G
gäst skrev:
Är ju ganska enkelt att antingen fräsa ner nya slingor i betongen, eller acceptera 5 cm lägre takhöjd.. :)
5 cm lägre takhöjd, jo det är ju inga problem, men hur gör man med alla trösklar och dörrar då?
 
D
JEE skrev:
...
Inkommande vatten och värme som läggs i mark har vi i många år använt svarta plastslangar och de anses vara i princip obegränsad hållfasthet på.
Det där låter ju riktigt kanon, men varför bygger man inte broar med såna rör då? Eller är det kanske hållbarhet du menar :)
 
Rafael Ospino
JEE skrev:
1980 hade vi avloppsrör av plast och metallrör klädda med plast (sk Prisolrör) till vattenledningar inne i husen.
Värmerör varierade med olika typer metallrör. Både plastade och oplastade.

Jag tror det är prisolrör du ser i ditt hus.

Inkommande vatten och värme som läggs i mark har vi i många år använt svarta plastslangar och de anses vara i princip obegränsad hållfasthet på.
Inga material har obegränsat livslängd, det är ett önsketänkande från den obändiga framtidsoptimismens tider...
Swerea Kimab, f d Korrosionsinstitutet forskar i fenomenet plastkorrosion. Ur Tidningen Energi & Miljö: Process i Frankrike
Ett stort skadeståndsfall har blossat upp i Frankrike efter att vattenledningssystem havererat, troligen på grund av korroderade plaströr. Om det beror på klordioxid är för tidigt att säga säkert, men fransmännen försöker nu begränsa användandet av den kemikalien. Det finns i dagsläget ingen officiell statistik över haverier och vad som kan ha orsakat dem.
Att kunskapen om detta är så liten är ett växande problem, eftersom plaströr allt mer ersätter metallrör i vattenledningssystem. Det blir också vanligare med en blandning av metallrör och plaströr.
 
G
Kan bara dementera att passivhus är experiment. Artikelns stycke om passivhus blottar ett stort stycke okunskap om vad ett passivhus är, hur länge de funnits och aktuell och historisk forskning i frågan. Dax att dra på läsglasögonen och läsa på lite. Lycka till!
 
G
- Passivhusen är ett av de största experimenten vi har just nu. Köper du ett sådant riskerar du att åka dit rejält. Radhusen i Lindås är de första passivhusen som byggdes i Sverige, året var 2001. 2007 byggdes den första passivhusvillan i Lidköping. Passivhus är alltså en mycket ung företeelse där det finns stor risk för fukt.

Med tanke på ovan rader: Är det någon här som känner till företaget som bygger passivhus på Irland? Om jag har förstått saken rätt så har de byggt sina passivhus på denna regniga ö i 20 år. Om passivhus skulle vara byggda så att det var en "stor risk" för fukt borde det väl ha visat sig vid det här laget... Är det någon här som vet något om denna firma?

Nyfiken!
 
Rafael Ospino
PASSIVHUS I SVERIGE PÅ EXPERIMENTSTADIET!
I Sverige har ju isolerbranschen kapat begreppet passihus så det i princip har blivit vad professor Harrysson kallar överisolerade miljörisker som aldrig kan försvaras ur ett livscykelkostnadsperspektiv.
Detta grundar han pe det sotra antal studier som visar att energianvändningen i dessa som regel inte är lägre än andra typer av energisnåla konstruktioner.
För detta talar även det faktum att, trots allt snack om passivhus, det faktiskt inte finns ett enda verifierat passivhus i Sverige, trots att många hävdar de bygger sådana. Många småhusägare köper vad de tror skall bli ett passivhus, därför att det är en certifierad passivhuskonstruktion, men inget av dessa har alltså bevisligen nått målet...
http://www.passivhus.nu/vanstermeny/intygomprestanda.4.764bd915124e8f2573d80004321.html
 
Bra artikel i stort och det finns mycket att tänka på samtidigt som även byggbranschen måste utvecklas och nya bättre lösningar komma fram.


Det jag vänder mig mot i artikeln är när begrepp presenteras utan att närmare beskriva vad som är faran eller experimentet. Det främsta exemplet är begreppet passivhus som presenteras som ett stort experiment. Vad i passivhuset är det som är ett experiment? Är det att huset är isolerat eller att huset består av mer isolering än andra hus? Är det att huset är utrustat med FTX-ventilation som återvinner värmen ur utgående luft? FTX används inom kontor, skolor, industrier sedan många år tillbaka och verkar fungera mycket väl och kan knappast kallas experiment. Eller är det att husen blir täta som är ett experiment genom att byggaren är extra noga och verkligen ser till att plastfolien sitter där den ska? Dragiga hus kan väl inte kallas som säkra? Passivhus innebär att huset drar maximalt en viss mängd energi. Sen vilken byggnadsteknik som används varierar för att uppnå den låga förbrukningen och där kan vissa byggmetoder vara mer experimentella än andra men det presenteras inte i artikeln.

Sen är jag trött på att enstegstätade fasader som nu är aktuellt och som döms ut och där det idag är krav på luftspalt. Här skriver Marlen att "puts på cellplast visade sig vara ett misslyckat experiment". Men vad är en enstegstätad fasad? Jo en fasad där det är putsat direkt på ett material utan luftspalt bakom. Dvs skulle även ett murat hus med enstegstätad fasad vara utdömt men så är självklart inte fallet. Är det putsningen på isolering(ofta benämnt som cellplast som är en typ av isolering att putsa på) som skapar problemet? Självklart inte. Systemet med puts på isolering utvecklades i Tyskland under 1950- och 60-talen för att användas som tilläggsisolering av murade hus. I samband med energikrisen i början av 1970-talet tilläggsisolerades många svenska hus av lättbetong eller tegel på detta sätt. Och dessa hus har uppenbarligen inga problem. Rätt beskrivit så är det enstegstätade hus med stomme av organiskt material som är risken och ingenting annat.

/Johannes
 
G
Det är inte seriöst att påstå att passivhus är experimentbyggande.
Passivhus är byggnader med låga värmeförluster, men baseras på väl etablerade tekniklösningar i alla sammanhang.
Risker finns vid allt byggande om det utförs utan kunskap och erfarenheter, men är inte unikt för passivhus.
Redan med BBRs krav på isolering finns risk för fuktutfällning. I passivhus ställs hårda krav på täthet i väggkonstruktionen, fuktsäkert byggande och tryckprovning. Jag vill påstå att riskerna är färre om man följer de kriterier som finns för vad som är ett passivhus och som finns på www.nollhus.se som är hemsidan för Sveriges Centrum för Nollenergihus.
Lycka till med passivhusbyggandet
Eje
 
1. Privatpersoner måste i mycket större utsträckning förstå att de har sådant kunskapsunderläge att när de funderar på att köpa hus ska de först, anlita en sakkunnig eller flera sakkunniga ( jurist/tekniker/ekonom), och ta den kostnaden i utbyte mot minskade kort- och långsiktiga risker.

2. Privatpersoner måste förstå att konsumentlagstifning inte gäller när man köper hus, varken nytt eller befintligt. Har aldrig gjort, kommer knappast att göra i framtiden heller.

3. Man kan alltid välja beprövade konstrutktioner och byggmetoder. Tråkigt? Ja. Lite dyrare driftkostnader? Tja kanske, eller till och med förmodligen. Väsentligen mindre risker - JA. Det är ett personligt val och med det följer ett personligt ansvar.
 
Rafael Ospino
Det är väl tämligen uppenbart att det är en experimentverksamhet ända fram till dess man lyckas producera verifierbara passivhus?
Om man bygger hus som inte innehåller projekterade energiprestanda; är inte det att betrakta som en misslyckad prototyp?
Ända till dess man kan seriebygga hus med förutsägbara resultat är det en experimentverksamhet.
Alls inte någon etablerad teknik.
Jag är all ingen motståndare till den bakomliggande tanken, däremot till att man med vilseledande marknadsföring lurar presumtiva byggherrar, stora som små.
 
Rafael Ospino
ETABLERAD TEKNIK? PASSIVHUS?
När man talar om trollen! Fick precis Ny Tekniks nyhetsbrev där man talar om ännu ett misslyckat passivhusexperiment, i detta fall ett flerbostadshus i Familjebostäders bestånd.
Detta "passivhus" klarar inte ens Boverkets byggregler, utan ligger idag på 118 kWh/m2/år TROTS att de boende kör med elradiatorer...

Nota bene att även Ny Teknik kallar detta för ett experiment. Det är således ingen illvilja från min sida.

http://www.nyteknik.se/nyheter/bygg/byggartiklar/article3626985.ece
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.