68 263 läst · 296 svar
68k läst
296 svar
Fönsterna ser så här ut efter 3 år
Ja. Och jag förstår detta.
Tack, för ett förtydligande, så inte TS leds in på fel spår.
Mycket bra att nån har koll🤓
Nu är det inte bara på bågens utsida, utan fukt har smugit sig in i träet, där trädetaljerna möts!
Tack, för ett förtydligande, så inte TS leds in på fel spår.
Mycket bra att nån har koll🤓
Nu är det inte bara på bågens utsida, utan fukt har smugit sig in i träet, där trädetaljerna möts!
Det förekommer att fåglar hackar i torkat linoljekitt. Det är ovanligt men jag har sett sådana skador själv. Läs på så kommer du att se att det har förekommit, i liten utsträckning, under lång tid. Att blanda peppar i kittet är en av många kreativa löningaförslag som jag har hört om.F fribygg skrev:Vem är tillverkaren?
Undrar om tillverkaren har fåglar i produktionslokalen, när fönstret är målat och färgen torkat är ju fågelhackning inget problem.
Det ligger ett ansvar på köparen också, man bör läsa på och veta vad man köper när man handlar så där dyrbara produkter. Om ni accepterat nått annat än linoljekitt och handlat fönstren av dem har ni ju själva gjort ett val och tagit en risk. Självklart ska ni reklamera alla fel som omfattas av deras garanti, är garantin utgången får ni nog vara tacksamma att ni erbjuds ekonomisk ersättning trots att ni inte får 'några pengar över'.
Sen tror jag inte att det var anledningen till att fönstertillverkaren inte ville kitta med linoljekitt. Det gissar jag handlade om garantitider. Linoljekitt kräver underhåll och omsorg, tex la-sesl klarar sig mycket länge utan. Bekvämlighet för tillverkaren när denne inte vet hur/om fönsterna kommer att underhållas.
Funkar peppar?Daniel_N skrev:
Kanske lämpligt att redan nu påtala de fönster som inte garantitiden gått ut på....Du får ju sannolikt samma problem på dem.....Linoljade fönster kräver linoljekitt,både produkterna,precis som trävirket kommer ju från växtriket, och alla tre materialen fungerar bra tillsammans...Här har sannolikt fönstertillverkaren använt ett starkare syntesiskt kitt som inte fungerar.... Genom att reklamera nu kanske leverantören blir mer välvillig att ställa upp på de fönster där garantin gått ut..... Med tanke på de kostnader du kanske kan förvänta dig framöver skulle jag gå till ARN eller en advokat för att få min rätt tillgododosedd om inte fönstertillverkaren blir mer tillmötesgående...
Halvolja gör att man får på hälften av oljemängden. Bra om man annars hade dragit på för mkt (lätt hänt om man är van vi akrylatfärg). I övrigt är det många som menar att det precis som du skriver, ger mikroskopiska hål i oljefilmen som håller på att polymeriseras. Vissa menar att det försvagar den, jag vågar inte säga bu eller bä om det. Men någon fördel är den inte.S Spikrätaren skrev:Även kittfalsen har ändträ, om än inte blottad. Så fort ändträ får minsta chans att suga vatten och därefter svårt att torka ut - då får vi problem, vilket vi tydligt kan se på ts bilder.
Vill passa på att delvis rätta mig själv vad det gäller krackeleringen (Sk. krokodilskinn); det är ju något som uppstår vid betydligt högre ålder än tre år och vid rätt utförd målning dvs tunna färgskikt. Så flagorna vi ser här kan mycket möjligt bero på en kombination av utebliven grundolja, fel val av grundfärg, fel kitt - åtminstone fel utfört, för tjock slutstrykning.
Jag hoppas att ni (ts), om ni tar med er en fönsterbåge till fönstertillverkaren, kan räta ut frågetecknen och nå en förlikning!
Vad det gäller halvolja är jag inte helt säker på kemin bakom men jag tror inte terpentinet är där för att ”tillföra” något utan mer för att skiktet skall bli väldigt tunt. Eventuellt bildas även mikroskopiska syrefickor som påskyndar torkningen vilket sker i naket trä men det är bara ett höftskott. En målare berättade för mig att linoljan som tillförs interagera med linoljan i färgskiktet under. Det ska vara därför man förlänger hållbarheten.
Som kuriosa kan sägas att man kan hitta gamla fönsterbågar där bottenstycket är medvetetet omålat undertill (ev oljat). Alltför att underlätta uttorkning. Det sätter lite fingret på vikten för trä att kunna torka ut. Sen kommer man ju aldrig runt kvaliteten på träet. Gamla bågar utsågade av tätvuxen fur, rotstock…
Tack för ordet, jag ska inte plåga er med ytterligare kommentarer 😉
Ingen aning. För det mesta händer ju ingenting, men de som har fått kitt förstört både en och två gånger blir lätt desperata såklart.F fribygg skrev:
Det finns ett antal nackdelar med linoljekitt och ibland väljer vi bort det. Men aldrig av risken att fåglar hackar i det. Risken är så liten.
Men nej. Linoljefärg kräver INTE linoljekitt. De flesta syntetiska kitt fungerar EJ med linoljefärg. Men det finns de som gör det.C carra skrev:Kanske lämpligt att redan nu påtala de fönster som inte garantitiden gått ut på....Du får ju sannolikt samma problem på dem.....Linoljade fönster kräver linoljekitt,både produkterna,precis som trävirket kommer ju från växtriket, och alla tre materialen fungerar bra tillsammans...Här har sannolikt fönstertillverkaren använt ett starkare syntesiskt kitt som inte fungerar.... Genom att reklamera nu kanske leverantören blir mer välvillig att ställa upp på de fönster där garantin gått ut..... Med tanke på de kostnader du kanske kan förvänta dig framöver skulle jag gå till ARN eller en advokat för att få min rätt tillgododosedd om inte fönstertillverkaren blir mer tillmötesgående...
Syntetiska kitt som fungerar med linoljefärg har sina för- och nackdelar. Linoljekitt har sina för- och nackdelar.
Om bågarna levereras omålade kan jag förstå risken, men i TS fall verkar fönstren levererats målade och då måste risken för kitthackning vara försumbar.Daniel_N skrev:
Tex Laseal fungerar, som förvisso är baserat på en del linolja men det klarar sig bart. Linoljekitt måste målas antingen direkt eller efter 2veckor ca.Daniel_N skrev:
Helt rätt. Det är inte blottat alltså. Läs tidigare inlägg i denna separata diskussipn för att förstå varifrån min fråga kom. Du hittar starten i inlägg 43, där det felaktigt tros att det är ändträ inne i kittfalsen. Förlängningen av det skulle vara att kittningen är huvudproblemet. Kittningen är inte bra, men jag tycker stt det är mkt mer som pekar mot att färg (pch ev dåligt virle, ej torrt, splintved, det är omöjligt att säga) är de största problemen.K karlmb skrev:
Jag vågar inte säga hur det ligger till med riskerna. Har sett det på torra (färgen alltså) och uppmonterade fönster. Men som sagt så tror jag inte att tillverkarens ovilja handlade om fåglar.F fribygg skrev:
Tråkigt, det brukar inte vara något större problem. Jag har renoverat fönster på heltid i tre år nu och råkat ut för det en enda gång. Och det var fixat på en halvtimme… synd att större företag har vanföreställningar om bra produkter. De vill helt enkelt inte, för kunskapen finns inte tyvärr.L lostinsweden skrev: