Jag har letat hus nu i ett antal år och i början var jag ganska positivt inställd och tyckte detta skulle bli spännande. Jag tillhör inte höginkomsttagarnas skara men vill förstås ha en spännande plats att bo på gärna i närheten av havet. Jag en stor fördel av att kunna bosätta mig var jag vill i landet, bara det finns möjlighet till bredband. Därför trodde jag att möjligheterna för mig och min flickvän vara ganska stor att hitta nånstans mysigt att slå sig till ro på utanför jättebilliga Stockholm. Gärna nånstans på östkusten kanske.
I början letade jag frenetiskt på hemnet efter det perfekta, billiga, charmiga, välplacerade, vackra lilla huset. Vi var ute och tittade på husen och insåg ganska snabbt att detta håller inte. Det finns inget som klickar när man åker ut och tittar på de där husen. Förutsägbara, tråkiga hus inträngda bland massa andra exakt likadana lika tråkiga hus. Lika kul som att bo i en etta i en grå betongklump i nån stockholmsförort.
Ok, vad göra...hmmm... skaffa en tomt och bygga kanske? Låter dyrt, men det kanske är ett alternativ... Det första som slår en är hur lite tomter det finns till salu, och hittar man nån är det likadant som innan, i nått tråkigt område där alla hus ser exakt likadana ut. Men faktiskt, en och annan hyffsat billig tomt som känns möjlig att bygga på dyker upp här och var... Jag vill nog ha lite avskilt tror jag, jag bryr mig inte om om det finns varken el, vatten, avlopp i närheten. Dock måste jag ha bredband som sagt... Detta går antagligen att lösa med solceller, och bredband på 3G nätet.
Började nu titta på vad för hus att bygga. En kompis till mig har precis gått klart nån byggarlinje och vet precis vad han skall bygga nämligen ett timmerhus. Det är ju spännande, lite annat...
Men då hände nått, kompisen hade en bok som jag satt och bläddrade i och det var så kallade "green houses" , diverse byggmaterial, lera, jordfyllda däck i väggar, råa stockar, Jordhus, halvt nergräävda i marken m.m. Jag tror aldrig jag har sett så vackra hus i hela mitt liv! Många av bilderna kunde man tro kom från sagor nästan. Särkilt dessa cob(lera) hus. Runda mjuka linjer, möbler som är integrerade i husen.
kolla denna sidan så vet ni vad jag menar Flickr: The Natural Building Pool

När jag läser alla inlägg om diverse problem vad gäller bygglov, kan man ju bli deprimerad för mindre. Någon vill ha 3 halvrunda fönster på sitt hus, men kan inte få det för att på den andra sidan finns det ju bara 2 !? Logik?
Någon vill bygga ett funkishus på landet, men det går inte för att där ute finns ju bara gamla hus, och då skall alla andra också vara det.
Någon vill ha en annan vinkel på sitt tak, men detta går inte heller för alla andra har ju 33 grader..
Jag vet inte om jag skall skratta eller gråta! Hur som helst mår jag illa... Skall alla hus i sverige se likadana ut? Får ingen vara kreativ i detta landet?
Dessutom läser man om människor som har drömmar som blir behandlade på rutin av trötta byråkrater som inte har antydan av känsla för konst eller stil eller som antagligen inte nånsin har utfört en kreativ handling i hela deras liv, och sedan när dom flyttat ett papper från ett ställe till det andra och suttit och funderat på vad dom skall få till middag i kväll, debiterar dom röven av oss för att vi skall tvingas till ännu högre lån. "-Det är ju ändå en så liten kostnad i sammanhanget" heter det..

Och så dessa grannfejder.. ojoj...vad skall man säga? sorgligt? patetiskt? Nej, inte så konstigt. Vi blir pressade in i en livsstil där allt är på gränsen, vi lånar upp till öronen, och förväntar oss att vi skall kunna uppfylla våra drömmar. Istället får vi jobba tills vi är helt utmattade för att klara av kostnaderna för vårt nya hem med den lilla, lilla tomten som ligger presis vägg i vägg med grannen, och sedan kommer nån egoistik granne och "förstör"... I sverige är vi väl inte kända för att umgås med våra grannar precis, utan istället smyger vi runt i buskar och övervakar grannen så han inte planterar ett träd som inte jag har på min tomt och skulle han göra det jag då stämmer vi den jäveln för plantan är 0,23 m för nära staketet.

Sedan har vi ju miljöaspekten. Någonstans läste jag att 10 procent av alla koldioxid som produceras av människor kommer från tillverkning av cement! Har själv svårt att tro på detta, men om det är sant kan man ju undra varför jag inte hört talas om detta innan, utan ett jäkla tjafs om dyra miljöbilar hela tiden. Dessutom går det ju åt mycket virke till ett vanligt hus. Ett halm, eller cobhus är det absolut mest miljövänliga man kan tänka sig, brinner inte, möglar inte. Det finns cobhus i indien som är över 1000 år gamla, och exempel på hus i England som inte behövts underhållas på 250 år. Klimatet i cobhus är och bland det bästa man kan tänka sig, vad gäller jämnhet i temperatur och luftfuktighet. Cobhus är inte perfekt ovan skåne, då det är lite för kallt, men man använder halm då som isolering istället. Faktum är att dessa hus har byggts i tusentals år, och är så bra att jag personligen inte ens skulle ta en försäkring på dem då dom är billiga, och säkra. (är det så att man kanske måste ha försäkring liknande bilförsäkring?)

Själv drömmer jag nu om att bygga mitt eget ler och halmhus, på ett avskilt ställe där jag slipper fajtas med mina grannar över småsaker. Ett ganska litet hus, på 60-80kvm, där man kan vakna upp med ett leende på läpparna varje dag. Det är det enda jag begär. Huset får kosta ung 80-100 tusen att bygga och tomten, ja det beror på, hittar jag den tomten med stort T, upp till 400.000.

Efter att ha läst inläggen här börjar man få känslan av att detta kommer aldrig att gå. Om man inte ens får ha vilken färg man vill på sitt hus i detaljplanerade områden, hur skall jag få bygga ett hus som mer eller mindre kommer från en saga, och som skiljer sig väldigt mycket från vanliga hus?
Nu är frågan, vad tror ni om mina chanser till att genomföra detta angående bygglov och andra byråkratiska finesser? Har ni några tips att ge? Och finns det andra möjligheter att skaffa tomt än ovan nämnda sätt?
 
det verkar som om du har gett upp innan du ens försökte.... ?
För att bygga av lera ska man helst kunna hämta leran i närheten för att hålla kostnader nere ... Känner du till någon lerleverantör i dom trakter du vill bygga?
Vem vet, kanske finns det entusiaster på kommunbyggnadskontor som du kan få stödd av?
gaia
 
Det gäller att du är bra påläst! Att försöka lägga huset i detaljplanerat område skulle jag nog undvika.

Gpå kurser - sök på nätet efter andra som byggt hus och argumentera för din sak. Som tidigare skribent säger så har du den attityden att allt är skit så kommer du inte att lyckas!

Entusiasm och glädje (och kunskap) gör att det går vägen! Lycka till!

ES
 
Om själva huset bara kostar 80-100 tusen, så skulle jag bygga utan lov och göra mig själv oanträffbar samt retunera alla skriftliga brev med "läst men ej förstått".
 
Jag tycker inte alls du skall ge upp !!

Låter som om du i 1a hand har letat i närheten av ngn storstad, men om du bara tittar 3-4 mil längre ut torde du kunna hitta myckt mer naturnära tomter med mer blandad beyggelse ?

Det jag skulle göra är sen att kontakta kommunen där du är intresserad och prata med en handläggare - i Stockholm kanske det blir lite opersonligt, på andra ställen tror jag det är lättare. I Borlänge som är där jag skall sätta upp mitt fritidshus har iaf handläggarna varit helt ok att kommunicera med, även om jag bygger i detaljplanerat område vilket innebär att det finns vissa regler att hålla sig till. Bygger man utanför detaljplanerat omr så har man mycket större friheter...

SE till att du är påläst och kan de tekniska bitarna, annars tror jag nog du får en massa motstånd som är svårt att bemöta (hur är det tex med isoleringen/tex U-värdet i ett lerhus - uppfyller det kraven på en modern villa ?)

Jag tycker inte du skall ge upp !!
Men du får tänka på att ett sånt där projekt kommer att ge en väldigt massa motgångar innan du får ditt drömhus.
Bara en vanlig fabriksvilla som det byggas 1000-tals av ger ju i väldigt många fall byggheren gråa hår innan allt är klart, och även efteråt i from av byggfel och garantiärenden etc - så lite motgångar får inte stoppa en !

Känner du att du inte orkar driva på och läsa på så är byggandet av en såpass udda villa som du föreslår nog ett för stort projekt, även om du har mycket pengar. Är detta dock en dröm du har så tycker jag att du skall samla mod och börja läsa på, kanske kontakta någon som gjort detta förut (i Sverige eller utomlands) och fråga vilka problem denne stötte på etc...

Ett lite mindre krångligt alternativ är nog att bygga ett timmerhus, vilket ju är en byggnadsmetod med lång tradition i Sverige. Sen om du vill utrusta detta med gräs- eller torvtak, solceller etc så bör detta inte presentera ett stort problem då det finns en hel del hus som har detta framförallt på landet. Jag hittade bla en norsk tillverkare av timmerhus där torvtak fanns som standard när jag letade fritidshustillverkare :)

/K
 
Tack för era svar!
Sitter och tittar på mitt inlägg jag gjorde igår och fnissar lite... man kan kan bli rätt "uppeldad" när man läser inlägg i avdelningen bygglov :rolleyes:
Och visst låter det som jag nästan gett upp redan, fast egentligen är jag optimist och tror att i dessa tider borde det vara lättare att få möjligheter att bygga ett halmhus. Man kan ju också försöka bli medlem i en ekoby om man hittar nån som man gillar, och då lär väl bygglov inte vara några problem.

Vad gäller leran läste jag i mina nyinköpta böcker att leran skall man kunna finna nästan var som helst. All mark innehåller mer eller mindre lera, och det gäller bara att finna den rätta sammansättningen. I böckerna finns illustrationer på hur och var man skall leta. Annars kan man väl köpa lera från nått tegelbruk i närheten.
I sommar planerar jag att åka runt och titta på de hus som är byggda och kanske ta en kurs.

I böckerna läste jag att de flesta cobhusbyggare verkar ha skippat bygglov. Många hur bara hyrt marken av ägaren, eller tom lånar den mot arbete på gården eller annan betalning. Ingen som jag läst om, och detta är ju mest från USA och england på landsbygden eller i skogen, har haft problem med att bygga utan bygglov.

Flera av er menar på att vara påläst är viktigt och jag hade tänkt att först lära mig så mycket jag kan genom böcker om halm/lerhus, sedan skall jag hjälpa min kompis att bygga hans timmerhus. Han har gått nån byggarlinje så han tänkte jag dra så mycket information som möjligt från. Ett projekt vi skall göra i sommar är att bygga en pizza/bak-ugn i cob, ev. en vägg i en lada och en mur i cob hemma hos en annan kompis. Där kommer jag få en hel del erfarenhet tror jag. Vad jag känner mig total novis på är kontakten med byråkrater, och hur dom tänker och det var väl därför jag tog mig tid att läsa bygglovsavdelningen här.

Och ja, jag antar det bästa är att ta kontakt med kommunbyggnadskontoret innan, och berätta för dom om mina planer, och utgå helt från det, istället för att först köpa nått och sedan kämpa för att få bygglov.
 
Jag skulle nog snarare säga så här: läs på lagom! Att läsa för mycket gör en verkligen deprimerad. Jag håller helt med för jag har gjort samma misstag. Vi håller på och bygger ut vårt hus och i samband med det så har jag läst flera foruminlägg.

Tragiskt. man kan lära sig jätetmycket av det, men tyvärr är det också så att folk mest gör inlägg när de antingen undrar något eller när de vill klaga/berätta om tråkiga saker. Som husägare kan man då bli nervös och orolig och tro att allt som kan gå fel kommer att gå fel!

jag rekommenderar dig inte att bygga utan bygglov (vi har en i grannskapet som gjort det och det ser inte kul ut med deras halvfärdiga hus som de inte får bygga klart). Se istället till att du tar hjälp av arkitekt eller köper färdigt hus eller ritningar på hus så att du har alla papper i ordning. Kommunen gillar att få in proffsiga ritningar där allt framgår och inga frågetecken finns. Dessutom vet de som ritar sånt här vad som brukar tillåtas och vad som inte tillåts. Har du tänkt att bygga för 100K så kanske du inte vill ta in en arkitekt för 1/5 av den summan, men ett färdigt hus eller färdiga ritningar borde vara en möjlighet iaf.

Jag har en granne som byggde själv och det har inte funkat bra i samarbetet med kommunen. Det tog tid att få bygglov och han behövde hela tiden komplettera med nya handlingar.
 
Har väl bara ett råd till dig, kolla med kommunen om du får bygglov eller inte!
Nu kna jag inte detta värst bra, men tror att man kan lämna in något slags preliminärt byggansökan, för att kolla vad kommunen anser om ditt projekt.

Dock så tror jag att det kostar en slant, men det kan det kanske vara värt.

Och lyssna inte för mycket på andra när det gäller griniga grannar, avslag på bygglov etc etc
Det finns MÅNGA toppen grannar, finns många som har fått bygga både det ena och det andra.
Om du VERKLIGEN vill förverkliga din dröm, börja med att höra hos kommunen om bygglov och så ska du se att det löser sig.

Lycka till!!
 
Mikael_L
Nu hoppas jag att jag inte svamlar, men vi har iaf sökt och fått förhandsbesked, och i den processen lärde jag mig att:

Förhandsbesked till bygglov är väl det man söker först i ditt fall.
För jag antar att huset är tänkt att ligga utanför planlagt område?! Om inte så kan det säkert bli en nog så delikat uppgift att få ett Cobhus att passa till detaljplanen :) .
Förhandsbesked är dessutom ofta (alltid?) ett krav för att få ansöka om avstyckning till tomt för småhus. Förhandsbeskedet kostar typiskt lite mindre än ett bygglov och innebär att kommunen i princip tar beslut om en detaljplan för ett enda objekt.
Förhandsbeskedet gäller i två år (alla kommuner?) och "garanterar" bygglov som följer det som är beskrivet i förhandsbeskedet.
Vårt förhandsbesked innebär dessutom rabatt på bygglovet, så den totala kostnaden blir ungefär samma ändå. I vissa kommuner kostar ett avslag mindre än ett beviljat.
 
Om du nu finns i Stockholms närhet, så tror jag att du lyckas klart bäst i Järna med att få gehör för ett bygglov. Järna tillhör Södertälje kommun och där har antroposoferna en mycket stor och uppskattad verksamhet. Även Hare Krishna-rörelsen har sitt svenska centrum där. Det har resulterat i att politikerna där numera förstått att det finns olika vägar att leva ett liv.

Du behöver inte alls vara med, eller sympatisera med någon av ovanstående, men som sagt så är det lite mer "open-minded" där.
 
I
Om du är ute efter ett ovanligt hus ska du kanske titta på engelsmännens jordkulor? Kommer inte ihåg vad firman/arkitekterna heter nu, men det fanns ett Tv-program på svensk Tv om dem för bra många år sen. Hade därefter brevledes kontakt med dem och det verkade rätt intressant. En gräsbevuxen kulle i landskapet med en lodrätt U-sida mot söder som var fasaden på huset. Här och var schakt med dagsljus. Mekanisk ventilation ett måste, osv. Drog lite energi och var varma att bo i.
 
Hej

En sak som jag alltid tänker på och gör i sambad med myndighetskontakter är att alltid köra med öppna kort.

Tala direkt om att; nu har jag de här ideerna och vet att det kan bli svårt att genomföra men det är vad jag vill.

Då går det bra, skämta om att du e galen, men ljug, bråka, skrik aldrig då ger det åt h-vete

NiNo
 
Man undrar hur det gick...
 
Låt dig inte avskräckas av problemen som folk ventilerar här. Kom ihåg, man frågar inte "Nu har allt funkat jättebra, och jag är helnöjd. Hjälp mig, bad ska jag göra?".

Som andra sagt, sikta på en tomt utanför detaljplanen.

Du kan ju också prova i Skåne, där hus baserade på liknande koncept är tradition. Sådant kan få stadsbyggnadskontoret att hoppa jämfota av glädje när någon vill bygga nytt i samma stil. Miljöaspekterna är också tunga argument nuförtiden, så spela stenhårt på dem. Om det är OK för dig att bo i en "håla" så är avfolkningsbygder också lättare att få bygglov i, de gör allt för att få kommuninvånare.

Jag tycker dock att 80-100 kkr låter toklite. Man kan knappt slå i en spik innan det kostat en tusenlapp nuförtiden. Du bör nog räkna med större marginaler.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.