Men är det inte så att om den ursprungliga utfyllnaden var ett svartbygge. Alltså utfyllnad utan marklov. Då räknas höjden på den nybyggda/rtenoveradfe altanen från ursprungshöjden.

Om detta har pågått i 5 år, så tolkar jag att kommunen egentligen vill lägga ned ärendet. men om grannen nu klagar, så måste kommunen agera.

Om grannen nu har sitt hus 40m bort, så är det lite orimligt att detta verkligen är ett problem för grannen. Finns det något annat grannen har surnat till över?
 
H hempularen skrev:
Men är det inte så att om den ursprungliga utfyllnaden var ett svartbygge. Alltså utfyllnad utan marklov. Då räknas höjden på den nybyggda/rtenoveradfe altanen från ursprungshöjden.

Om detta har pågått i 5 år, så tolkar jag att kommunen egentligen vill lägga ned ärendet. men om grannen nu klagar, så måste kommunen agera.

Om grannen nu har sitt hus 40m bort, så är det lite orimligt att detta verkligen är ett problem för grannen. Finns det något annat grannen har surnat till över?
Jag har svårt att se att det ska vara fallet i och med att det finns en ytterdörr vid utfyllnaden. Snarare verkar kommunen tro att hela tomten sänkts med en halvmeter runt 2020. Men det måste vara ett mätfel, utifrån bilderna så ser de gamla plattorna ut att vara äldre än så och det vore inte rimligt att sänka marken mellan husen så mycket.
Karta med höjdangivelser, laserskanning, jämförelse av terränghöjder över tid, lantmäteriet, teknisk dokumentation.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Ulric och 2 till
  • Laddar…
M mats@engholm.net skrev:
Ärendet har varit under handläggning i 5 år (feb 2019), nuvarande handläggare är den 3:e handläggaren i ärendet. De föregående två handläggarna har varit på plats vid flera tillfällen och fått mäta och undersöka altanen från alla vinklar och vrår och den kommunikation som varit tidigare är att den kan bedömas som en altan som inte kräver bygglov. Ditt förslag om input från handläggaren i ärendet för att få en specifikation/bild över vilka åtgärder som behöver vidtas för rättelse (så att den inte anses vara en volymskapande åtgärd) får bli nästa steg.
Så tre personer har lagt en massa tid för att granska något som inte påverkar grannar eller området på något sätt alls, och som ligger i gränsfall på om det ska klassas som en bygglovspliktig tillbyggnad eller inte (vi snackar om lite centimeter hit eller dit).

Härligt att veta att ens skattepengar går till sånt här. Undrar hur många sjuksköterskor vi skulle kunna anställa (eller höja deras löner) om man bara slutade att lägga pengar på sånt här trams.
 
  • Gilla
Ulric och 3 till
  • Laddar…
pacman42 pacman42 skrev:
Finns det inget utrymme under, utan det är fyllt med massor, så har de inget case på den delen. Inte när det var jord där innan också.

Men vi har fortfarande inte alla fakta eftersom det tagits bort mer än 50 cm på andra delar av tomten...
Det väsentliga i ärendet måste ju ändå vara altanen, och altanen har inget utrymme under.

Om kommunen vill klaga på att trådskaparen schaktat bort massor runtom altanen så är väl det ett helt separat ärende.

När jag kollar på kartbilden som TS bifogade har man tagit bort ca 0,5m på den övre punkten och 0,8m på den nedre punkten.

Här kan man kanske argumentera att man borde haft marklov för att sänka marken, men det har noll och intet med själva altanen att göra.

Här borde man ta en dialog med handläggaren ifråga och ta upp tidigare domar som tydligt säger att det måste finnas en volym under altanen på mer än 1,2m, och det finns det solklart inte. Höjdskillnaden från marken hur den var innan dräneringsarbetet är försumbart i frågan.

Om handläggaren har synpunkter på att marken förändrats runtom altanen bör det behandlas som separat fråga och TS kan ju i värsta fall höja med 30cm runt den nedre punkten i kartan för att tillgodose detta.
 
Claes Sörmland
M mats@engholm.net skrev:
Jag tolkar det som att alternativen är följande:
A. Rättelse - där vi idag inte vet vad det innebär eftersom vi inte förstår vad som är fel.
Det kan du fråga byggnadsnämndens medarbetare om (handläggaren) så har de skyldighet enligt förvaltningslagen att snabbt och enkelt ge dig den informationen.
M mats@engholm.net skrev:
B. Söka bygglov och betala sanktionsavgift fört att utfört åtgärden innan startbesked.
Byggsanktionsavgiften får du betala om byggnadsnämnden beslutar det. Du får tillbaka beloppet om du vinner efter överklagan (första instans att överklaga till är länsstyrelsen. Gör för gud skulle detta med tanke på att det verkar som att byggnadsnämnden är ute och cyklar.)

Du ska erbjudas att söka bygglov i efterhand efter (eller i samband med) att byggsanktionsavgiften har utdömts. Om det är möjligt. Men här verkar det inte vara möjligt att få bygglov om kommunen har rätt (prickad mark). I så fall kommer byggnadsnämnden att besluta om ett rättelseföreläggande, i praktiken att återställa det som du olovligen har byggt. Men jag är som sagt inte säker på att kommunen har rätt.

M mats@engholm.net skrev:
C. Överklaga och möjligen få fel? Vet inte om det innebär rivning vid fel?
Överklagan är bara att ompröva kommunens beslut. I det enklaste fallet har kommunen verkligen fel, det är ingen tillbyggnad. Då ändrar länsstyrelsen ärendet så att du inte påförs en byggsanktionsavgift och du får pengarna som du har betalat in tillbaka. Har nämnden även beslutat om ett rättelseföreläggande så ändras även det så att du slipper rätta. Därmed är ärendet avslutat. Om beslutet går dig emot även i länsstyrelsen så kan du överklaga till mark- och miljödomstolen (MMD), alltså en specialiserad tingsrätt. Sen upprepas proceduren. Sista instans för sig är att begära prövning i mark- och miljööverdomstolen (MÖD), alltså motsvarande hovrätten.
 
  • Gilla
Ulric och 2 till
  • Laddar…
Grannar alltså....

Haft liknande problem, när jag köpte mitt sommarhus. Vi tog över huset som tydligen saknade bygglov på entrén men efter lite sunt förnuft från kommunen så släppte dom ärendet när en ung småbarnsfamilj med en story tog över huset..

Story:

När vi köpte huset så hade grannarna, ett bittert och surt par klagat på föregående grannen att hon (90år+) byggt en pergula som "störde deras havs-syn". Gamla ägaren hade också byggt en entré som grannarna direkt klagade på (grannarna ser inte entrén på något vis då de bor snett bakom och på en helt annan gata) men dom verkade bara hata när andra människor gjorde något för att piffa upp huset.

Efter mycket gnäll så planterar föregående ägaren syrener, på sin tomt, ni som någonsin haft syrener vet hur snabbt och högt det växer. Tog tydligen inte lång tid innan syrenerna täckte deras syn helt. De bittra börjar hälla gift på marken men lyckas inte ta död på det.

Spola fram ett par år och vi köper huset, ärendet läggs snabbt ner med kommunen men det ända vi får hör av gamla ägaren är "grannarna snett bakom är inte vettiga".

......
I somras hände det, 2 år efterköpet, när jag ansat och klippt ner den isch 4m höga syrenen till ca 2.5m så tar grannen egna initiativ dagen efter när vi inte är hemma, och kapar syrenen till 1.5m. Vår andra granne smsar mig "Tänkte bara kolla om det är ok att **** klipper ner er syrén".

Jag knackar snällt på och frågar vad som hänt med vår syrén, de nekar allt å säger att dom inte varit hemma". Jag svarar, okej är det så ni vill ha det så är det ni som väljer och säger "hade ni bara frågat så hade det varit ok men när ni ljuger kan jag inte vara snäll, ni fick er chans".

Förklarade situationen för den grannen som hörde av sig via sms, de har också stört sig på de bittra i år och jag finansierar köp av nya syrener till grannen som de planterar för att helt slakta de bittras havsutsikt.

De klagade till kommunen att vi gjorde det för att jävlas och jag förklarade hela situationen till komunen och personen skrattade bara i telefonen. "Bra gjort".

Så nu sitter vi här, efter att ha varit unga och naiva, trott att man hjälper varandra som grannar så har vi lärt oss vad åldern och bitterheten gör med gamlingar.

Moral of the story, Prata med era grannar.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB och 5 till
  • Laddar…
Haglund Stefan Haglund Stefan skrev:
Väldigt fint som det var innan med marken som ansluter uppåt mot huset.
Bara att fräscha till väggen och ordna plattorna/ytan närmast väggen.
Sedan möjligtvis ett glasräcke uppe vid entrén.
Är det du som är grannen? Du tycker alltså det var finare innan än nu efter, du är nog rätt ensam om det.
 
  • Gilla
Bästerortarn och 1 till
  • Laddar…
M mats@engholm.net skrev:
Hej, tack för input - uppskattat.

a) trälädorna är en "estistik" fasad, under trälådorna finns slänten kvar, tanken var att lägga en trappa ner men eftersom glasräcket går hela vägen runt byggde vi trälådorna för att det skulle se klart ut.
Tror du om jag tar bort trälådorna och har slänten synlig att det påverkar bedömningen ?

b) sammanbyggt i liv med huset
Altanen vilar på en ram placerad på mark/slänten, och är sammansatt med huset det blir svår att frigöra den.
(Det finns en altan/slänt med pelare utritad på orginalritningen för huset) bifogar ritning

c) attefallstillbyggnad
Tyvärr inte, fastigheten är inom Nacka kulturmiljöprogram (fastigheten är dock inte kulturskyddad) attefallsåtgärder är därmed inte godkända inom området.
Gäller det Nacka kommun. Där fick jag gå in med "slägga" i diskussionerna när vi fick kommunalt VA och fick rätt på alla punkter. Blev dyrt för dom. Läs på noga, ta in argument som här och driv dom stenhårt! Kan löna sig.
Och ja, nyrikt folk i Nacka kan säkert vara pugga på att anmäla allt som inte "kan vara rätt". Har flyttat därifrån.....
 
Först av allt: Mycket snyggt gjort!
Hur är din relation med grannen nu?

Vilken jävla idiot! Grannen borde ju förstå att den bara förlorar på ett sådant agerande!
 
M mats@engholm.net skrev:
Hej Forummedlemmar,
Jag befinner mig i en utmanande situation med kommunen angående en altan/sidoentré som har varit en del av huset sedan det byggdes på 70-talet. Efter en renovering som en del av ett dräneringsprojekt (utfört 2018), har kommunen efter en tillsynsanmälan från vår granne 2019-02-25 nu efter flera års utredning - 2023-12-19 bedömt att åtgärden är bygglovspliktig och vi riskerar en byggsanktionsavgift om 29 767:-. Enligt vår uppfattning har altanens storlek och höjd bibehållits som den varit historiskt och att inga nya element som ökar volymen har lagts till.

Altanen är placerad direkt på mark/slänt - slänten har av kommunen en uppmätt höjd om 1.78 cm. (uppmätt av kommunen på plats)

Förslag till beslut i miljö- och stadsbyggnadsnämnden:

Altanen har uppmätts till 1,8 meter hög och 3 meter djup. Nämnden bedömer att den nu aktuella altanen har en sådan höjd och storlek att den utgör en volymskapande tillbyggnad. Den ger även ett visuellt intryck av att vara en tillbyggnad. Huruvida utrymmet under altangolvet är användbart eller mätvärt enligt Svensk Standard (SS 21054:2020) har ingen betydelse (se Mark- och miljööverdomstolens dom den 18 oktober 2016 i mål nr P 11268- 15). Altanen kräver sålunda bygglov. Eftersom den i sin helhet är placerad på mark som enligt detaljplanen inte får bebyggas, strider den mot planen. Det är inte fråga om en liten avvikelse.

Vi står nu inför ett beslut i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

Jag skulle uppskatta alla insikter eller råd gällande följande punkter:
  • Erfarenheter med liknande ärenden där befintliga strukturer bedömts som bygglovspliktiga.
  • Hur man bäst argumenterar mot en bedömning av detta slag, som underlag till beslut hänvisar kommunen till ärende P 11268-15 - den enda likhet jag kan hitta är att båda ärendena avser prickmark?
  • Rekommendationer av experter inom bygglovsjuridik eller liknande.
Som bilaga finns bilder av altanen före och efter åtgärden samt en höjdjämförelse från lantmäteriet som tycks vara kommunens huvudsakliga bevis för att marknivån/altanen har ändrats
Är det någon här som har varit med om något liknande eller som kan peka mig i rätt riktning?
All hjälp och vägledning skulle vara enormt värdefull.

Tack på förhand!
Jag tror att grannen är sur för att ni sitter där på sommaren och tittar på/in deras fönster!Annars tycker jag som vissa andra att du borde få ett pris från kommun för estetiskförbättring av området!
 
K karlmb skrev:
En jordhög är inte en fasad.
okej, kanse så är det. I så fall ändrade han marknivån. Kan man inte söka om lov i efterhand?
 
Jam Tash Jam Tash skrev:
okej, kanse så är det. I så fall ändrade han marknivån. Kan man inte söka om lov i efterhand?
Där altanen befinner sig tycker jag det är diskuterbart om marknivån har förändrats. Runtom altanen är det sänkt något kanske, men det är inte det som handläggaren klagar på.

🤔
 
  • Gilla
karlmb
  • Laddar…
Marklov är det definitivt, titta bara på luftventilen i källaren och rakt ut från huset, följ trälådan.
Så länge kommunen inte kräver detta har du tur.
 
Jam Tash Jam Tash skrev:
okej, kanse så är det. I så fall ändrade han marknivån. Kan man inte söka om lov i efterhand?
Jo om kommunen tror det är möjligt att bevilja ska man få möjlighet att göra det. Här har kommunen bedömt att det inte går att bevilja ett lov eftersom det är prickmark och ingen liten avvikelse.

Om benämningen på prickmarken är "marken får inte bebyggas" så gäller det alla typer av byggnadsverk. Här har det ju till exempel kommit upp en stödmur som jag inte kan bedöma höjden på (bredvid de dekorativa "trälådorna"). Lådorna ger ett plankliknande intryck även om de är indelade i låga delar. Och så glasräcket högst upp som jag gissar är 1,10 men påverkar helhetsintrycket.

Jag skulle låta nämnden besluta i ärendet, men bifoga en egen skrivelse där du redogör för konstruktionen och visar bilder på före och efter. Skriv att hela skrivelsen ska bifogas till nämnden, annars har handläggaren möjlighet att sammanfatta den åt dom och korta ner det du skriver.
Du kan även yrka på nedsättning av avgiften, även om det är osäkert om ditt fall platsar i listan på situationer som medger att avgiften sätts ner.

När du får beslutet kan du överklaga till Länsstyrelsen för en ny bedömning om det går dig emot.
 
  • Gilla
Roger Fundin och 1 till
  • Laddar…
M M.sandström skrev:
Marklov är det definitivt, titta bara på luftventilen i källaren och rakt ut från huset, följ trälådan.
Så länge kommunen inte kräver detta har du tur.
Nej. Det du ser är ju altanen som ligger på lite högre höjd än marken. Det bildas fortfarande ingen nämnvärd volym/höjd under altanen som skulle göra den bygglovspliktig. Domen som handläggaren själv hänvisade till hade utrymme under som gick att vistas i. Då är det tal om bygglovsplikt.
 
  • Gilla
karlmb
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.