Hej. I vårat nyligen inköpta bulhus från 1836 så hittade jag en rätt välbevarad bakugn inmurad i köket
Den saknar luckan och min fundering är om den varit en smidd eller gjuten lucka i original 1836.
När kom gjutjärnsluckor?
Mvh Johan.
 
BirgitS
Välkommen till forumet!

Sådana övergångar brukar nog ske under en längre tidsperiod och varierar mellan olika delar av landet. Jag föreslår att du kontaktar länsmuseet och hör vad de kan om lokal byggnadstradition. Eller kolla här: https://byggnadsvard.se/tag/skorsten-kakelugn-eldstader/
 
  • Gilla
Johan Runes
  • Laddar…
Inte riktigt samma årtal, men såpass nära att det borde kunna vara relevant. De som moderniserade vårt kök 1838 var så snälla att de gjöt in årtalet i arbetsbänken av gjutjärn. Bakugnens lucka är gjord av smidda delar som är nitade i en plåtskiva. Nu vet jag inte om det var stor skillnad på hur man gjorde luckor här på landet utanför Stockholm och på Gotland, men det kanske kan hjälpa dig något. Du får väl återkomma om du vill se eller veta mer detaljer.

Gammal bakugnslucka av smidda nitade delar på vit vägg, gjutjärnsdetaljer markerar årtalet 1838.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Gammal rostig bakugnslucka av smide med nitar mot en vit vägg.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Johan Runes
  • Laddar…
Hela spisen är ommurad och putsad på 70-talet i samarbete med stadsantikvarien, men all metall återanvändes. Så jag har ingen historik eller bilder att dela med mig av om annat än metalldelarna.
 
  • Gilla
Johan Runes
  • Laddar…
Tack för bilden misstänker att det suttit en smidd lucka.
 
kolla med antik handlare och byggnadsvård efter en som passar brukar dyka upp ibland
 
  • Gilla
Johan Runes
  • Laddar…
I mina trakter var det oftast smidda luckor eller kanske rentav träluckor på den tiden. Det sägs (osäkra källor) att eftersom man ändå tog bort luckan när man eldade så kunde den vara av trä. Man släckte ju elden innan man började baka.

Jag borde ha en gjutjärnslucka eller två i lager men jag tror det är för modernt.
 
  • Gilla
Johan Runes
  • Laddar…
H heimlaga skrev:
I mina trakter var det oftast smidda luckor eller kanske rentav träluckor på den tiden. Det sägs (osäkra källor) att eftersom man ändå tog bort luckan när man eldade så kunde den vara av trä. Man släckte ju elden innan man började baka.

Jag borde ha en gjutjärnslucka eller två i lager men jag tror det är för modernt.
gjutjärn blev vanligare mycket längre fram oss vanligt folk efter
Industriella revolutionen inan hade vanligt folk bara tillgång till bysmeden
 
  • Gilla
Johan Runes
  • Laddar…
Blir till att smida en själv / tack för all info. / Johan
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.