Mikael_L
A anis16 skrev:
Tanken med ekp är att ansvaret hamnar på organisationen och inte på person. Om man behöver en auktoriserad person för efterlevanad så är det inte längre organisationen som är ansvarig.
I den nya lagstiftningen är det alltid företagsledningen/styrelsen för organisationen som har ansvaret såsom icke juridisk person, dvs även straffrättsligt ansvar. EFR är alltid utan straffrättsligt ansvar.

EFR's roll är "att vara stöd för ledningen"
Så flummigt är det skrivet.
 
Claes Sörmland
Svar från ESV!

Din fråga: Hej,

Jag undrar om en samfällighetsförening som förvaltar en gemensamhetsanläggning enligt anläggningslagen där förvaltningen omfattar elinstallationsarbete kan fungera som ett elinstallationsföretag med ett egenkontrollprogram? Således arbete på den egna anläggningen. Samfällighetsföreningen får enligt samfällighetslagen enbart förvalta gemensamhetsanläggningen och är därmed ingen näringsidkare, d v s kan ej bedriva näringsverksamhet.

Vänliga hälsningar,
Claes


Svar: Hej Claes!

Enligt elsäkerhetslagens (2016:732) definition av elinstallationsföretag är ett sådant företag en näringsidkare som yrkesmässigt utför elinstallationsarbete. Därmed gör jag bedömningen att samfällighetsföreningen inte kan fungera som ett elinstallationsföretag. Om arbetet inte sker yrkesmässigt omfattas arbetet dock inte av elsäkerhetslagens krav på elinstallationsföretag. Om någon hos er har auktorisation kan denne utföra sådant elinstallationsarbete som auktorisationen omfattar.

Med vänliga hälsningar
NN
Jurist
 
Vad tror du om en BRF? Det är ju lite friare där.
 
Claes Sörmland
A anis16 skrev:
Tack Claes. Hmm, de listar själva
  • myndigheter
  • kommuner och landsting
som exempel på de som kan ha ekp. [länk]
Jo vi diskuterade ju detta i tråden, myndigheter, kommuner och landsting (då måste mena regioner) lirar ju inte med lagentextens krav på en näringsidkare som yrkesmässigt utför elinstallationsarbete precis juristen på ESV påpekar för samfällighetsdföreningar. Kanske är det en gammal felaktig text som ligger kvar? Eller har ESV råkat kringgå lagtextens formulering i några beslut och nu ligger vi med en motsättning mellan lagens skrivning och verkligheten. Inte första gången i myndighetsutövande om man säger så.

Orkar vi ställa en fråga till?
 
Ja, det är alltid roligt att se variationen på svar från elsäkerhetsverket :)
 
  • Haha
  • Gilla
Claes Sörmland och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.