Humm.. ska kolla då
 
Jag hade fel, den finns inte till vanligt folk ännu.. Bara till företag som jobbar med IHC.

Kollade med en som vet och och fick svaret att den är på G, allt är klart och de håller på att tillverka dom så att de finnas för leverans när den släpps.

Så den kan komma när som helst nu.
 
Programvaran för den nya kontroller finns att få tag på redan nu så att du kan programera ditt hus.
 
Någon som vet om det går att firmwareuppgradera den danska versionen av nya IHC-controllern till en svensk? Jag har precis beställt den danska jag kunde inte vänta längre.
 
Det bör fungera bra att uppgraddera med den senaste firmware från den svenska programvaran men det är dock inget som säger att allt kommer att fungera fullt ut.
Det kan bli rester kvar av det danska men om man gör om sitt projekt helt på svenska i den svenska versionen och använder det så bör det fungera rätt så bra.
Rekommenderar dock att ni väntar till den svenska kommer som bör komma nu när som helst.

Den svenska versionen av IHC Win 2 går att ladda hem från forumet från intelligenthouse.se
så ni kan börja att programmera redan idag även om ni inte har fått kontrollern ännu.
 
De flesta på schneider som arbetar med IHC verkar vara på semester nu, hur det påverkar releasen av controllern vet jag dock inte.
 
Hej,
vill återkomma hör eftersom jag själv hade frågor innan vi byggde.

Vi installerade till slut ett KNX/EIB system med 24 V buss. Kanske lite halvgammal teknik, men ändå oändligt mycket nyare än standard el... Vilket ju 99% av alla villor byggs med i dag. LAgom gammalt alltså. EIB finns frå många leverantörer. Vil vill einte hamna i sitsen att företaget läggs ner så vi kan inte få reservdelar i de 30-40 år som krävs i ett hus.
Vi har i första hand GIRAs och Haegers grejor, men även lite från ABB.

Jag kan programmera en del, vilket nog följande skall läsas i ljuset av.

Nu till utlåtandet:
EIB är hur bra som helst!!!
Jag är otroligt glad att vi tog merkostnaden för EIB och tror dessutom att inom ett par år har vi tjänat in de pengarna eftersom ändringar görs genom mjukvara. ALLT går att göra.
Jag hade t.ex. glömt tänka på timer på IR värmen på terassen. På 10 minuter så var det kirrat. Inga timrar, ingen extra utrustning....

Exempel 2: Vi lyckades få en dörr felvänd. Kontakerna bakom dörrbladet när man kommer in i rummet. Sådant händer på byggen... någon hade beställt fel dörr helt enkelt.
Lösning:: Vi bara dubblerade kontakten och programmerade in en sensor till. Voila, ingen extra kostnad för ny dörr.

Vi har dessutom en väderstation som gör att vi t.ex. kan dra på värmen om vinden ökar (draget gör huset kallare) etc.

Hur bra och kul som helst!!!

Följande har vi lärt oss.
*Elektriker kan inte detta. Och du vill inte betala för att de skall lära sig. Ta ALLT på fast räkning (det gjorde vi och det var tur!)
*Det går dessutom sedan oftast fortare att programmera in en fix själv än att be en elektriker göra det.
* Köp INTE grejorna via elektrikern. De går vi generalagenter i Sverige som har ett hutlöst påslag och inte tillför en gram värde. Vi hade en generalagent som var en absolut amatör, men som verkade duktig först. (Detta är den värsta sorte eftersom det tar ett tag att komma på det).
* Köp grejorna över internet )EIBSHOP, eller EIBMARKT) och be elektrikerna koppla in det sedan mot timtaxa. Det blir mycket billigare, och eftersom generalagenten ändå inte kan så mycket måste ni i vilket fall ringa tyskland för support. Likabr att då också få det lägre priset på en gång!

Strunta i de delar som kan hanteras över WLAN, som TV, bilder, radio mm. Detta löses bättre över just WLAN: Men det gör inte själv grundstommen. Finns inga bra grejor för det än. Däremot vill du ha en IP gateway. Det finns flera att välja på.

Om du funderar på inbrottslarm så kör det över EIB också : Det är visserligen inte godkänt av försäkringsbolagen i Sverige än, men det kommer det nog att bli. Men det spelar inte så stor roll om man tänker efter. Försäkrngen gäller ju ändå, det är bara kostnadsminskningen pga godkänt larm som tillfälligtvis inte finns. Och den brukar inte vara enorm i vilket fall.
Men de sensorer som finns i larmet kan man dessutom använda till en hel massa kul saker,. Som t.ex att slå av ljuset och/eller minska värmen i ett rum som ingen rört sig i på en viss tid etc.

Mitt närmaste projekt är att koppla in radioKNX samt att koppla in IR fjärrkontroll vilket gör att jag kan styra vilken hushållsmaskin eller TV som helst som har IR styrning med EIB:
Bastun är redan inkopplad via SMS och WAP.

Detta är mina erfarenheter i kort sammandrag. Kort sagt så är EIB/KNX helbra!!!
Men handla upp det klokt (via Internet!) så det inte blir mycket dyrare än vanlig el. Idag är jag helt övertygad om att den merkostnad man betalar för EIB baseras mest på att elektrikerna inte kan det och måste lära sig på vår bekostnad samt att grossisterna tar oförskämt mycket betalt utan att ge något värde alls tillbaka.
 
fitzpatrick
Tack för den resumén! Naturligtivis följer en del frågor.. :)
Programmeringen; köpte du det fulla programmet (ETS Proffesional heter det va?) Kan man lära sig att programmera upp hela huset om man är lite slängd i programmering och datorer?
Skulle vara väldans intressant att se en lista på alla/urval av enheter som du har i ditt hus (väderstationen osv) på detaljnivå.
Finns det något bra sätt att styra systemet från en dator, eller annat (TCP/) IP baserat system om man vill skriva egna styrprogram från dessa?
 
Hua, tur man inte bygger nytt för då skulle jag aldrig kommit längre än till bussystemet ;) Uj vad mycket kul man kan göra, bygga egna små enheter med mikrokontrollers, bryggor till diverse trådlösa protokoll, bryggor till WLAN/ethernet osv...
 
vespaman skrev:
fitzpatrick
Tack för den resumén! Naturligtivis följer en del frågor.. :)
Programmeringen; köpte du det fulla programmet (ETS Proffesional heter det va?) Kan man lära sig att programmera upp hela huset om man är lite slängd i programmering och datorer?
Skulle vara väldans intressant att se en lista på alla/urval av enheter som du har i ditt hus (väderstationen osv) på detaljnivå.
Finns det något bra sätt att styra systemet från en dator, eller annat (TCP/) IP baserat system om man vill skriva egna styrprogram från dessa?
Hej,
så här är några svar:
Programmeringen; ingick från elfirman upp till basnivå (så man kan bo i huset). Sedan har jag gjort resten själv. Inte så svårt, men dokumentationen är inget vidare. Man får prova sig fram lite i början. Man kan defintivt programmera hela huset själv om man har den minsta lilla känsla för datorer och programmering (anledningen att jag inte gjorde det var dels att jag inte hade tid, dels vill ha tydligt ansvar till ett fungerande hus).
Om man köper från Gira finns det en helpdesk i Tyskland man kan ringa också.
Du ville se en lista på alla mina enheter:
Följande ingår i olika mängd: (Detta är inte så mycket som det verkar, många funktioner motsvarar typ tryckknappar på ett vanligt hus, men heter annolunda i EIB världen).
1. Vanliga sensorer, inkl rumstermostater för styrning av golvvämen,
2. rörelsedetektorer utomhus (ABB),
3. vanliga brytaktorer,
4. dimaktorer,
5. jalusiaktor till markis
6. värmestyrningsaktorer (styr ventilerna till golvvärmen),
7. väderstation
8. En enhet för binär input (kopplad till lite olika sorters alarm),
9. Gira Homeserver för koppling till GPRS/WAP (jag kan styra huset från, och få larm till, mobilen),
10 Gira Infodisplay Touch (lite allt möjligt, kan styra och visa allt från den),
12 två linjekopplare (har två linjer, en per våning)
13 strömförsörjning mm,

14 Sedan har jag köpt men ännu inte kopplat in brygga till Radio-KNX också, samt ltie fjärrkontroller och stickproppsaktorer till denna. Total kostnad för att brygga till Radio är under 5000 kronor. Inklusive allt, brygga, sensor, aktorer. .
15 Snart kommer också fingeravtrycksläsare för öppning av låsen (som styrs via brytaktorer och elektriska haklås).
16. USB port för programmering.

Allt ovan är från Gira utom rörelsedetektorerna utomhus och Radio-KNX grejorna.

För att styra från dator kan du antingen använda infodisplayen (innehåller basal logik (godtyckliga grindar, muxar, tidsfördröjningar, filter, tidsstyrningar mm, eller Homeservern som kan allt det tidigare nämnda och dessutom kopplar till TCP/IP, GPRS/WAP och hemsidor för styrning.
Sedan finns det också COM bibliotek qtt köpa som där du kan styra hela systemet direkt från t.ex. Visual Basic (eller mer avancerade programspråk om du nu kan det). Det senare har jag inte behövt prova än, trots ganska avancerad styrning. Jag har lyckats göra allt jag önskat via ETS3 och Infodisplayens logik.

Även utan vare sig Homeserver och daotrstyrning via COM så kommer du väldigt långt med vanliga ETS3 och den logik som finns i många av delenheterna (spec Infodisplayen och Väderstationen) . Att det räcker med ETS3 beror på att programmeringen av mer avancerade delsystem som t.ex. just Infodisplay och väderstation går via pluginer i ETS som startas automatiskt så fort du väljer att parametersätta den enheten. Alla dessa enheter är ju kompletta datorer.


Saker som jag upptäckt i efterhand men inte tänkte på i början är att alla brytaktorerna och dimaktorerna innehåller en massa funktioner som man kan aktivera utöver just bryt/dimning. Till exempel trappkoppling (slår av efter viss tid), tidsfördröjning mm som gör att man t.ex. kan enkelt lägga till att en enhet skall slå av sig efter den varit tänt t.ex. 60 minuter eller så. Så har jag gjort med IR värmen på terassen. Likaså med källarebelysning mm som man alltid glömmer på. Nu har jag ställt om det så att denna släcka efter 60 minuter om man inte trycker på en speciell knapp då tidsstyrningen inte kopplas in.
Man kan också mäta strömförbrukningen (och slå larm om den är för låg/hög) för varje brytaktorkanal, samt se den ackumulerade drifttiden för varje brytaktorkanal. Dettta iallafall på Giras system (jag tror dock det är samma för alla leverantörer).

För att inte tala om "Ljuscener" dår du kan spara ett visst "tillstånd" på hela huset och återskapa just detta lagrade tillstånd senare. T.ex. "Nu kommer jag hem från jobbet i November, slå på de vanliga lamporna och ställ de dimrade på mitt normalläge för vardagskvällar"
Detta gjorde också att det var buslätt att införa en "godnatt knapp" vid sängen som låser huset, slår av alla lampor som jag inte vill ha på på natten samt slår av kafebryggaren som jag ofta glömde på förut.

EIB är skitkul och rekommenderas verkligen. Närmast ligger som sagt radiokopplingen, sedan låsen, därefter tänkter jag montera in fuktvarning under diskmaskin mm och koppla till ett SMS till min mobil som larm. Och sedan hittar jag nog alltid på något mer.... :)
 
fitzpatrick, det låter som ett ganska omfattande system, låter inte helt billigt även om man köper grejjerna utomlands, speciellt då det är KNX eller blir det bra mängdrabatt när man köper så mycket prylar kanske? :)

Hur är det med strömförbrukningen på lla KNX-prylarna i hemma- resp standby-mode, med ett sånt stort system blir en del eller?
 
rickardg skrev:
fitzpatrick, det låter som ett ganska omfattande system, låter inte helt billigt även om man köper grejjerna utomlands, speciellt då det är KNX eller blir det bra mängdrabatt när man köper så mycket prylar kanske? :)

Hur är det med strömförbrukningen på lla KNX-prylarna i hemma- resp standby-mode, med ett sånt stort system blir en del eller?
Ja det är nog större än normalvillan, men den relativa kostnaden var ca 20% mer än "standardel". Strömförbrukningen i själva KNX systemet är negligerbar, totalt ca 1 A tillsammans som märkström. Men den verkliga förbrukningen är mycket mindre Mängdrabatt vet jag inte, men köper man via EIB markt elelr EIBshop så blir det klart billiagre än om man köper i Sverige. Jag tror dock inte livcykelkostnaden är så mycekt högre, kanske till och med lägre, ändringar blir ju ofta rena barnleken att fixa. Och ändringar i efterhand kostar om man gör det med vit abrbetskraft skjortan och halva brallan i ett vanligt hus.
 
Hej,

fitzpatrick skrev:
9. Gira Homeserver för koppling till GPRS/WAP (jag kan styra huset från, och få larm till, mobilen),
10 Gira Infodisplay Touch (lite allt möjligt, kan styra och visa allt från den),
12 två linjekopplare (har två linjer, en per våning)
linjekopplare, är det någonting för att göra två slingor av kommunikationsslingan ?

14 Sedan har jag köpt men ännu inte kopplat in brygga till Radio-KNX också, samt ltie fjärrkontroller och stickproppsaktorer till denna. Total kostnad för att brygga till Radio är under 5000 kronor. Inklusive allt, brygga, sensor, aktorer. .
Vad är tanken med detta? För att kunna trimma markiser osv när du sitter i favvestolen med en kall öl i handen och solen börjar blända? (ej självupplevt i sommar!)

Även utan vare sig Homeserver och daotrstyrning via COM så kommer du väldigt långt med vanliga ETS3 och den logik som finns i många av delenheterna (spec Infodisplayen och Väderstationen) . Att det räcker med ETS3 beror på att programmeringen av mer avancerade delsystem som t.ex. just Infodisplay och väderstation går via pluginer i ETS som startas automatiskt så fort du väljer att parametersätta den enheten. Alla dessa enheter är ju kompletta datorer.
Och med "vanliga ETS" är det ETS Professional du menar? Just det att systemet är självgående intelligent är mycket tilltalande för KNX, och det är intressant att du säger att det mesta kan göras 'internt' s.a.s. Men jag tänker mig att en TCP/IP länk mellan mina hemsnickrade grejjor och 'Huset' skulle göra allt 'renare' (i mitt fall så kommer jag att tweaka passersystemet (jobbar med utveckling av detta dagligdax) så att huset får rätt kunskap om vad som skall ske när folk och fordon kommer och går).
Naturligtvis kan man köra via programemmerbara ingångar, men det känns bättre att köra sådant via nätverket. Gira Homeserver verkar ju vettig till detta (vid en snabb anblick). Förutsatt att det finns teknisk dokumentation.


EIB är skitkul och rekommenderas verkligen. Närmast ligger som sagt radiokopplingen, sedan låsen, därefter tänkter jag montera in fuktvarning under diskmaskin mm och koppla till ett SMS till min mobil som larm. Och sedan hittar jag nog alltid på något mer.... :)
Jag har verkligen velat fram och tillbaka, och från att inte ha tyckt om KNX så mycket, till att som nu tycka att det är det bästa alternativet (baserar det kanske mest på att det verkar vara det enda garanterat framtidsäkra systemet) samt att det finns så många (beprövade) komponenter och lösningar.
 
vespaman skrev:
Hej,



linjekopplare, är det någonting för att göra två slingor av kommunikationsslingan ?



Vad är tanken med detta? För att kunna trimma markiser osv när du sitter i favvestolen med en kall öl i handen och solen börjar blända? (ej självupplevt i sommar!).
Framförallt i den andra riktningen, alltså att kunna ha aktorer i vilket jack som helst. Sensorserna är inte lika kritiskt med, men det är klart att vill man ha en extra tryckknapp så blir det bara att limma fast den på väggen med Radio KNX:

Linjekopplare används för att koppla ihop två delbussar. En rent arkitektonisk komponent i KNX systemet.

vespaman skrev:
Och med "vanliga ETS" är det ETS Professional du menar? Just det att systemet är självgående intelligent är mycket tilltalande för KNX, och det är intressant att du säger att det mesta kan göras 'internt' s.a.s. Men jag tänker mig att en TCP/IP länk mellan mina hemsnickrade grejjor och 'Huset' skulle göra allt 'renare' (i mitt fall så kommer jag att tweaka passersystemet (jobbar med utveckling av detta dagligdax) så att huset får rätt kunskap om vad som skall ske när folk och fordon kommer och går).
Naturligtvis kan man köra via programemmerbara ingångar, men det känns bättre att köra sådant via nätverket. Gira Homeserver verkar ju vettig till detta (vid en snabb anblick). Förutsatt att det finns teknisk dokumentation.
Ja det är professional. ETS3 Starter verkar vara rent skräp. Förenklat till oanvändbarhetens gräns överskridits med god marginal...



vespaman skrev:
Jag har verkligen velat fram och tillbaka, och från att inte ha tyckt om KNX så mycket, till att som nu tycka att det är det bästa alternativet (baserar det kanske mest på att det verkar vara det enda garanterat framtidsäkra systemet) samt att det finns så många (beprövade) komponenter och lösningar.
KNX må vara lite primitvit i vissa delar (hastigheten på kabeln t.ex.) men det fungerar och det är en internationell standard. Det vore ju inte så kul om man byggt hela sitt hus runt ett system vars ende leverantör helt plötsligt får föra sig att lägga näsan i vädret...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.