13 051 läst · 68 svar
13k läst
68 svar
Det smarta hemmet: Jan Backman har automatiserat det mesta
Till största delen så håller jag med dig. Men jag har hittat ett antal områden där det fungerar bra, men om jag skall vara ärlig så har jag hittat ännu fler områden där det inte fungerar bra (än). Av just den orsaken så bygger jag en del av sakerna själv, men det kommer jag att skriva om senare i serien.D Daaaaaniel skrev:Det är just det som jag tycker är problemet med dessa "smarta" hem. Tekniken går absolut att få till; plejd, KNX, eller vad fan man nu vill satsa på. Problemet är inte tekniken, utan praktiken; vattna porslinet 04:34 som du tog som exempel..
Är det inte enklare att bara trycka på knappen när man går in på muggen?
För mig är smarta hem ungefär som hemsidorna när internet kom - det var större fokus på tekniken i sig självt, än själva innehållet. Ungefär som de första smart-phones:en.
Det kommer säkerligen komma "smart"-hemteknik som på riktigt hjälper dig, men min uppfattning är att vi ännu inte är där.
Vill bara påpeka att Philips Hue-lampor går att ställa in så att de antingen återgår till senaste dimningsnivån eller till 100% när de tappat strömmen.
Jag använder också deras rörelsesensor för att styra belysningen i källaren, och där kan man ställa in att lamporna ska tändas till en mörkare nivå mellan olika tidsspann (som på natten t.ex.)
Jag använder också deras rörelsesensor för att styra belysningen i källaren, och där kan man ställa in att lamporna ska tändas till en mörkare nivå mellan olika tidsspann (som på natten t.ex.)
Renoverare
· Stockholm
· 18 318 inlägg
Förstått att Hubitat ska vara väldigt flexibel.J Jan_Backman skrev:Vilka gateways man gillar och inte gillar är mycket en smaksak. Det enda sättet att garanterat få det man vill ha är att bygga det själv...
Som jag skrev högre upp så kör jag Domoticz på en Raspberry Pi. Den lösningen har sina fördelar och sina nackdelar.
Många är annars nöjda med Athom Homey. Den har stöd för flera protokoll och många tillverkares produkter. Men även den har vissa problem enligt användarna.
Det gäller att hitta den lösning som passar en själv. Jag rekommenderar dock att gå på enkelt att använda. Det är inte roligt att installera om systemet och sätta upp alla prylarna för femte gången, tro mig. Jag kör därför enligt principen enkelt, enkelt, enkelt. Är det krångligt så ber man om problem.
Glöm inte heller bort att det oftast är fler än en person i ett hushåll som skall klara av att använda sakerna.
Men kostar ju mer än en RaspberryPi.
Det finns många bra alternativ. Det enda jag vet är att om jag betalar 3-5000kr för ett av dem, så kommer jag ändå att vara missnöjd för att jag inte kan göra ALLT som jag vill med den.K karlmb skrev:
Min Raspberry med radiomodem har kostat mig runt 1500kr + tid. Jag skulle kanske ha köpt Homey, Smartthings, Hubitat eller något annat om jag skulle ha valt ett "färdigt" system idag, men jag vet inte riktigt. Det går inte utvärdera dem tillräckligt utan att köpa dem.
En sak till också, det går att göra automatisk bevattning med ZigBee också. Man går på IKEA och köper deras fjärrstyrda vattenavstängning Knycklan för 499kr. Jag kommer troligen att köpa ett par sådana för att automatiskt kunna vattna odlingarna i trädgården till sommaren. Det är ett lite för roligt projekt för att kunna låta bli att genomföra.Hoajajajbuff skrev:
Tydligen var det fel i artikeln.L LinGkraii skrev:Om du inte har sett det som kommer just philips HUE ut med en inbygnads strömbrytare för väggbrytare.
Denna ska ge konstant ström till lampan i taket, och du kan enkelt programera vad som ska hända när du trycker på knappen i HUE appen.
Detta vill säga att denna "modul" gör dinna väggbrytare till philips hue knappar, inte själva lampan i taket.
Philips Hue wall switch module gör dina lampknappar Hue-kompatibla | Teknikveckan
Nu är det tillagt längst ner:
"Edit: Först skrev vi att detta gjorde din ej uppkopplade belysning Huie-fierad men det stämmer alltså inte. Du måste fortfarande ha Hue-lampor."
Det sänker intresset för produkten från högintressant till nära noll.
Både batteri OCH kräver HUE lampa.
Jag är förstås intresserad av tips för min situation: Fritidshus 80 minuter bort, som saknar fast internetanslutning.
hsd
Medlem
· Kalmar län, Östra Götaland
· 6 334 inlägg
hsd
Medlem
- Kalmar län, Östra Götaland
- 6 334 inlägg
Tänkvärt
Telia påbörjar nu utfasningen och stängningen av 3G-nätet. För att garantera en säker och kontrollerad övergång beräknas arbetet med att succesivt stänga av 3G-basstationer och flytta kunder till 4G och 5G pågå under knappt tre år, och vara klart till slutet av år 2023.
2G-nätet beräknas stängas vid utgången av år 2025.
Telia påbörjar nu utfasningen och stängningen av 3G-nätet. För att garantera en säker och kontrollerad övergång beräknas arbetet med att succesivt stänga av 3G-basstationer och flytta kunder till 4G och 5G pågå under knappt tre år, och vara klart till slutet av år 2023.
2G-nätet beräknas stängas vid utgången av år 2025.
Förlåt en som inte orkat läsa in sig fullt ut på ZigBee - men hur interfacear du Knycklan för att styra den genom en controller? Knäcker du upp knappdosan som kommer med enheten och kopplar in dig på något sätt eller går du mer rakt in på vattenbrytaren och tar över knappdosans funktion genom att ansluta för att skicka motsvarande signaler från ett styrsystem? Och vad är det då för signaler du skickar och var hittar man specen på det?J Jan_Backman skrev:En sak till också, det går att göra automatisk bevattning med ZigBee också. Man går på IKEA och köper deras fjärrstyrda vattenavstängning Knycklan för 499kr. Jag kommer troligen att köpa ett par sådana för att automatiskt kunna vattna odlingarna i trädgården till sommaren. Det är ett lite för roligt projekt för att kunna låta bli att genomföra.
Har precis samma önskan som du att kunna vattna en liten del av trädgården under sommaren när vi är borta länge så det borde gå att lösa med lämplig modul lagd till vårt Niko-system. Har vattenfelsbrytare och garageport ansluten på liknande sätt idag men där fanns ju elskisser att utgå ifrån för att lista ut vad för aktor som behövde sättas i elcentralen.
Njae. Det tycker jag väl inte. Om du exempelvis kan ha en rörelsesensor under sängen som tänder minimal belysning så att du precis hittar runt i bostaden men inte blir varken bländad eller aktiverar hjärnans funktioner för "nu är det mitt på dagen, dags att vakna", så är det ju absolut enklare än att snubbla fram i mörker och leta efter brytare i varenda rum man passerar.D Daaaaaniel skrev:
Problemet som jag pekar på är att automatiseringen har svårt att veta om du kl 04:34 verkligen bara ska pissa och sen somna om igen, eller om det är den dagen du ska hinna med ett tidigt tåg och behöver allt ljus för att vakna till. Det kan man också lösa med diverse logik men perfektion blir svår att uppnå. Därav nog enklast än så länge att ha en liten override-knapp vid sängen som slår på mer än minimal belysning.
Det är väl ganska enkelt - Har man ställt väckarklockan så ska man vara vaken.T tompaah7503 skrev: