Vi har påbörjat projekt pizzaugn. Vi har tänkt oss att, med tegelstenar, mura den i formen av en "halv tunna". D v s inte som en rund kupol utan mer avlång. Frågan nu är hur behovet av isolering i "kupolen/tunnan" ser ut. Kan det räcka med dubbla lager tegelsten som muras med eldfast murbruk? Tål det vinterväder/regn utan att spricka? Behålls värmen tillräckligt i ugnen? Om man behöver isolera- kan man ha ett lager mellan två tegelstenslager? Vilken slags isolering är isf bäst?
Eller måste man istället isolera ett lager utanpå första lagret tegelsten och sedan ha betongblandning utanpå? Vill helst ha tegel ytterst p g a tycker det kan vara finare.
Bör man ha eldfast tegel inte bara i botten utan även i rundningen/kupolen?
Tacksam för tankar kring detta!
 
Hej
Har murat några bakugnar , mest inomhus eller under tak.
Någon isolering behövs inte, ja har tittat på gamla ugnar hur dom är gjorda, och brukar ha minst tre lager tegel, alltså knappt 40 cm tjockt.
Nedåt blir det ju ofta tjockare.
Ja har murat allt med KC-bruk
Är det som en "liggande halv tunna" du menar ?
Någon form av väderskydd är nog bra för att öka livslängden.
Bild på den ja håller på med åt mig själv. den är invändigt som en "liggande halv tunna"

Pågående konstruktion av en bakugn i tegel och KC-bruk med halvcirkelformad innervägg, inuti en byggnad under renovering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Tack för ditt svar! Bakugnen ser fin ut! Ja vår är tänkt som en liggande halv tunna och den kommer inte bli så avancerad som din bakugn. Skulle två lager tegelsten funka för oss tror du? Håller sig värmen då? Isf vilken typ av tegelsten tror du är bäst?
Tack för ditt engagemang!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.