Stockholm
· 52 255 inlägg
Jag har inte gjort det själv, men ett hus vi samäger med släkten i fjällområde frös för en del år sedan. En släkting som bor ca 10 mil bort fixade det med en kupevärmare. Tror det tog ca 10h innan det blev flöde i radiatorkretsen igen. men 6 eller 7 radiatorer hade frusist sönder, toastolen var sönderfrusen. I övrigt hade det klarat sig.
En lokal rörfirma lycklades svetsa alla radiatorerna utom två som vi fick byta. Nu häromåret ca 10 år efter händelsen började en av de reparerarade radiatorerna läcka, fast på en punkt som inte läckte då när det hände.
En lokal rörfirma lycklades svetsa alla radiatorerna utom två som vi fick byta. Nu häromåret ca 10 år efter händelsen började en av de reparerarade radiatorerna läcka, fast på en punkt som inte läckte då när det hände.
Fruset hus och fruset vatten. VAD NI ÄR ÄN GÖR SÅ SÄTT INTE IN NÅGON VÄRME. som en del säger och tror sig om att vara så bra. Det kan bli katastrof. Det kan bli enorma vattenskador. Ingen som vet vad som frusit sönder. När det töar så rinner vattnet ut, kanske på många ställen. Vid frusna element och rör så lossas elementen och vattnet bärs ut med dom. Element brukar bli som lite av en badboll och vara spruckna när dom frusit. Lita på mig, har varit med tidigare med bottenfrusna hus. Allt måste tagas i rätt ordning för att inte få vattenskador.A Annika Markusbacka skrev:
Moderator
· Stockholm
· 52 255 inlägg
Man får givetvis vara beredd att ta hand om vatten som kan läcka vid upptining. Att skruva bort elementen som är sönderfrysta är ett bra råd. Men det kan vara svårt att se vilka som verkligen läcker. Bara för att de svällt upp är det inte säkert att de läcker.
Då är frågan till dig, har du varit med i hus som bottenfrusit. Och att komma med något som att det är svårt att se vilka som skulle läcka. Att det är något som inte kan läcka efter att ev is har påverkat det, kan ingen svara på. Kan bara ses när dom har tinats upp och då är det försent.H hempularen skrev:
Ska huset frysas ner permanent? Eller vad är din lösning på problemet? Naturligtvis måste det tinas under övervakning, med inkommande vatten avstängt.J jonaserik skrev:Fruset hus och fruset vatten. VAD NI ÄR ÄN GÖR SÅ SÄTT INTE IN NÅGON VÄRME. som en del säger och tror sig om att vara så bra. Det kan bli katastrof. Det kan bli enorma vattenskador. Ingen som vet vad som frusit sönder. När det töar så rinner vattnet ut, kanske på många ställen. Vid frusna element och rör så lossas elementen och vattnet bärs ut med dom. Element brukar bli som lite av en badboll och vara spruckna när dom frusit. Lita på mig, har varit med tidigare med bottenfrusna hus. Allt måste tagas i rätt ordning för att inte få vattenskador.
Det har varit relativt varmt och kallt om vartannat -så det kan ju vara så att värmepumpen ändå klarat av att värma tillräckligt för att det inte ska frysaA Annika Markusbacka skrev:Min pappa gick bort strax innan jul och hans hus hade då stått tomt sen slutet på november. Luftvärmepump som varit påslagen mellan 22-06, på 17 grader. En i familjen åkte till huset (20 mil enkel väg) den 21 och då var allt som det ska med värmepumpen och annat. Igår fick jag senaste fakturan från elbolaget. Förbrukningen låg på 73 kW under hela januari. Något stämmer inte. Ringde elbolaget och de kunde se en dipp i förbrukningen den 23/12, en daglig förbrukning på mellan 2-4 kW. Så i värsta fall har huset stått ouppvärmt sen dess. Vattnet är avstängt. Det har stundvis varit -20 grader. Grannen som ombads kolla till huset, hade inte gjort det och meddelade heller inte att hen inte gjort det.
Hur fasen tinar man upp huset om det skulle vara fruset? Gammalt hus tillverkat tidigt 1900, två våningar, vattenburen värme.
Med tanke på att huset är långt borta så skulle jag nog ta med en backup som en enkel termostat /frostvakt som kan sättas lägre som kanske 10 grader C med ett par kupévärmare
-I bästa fall så behöver kupévärmarna då aldrig gå igång och i sämsta -så går kupévärmarna igång när luftvärmepumpen inte räcker eller löst ut
Kan du se elförbrukningen på nätet dygn för dygn så har du ju lite koll på vad som händer på det viset 😊
När ni tinar huset, se till att ha gått om tid och var observanta. Kolla särskilt inkommande vatten även om vattnet är avstängt. I allra sämsta fall kan det finnas en skada innan avstängningskranen som gör att vatten sprutar in så fort det tinar, är skadan innan kranen så finns inget som stoppar. En bekant var med om det i ett fritidshus med kommunalt vatten, dock var ingen på plats när det blev varmare ute och det sprutade ohejdat i flera dygn med kostsamma reparationer som följd.