25 559 läst · 70 svar
26k läst
70 svar
Projekt: Nödreparation av läckande tak
Renoverare
· Uppsala
· 1 811 inlägg
Jag älskar att du kämpar. Läckande tak, sjukt barn, ont knä och ebb i kassan. Man biter ihop, går upp på taket och halkar runt i en blandning av blöt mossa och gammalt spån och svär över tidigare ägare, vädret och sig själv.torparavgrund skrev:
Min nya favorittråd. Vilken härlig inställning du har. Jag skulle faktiskt väldigt gärna se en bild på "byggställningen". Skulle själv behöva göra en insats högt upp men kommer inte att köpa eller hyra en ställning så lite nyfiken på ditt bygge.
Jag är också inne på detta, av flera anledningar. Det jag mest undrar över är hur jag ska göra i nocken.Flöjten5 skrev:
Planen är att satsa på utvändig isolering. Det är teknik jag tror kommer bli standard i framtiden, och redan är det på stor del av kontinenten, vars klimat vi nu börjar få.
Jag kommer också gå över till plåt just för att de stora träden bara några meter från huset (som jag dyrt och heligt lovat min fru ska få vara kvar) både skuggar och gynnar mossan, och det blåser in så ohyggligt mycket skräp från dem under och på pannorna. I synnerhet de där frökapslarna från linden tar sig in i de mest oväntade små skrymslen.
Men här blir det ett problem att göra en halva i taget, för då kommer ju ena halvan vara både högre och av helt annat material än den andra? Men det får bero, inget jag måste lista ut idag.
Ville så gärna lägga en skrattis på detta inlägg eftersom du skriver så oerhört underhållandetorparavgrund skrev:
Höll mig från det och såg tragiken i din förstörda semester istället - så det fick bli en like.
Svampar på taket....är det kanatareller kan det ju vara lite kul - lite svårplockat dock ?
Kämpa på !
Redigerat:
Medlem
· Västra Götaland
· 2 967 inlägg
Kan bara instämma, bara bita ihop och jobba igenom. Kul att det finns kvar några duktiga människor i Sverige =)
Oj, har aldrig sett ett tak med så mycket mossa!torparavgrund skrev:1. Vadå semester?
Tänk er följande: du har jobbat sista dagen innan semestern, allt är undanpackat tills du ska tillbaka om fem veckor, ljuv avslappning väntar... och när du satt dig i bilen för att åka hem så ringer din bättre hälft och säger att det droppar vatten från taket i barnrummet.
Efter att ha yttrat något mittemellan en utdragen suck och ett skrik var det bara att åka hem till huset byggt 1929. Dra på sig arbetskläderna, skyddsmasken och pannlampan och ge sig iväg upp genom takluckan som är så trång att man måste åla sig upp en kroppshalva i taget. Upp i det glasfiber- sågspåns och muslortshelvetet som är min kallvind. Nämde jag att det sticker ut tusentals rostiga spik överallt? Det sticker ut tusentals rostiga spik överallt.
Jag kunde ungefär gissa mig till var det borde vara, och någon meter ned i snedtaket såg jag mycket riktigt var virket var helt svart och det droppade in. Nåja, idag kan inget göras. Får börja imorgon.
2. Byggställning
Det är c:a 4,8 meter upp till takfoten nedanför det läckande området. Första punkt fick bli att ge sig av och lägga några tusenlappar (2,5 st mer exakt) på tryckimpregnerade reglar och trall och bygga sig en byggställning. Det svider inte så mycket i plånboken, för jag vet att virket kommer återanvändas till något annat sedan. Taket har lutning 1:1 (45 grader), att göra det jag ska göra från en stege vore självmord. Byggställningen blev stadig och bra, jag fick släppa min motvilja mot att skruva i fasaden och bara göra det. Den fungerar bra, men är så förbannat ful och hafsig ut att jag vägrar lägga upp en bild på den.
Väl färdig med byggställningen var det upp på den fruktansvärda vinden igen. Jag knycklande in mig själv med nyllet ned i gullfibern och skalpen upp i spikarna och lyckades nå ned och få igenom en tunn metallstång för att se utifrån var skadan var.
3. Skadorna
Taket är betongpannor lagda sent 1970-tal och är verkligen utslitna, på de flesta håll bara runt 2 cm tjocka ungefär med ett välmående tjockt lager mossa över hela. Till saken hör att jag å ena sidan ju inte vill att det ska regna in, å andra sidan inte vill lägga några stora resurser på detta då hela taket ska läggas om så fort vi har råd. När jag avlägsnat tre dussin pannor och en halv byggsopsäck bös (löv, frön, ruttet virke, grus, jord, pannskärvor) kunde jag skadan lokalisera och bekräfta att det var där det läckte in.
Det var som jag befarade. Skadan var under en ränndal där två tak möts.
Det första jag vill ha sagt är att jag faktiskt är imponerad av kvaliteten på materialet. Det måste varit suveränt galv de hade på den tiden, för ränndalsplåtarna (om man kan kalla dem det) var faktiskt skapligt fräscha och inte genomrostade någonstans. Likaså pannorna var ändå i förvånansvärt gott skick för att vara ca 45-50 år gamla, och hör och häpna har jag inte hittat en enda sprucken panna än.
Det andra jag vill ha sagt är hur förvånansvärt skit själva montaget var. Pannorna låg ojämnt (många med droppkanten hängande i luften eller bara 8-10 mm överlapp mellan pannrader), bärläkten är ojämn och på de flesta håll finns ingen ströläkt. På bilden ser ni hur det ser ut som att ränndalsplåten har höga kanter? Det trodde jag också, men när man tittar närmare visar det sig att "kanterna" är två lösa plåtar som bara spikats så att de trycker ned mot ränndalen. Där ser man mycket riktigt att vatten i alla år trängt emellan och runnit under plåten istället.
Jag tror det som på sätt och vis räddat mig och gjort så att jag bara har en läcka och inte hundratals är att man lade betongpannorna ovanpå ett gammalt spåntak som måste varit i rätt OK skick fortfarande.
Tyvärr tog jag ingen bild av utgångsläget. Här är en bild från när jag rensat bort det mest skadade.
Detta är en bra sammanfattning av mitt liv senaste veckan, ja.Henningelvis skrev:
Och på något sjukt sätt gillar man det ändå lite. Om inte annat för att timpenningen är god; hade jag lejt bort detta hade det förmodligen gått loss på minst 30 lax.
Som någon dryg figur skrev ovan, taket är uppenbart misskött. Det är flera faktorer, men de viktigaste är att@ @ndreas skrev:
1) Det är nästan fem meter till takfoten och brant lutning, svårt att komma åt på den sidan.
2) Jag visste redan senhösten 2019 när jag köpte huset att taket måste bytas så snart som möjligt men hade inte möjlighet då. (Mossan fanns där redan då).
3) Jag hade inte en enda reservpanna om någon skulle spricka av att jag höll på med det, alla som säljs idag är betydligt större och skulle skapa stora glapp som lär orsaka större problem än mossa gör. Nu har jag ju hållit på med dem en del och inser att pannorna ändå håller att hanteras, även om de är spröda, men tidigare trodde jag de skulle gå sönder bara jag tittade för länge på dem.
Med andra ord, jag har tidigare trott att jag skulle skapa större problem (trasiga pannor) genom att ta bort mossan än att låta den ligga. Dessutom, detta är inget tak man bara lite snabbt och lattjo ställer en stege mot och kilar upp och byter en trasig panna även om jag skulle ha dem. Jag har varit uppe med stege en gång för att lägga till rätta en panna som lagt sig på sned på något sätt, och det är VERKLIGEN inte kul. Inga stegar eller fotfästen någonstans, och jag vet att inte en enda panna är fastspikad, samtidigt som den söndervittrade ytan är täckt med fint grus/damm som gör dem förvånansvärt hala. Det fick bli att ligga platt mot pannorna, rätta till vad jag skulle och försiktigt glida ned till stegen igen.
Redigerat:
Renoverare
· Stockholm
· 37 inlägg
Bitterljuv läsning! Får mig att tänka på snubben som byggde en "A-frame" koja/stuga i skogen med högst tvivelaktigt konstruktion 😅
Vi MÅSTE få en bild på byggställning!
För övrigt en väldigt kul text du fått till
,hoppas att blir bra i slutänden!
För övrigt en väldigt kul text du fått till
,hoppas att blir bra i slutänden!