Vi skall sätta in några nya fönster i vårt hus och har därför ansökt om bygglov då det blir en fasadändring.
Har också ansökt om att få bygga en altan som kommer ligga en meter ovanför mark.

Bygglov beviljat.

För lovet gäller att bygganmälan skall inlämnas tre veckor innan start. Nämnden kallar till byggsamråd och vi skall boka tid.

1. Vad är byggsamråd?

Vidare skall kvalitetsansvarig (behörighet E) anmälas före byggsamrådet. Byggherren skall FÖRE byggsamrådet lämna förslag till kontrollplan.

2. Vad innebär behörighet E.

3. Vad är kontrollplan?

Vi har tänkt att göra arbetet själva. Får man inte det?

Vi har i vårt förra hus satt in nya fönster (tagit upp nya) och byggt altan själva och då sökte vi aldrig bygglov och vi är väl normalhändiga men det var verkligen inte svårt.


På bygganmälan skall man lämna uppgifter om KA och bla annat uppge certifieringsorgan.

Det är nästan så att jag ångrar att vi sökte bygglov. Kanske bara skulle ha gjort dessa förskönande fasadändringar ändå.

Byggherre - är det jag det eller?
 
1. Byggsamråd är ett möte där de tekniska- och säkerhetsaspekter av byggnationen gås igenom.

2. behörighet e (enkel) - lägsta behörighetsgraden, finns även n (normal) och k (komplicerad).

3. Kontrollplan anger en uppsättning punkter med "samhällets krav" som skall uppfyllas under byggets gång. Vanligtvis tillämpas egenkontroll, dvs den som utför arbetena fyller själv i protokollet efter respektive genomfört moment (i vissa fall utförs kontrollerna av fristående sakkunnig eller av representant från byggnadsnämnden). KA tillser att kontrollplanen tas fram och sedan följs och är med vid ex. besiktningar.

För att hitta KA, vänd dig antingen till kommunen (de kan ofta rekommendera någon) eller gå in på
http://www.karf.org

...och ja, det är du som är byggherre ;)

Alter ego
 
Detta är nog frammför allt svensk sysselsättningspolititik i första hand, och ett exempel på därav följande svenska sysselsättningsbyråkrati.

Prata med din kontaktman i kommunen och ange dig själv som ansvarig för alla punkter. Ett telefonsamtal med handläggaren på byggnadskontoret borde räcka. De brukar vara vettiga i sådana här fall, där vare sig grund, vatten, avlopp, värme eller el berörs i någon omfattning.

Du kan ange dig själv som ansvarig på alla punkter, och byggsamrådet blir säkert bara ditt telefonsamtal med handläggaren. Så var det för mig i alla fall, och jag hade betydligt större saker jag ville göra (men jag bygger i en av de snabbast växande kommunerna i landet förstås).

Men (sysselsättnings-)lagen tvingar fram denna byråkrati från byggnadskontorets sida, då bygglovs-lagarna är desamma för byte av några fönster i en villa, och nybygge av enorma komplex.

I kommuner där det byggs mycket har handläggarna aldrig tid med sånt här trams, en kommun med dålig sysselsättning kanhända vill diskutera lite mer.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.