347 264 läst · 5 150 svar
347k läst
5,2k svar
Odlingshörnan..
Kan själv!
· Trelleborg
· 15 613 inlägg
@13th Marine Cherie?
Kan själv!
· Trelleborg
· 15 613 inlägg
Du menade i våras hoppas jag? inte januari 2019... (förra året) ?Karlia skrev:
om det nu var 2020 du menade så har vi oxå några plantor som inte mognat än! Trots att de såddes samtidigt som ”alla andra” (och de andra är färdigskördade nu)
Jo, i mitt huvud är chilisäsongen över, därför blev det förra året.. Såklart inte korrekt Januari 2020. För mig är det jamaican Bell som inte mognat, står nu inne förhoppningsvis utan spinn eftersom jag behandlat mot det..
Men ganska lite frukt jämfört med förra året även på de som mognat (nu menar jag 2019)
Men ganska lite frukt jämfört med förra året även på de som mognat (nu menar jag 2019)
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 190 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 190 inlägg
Hej!
Så glad att jag fann denna tråd på Byggahus - nu får jag ytterligare en anledning att sitta och "läsa ikapp" på sånt roligt och intressant som jag missat. Jag vet att det är lätt att Googla men ibland, oftast, blir ju svaren så många så det går inte att välja ut vad som är lämpligast utifrån mina egna förutsättningar, så det är roligare att ställa en fråga i ett forum.
I mitt växthus, inte uppvärmt, finns ännu två chiliplantor som har galet många frukter, samt en Physalis där jag skördat det mesta men ännu finns blommor på. Säsongen har gett oss mycket glädje av tomater, gurkor och paprika - några uppdrivna och andra köpta i april (säsongsstart försäljning av grönsaksplantor). Glömde nämna mini-auberginen som jag köpte bara på kul, och den fick många, men små, fina frukter som blev en ljuvligt god moussaka i augusti så den kommer jag söka efter nästa vår.
Till min fråga. Chilifrukterna som frodas; jag känner att jag snart måste ta in dem i värmen så att de inte riskerar att mögla eller ruttna. Detta är bara tredje året jag har chili, första året fick jag frukter som hann torka i värmen (2018) och förra året blev det inte många frukter alls...tror några ligger i frysen
Så, ni vana chilliodlare - ska jag ta in hela plantan på verandan (+14) eller i huset (+20) , skörda eller inte, och vad gör jag med dem? Torka i ugnen? Som jag räknat rör det sig om 80-100 nu mogna frukter och jag vill verkligen kunna ta hand om dem men med minsta möjliga ansträngning, typ. Mycket tacksam för svar och idéer.
Så glad att jag fann denna tråd på Byggahus - nu får jag ytterligare en anledning att sitta och "läsa ikapp" på sånt roligt och intressant som jag missat. Jag vet att det är lätt att Googla men ibland, oftast, blir ju svaren så många så det går inte att välja ut vad som är lämpligast utifrån mina egna förutsättningar, så det är roligare att ställa en fråga i ett forum.
I mitt växthus, inte uppvärmt, finns ännu två chiliplantor som har galet många frukter, samt en Physalis där jag skördat det mesta men ännu finns blommor på. Säsongen har gett oss mycket glädje av tomater, gurkor och paprika - några uppdrivna och andra köpta i april (säsongsstart försäljning av grönsaksplantor). Glömde nämna mini-auberginen som jag köpte bara på kul, och den fick många, men små, fina frukter som blev en ljuvligt god moussaka i augusti så den kommer jag söka efter nästa vår.
Till min fråga. Chilifrukterna som frodas; jag känner att jag snart måste ta in dem i värmen så att de inte riskerar att mögla eller ruttna. Detta är bara tredje året jag har chili, första året fick jag frukter som hann torka i värmen (2018) och förra året blev det inte många frukter alls...tror några ligger i frysen
Så, ni vana chilliodlare - ska jag ta in hela plantan på verandan (+14) eller i huset (+20) , skörda eller inte, och vad gör jag med dem? Torka i ugnen? Som jag räknat rör det sig om 80-100 nu mogna frukter och jag vill verkligen kunna ta hand om dem men med minsta möjliga ansträngning, typ. Mycket tacksam för svar och idéer.
Välkommen till trådenMaria T skrev:Hej!
Så glad att jag fann denna tråd på Byggahus - nu får jag ytterligare en anledning att sitta och "läsa ikapp" på sånt roligt och intressant som jag missat. Jag vet att det är lätt att Googla men ibland, oftast, blir ju svaren så många så det går inte att välja ut vad som är lämpligast utifrån mina egna förutsättningar, så det är roligare att ställa en fråga i ett forum.
I mitt växthus, inte uppvärmt, finns ännu två chiliplantor som har galet många frukter, samt en Physalis där jag skördat det mesta men ännu finns blommor på. Säsongen har gett oss mycket glädje av tomater, gurkor och paprika - några uppdrivna och andra köpta i april (säsongsstart försäljning av grönsaksplantor). Glömde nämna mini-auberginen som jag köpte bara på kul, och den fick många, men små, fina frukter som blev en ljuvligt god moussaka i augusti så den kommer jag söka efter nästa vår.
Till min fråga. Chilifrukterna som frodas; jag känner att jag snart måste ta in dem i värmen så att de inte riskerar att mögla eller ruttna. Detta är bara tredje året jag har chili, första året fick jag frukter som hann torka i värmen (2018) och förra året blev det inte många frukter alls...tror några ligger i frysen
Så, ni vana chilliodlare - ska jag ta in hela plantan på verandan (+14) eller i huset (+20) , skörda eller inte, och vad gör jag med dem? Torka i ugnen? Som jag räknat rör det sig om 80-100 nu mogna frukter och jag vill verkligen kunna ta hand om dem men med minsta möjliga ansträngning, typ. Mycket tacksam för svar och idéer.
..ang chilin - om det börjar bli kyligt ute hos er på nätterna så kan det vara idé att flytta dem, om du har plats på varmare håll! Skulle tro att det räcker på uteplatsen först iaf... om det inte är för fuktigt (det brukar ju vara fukten som ställer till det på hösten.. blir lätt mögel osv).
Vi har oxå 2-3 plantor som inte bytt färg än.. ovanligt sent och segt! Men vi har våra kvar i kallväxthus än.. (de verkar ha klarat frostnätterna!)
Om man vill försöka mogna dem inne.. har det fungerat bättre för oss att klippa av en hel liten gren .. ist för att plocka av frukterna.
Vad man kan göra.. jaaaa.. allt hehe.. marmelader, inläggningar, flingor/flaket, chilisalt, sambal, hetsåser.. ha i matlagning (vi fryser in både hela, skivade och finhackade.. till olika maträtter)
Vid frost dör plantorna, de 14 grader du nämnde kan nog räcka för att de sista ska mogna. Jag brukar övervintra någon chili, I år får jag se hur det går, spinn och löss tycks ha exploderat inne i värmen..
Tidigare år har jag gjort chilisalt och såser. I år tänker jag torka och mala. Tänker att jag kan göra sås på det malda också.
Eftersom jag torkar mycket svamp köpte jag en bättre tork förra året, chilin går i den.
Tidigare år har jag gjort chilisalt och såser. I år tänker jag torka och mala. Tänker att jag kan göra sås på det malda också.
Eftersom jag torkar mycket svamp köpte jag en bättre tork förra året, chilin går i den.
Har bott inne sedan förra året!
Har ej fått ny jord, ingen större kruka.. näring 4 ggr i sommar.. ingen extralampa..
Blommar som en tok nu igen
sSka snart skörda 4-5 röda frukter jag sparat så jag kan ta frön! Tack vare att den stått inne själv.. så är den ej korspollinerad med våra andra i växthuset...
.. och det är den ”icke starka” padronen..
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Har ej fått ny jord, ingen större kruka.. näring 4 ggr i sommar.. ingen extralampa..
Blommar som en tok nu igen
sSka snart skörda 4-5 röda frukter jag sparat så jag kan ta frön! Tack vare att den stått inne själv.. så är den ej korspollinerad med våra andra i växthuset...
.. och det är den ”icke starka” padronen..
Blev mycket skrivande till mina burkar (innehållsförteckningar, namn osv) .. så jag fick tänka om - det blev inköp av en etikettskrivare!
Jisses så smidigt! Spottade ut lapparna mycket snabbare än skrivaren.. och de hamnade inte ”fel i rutorna”
Min första testning (Innehållsförteckning)..
Jisses så smidigt! Spottade ut lapparna mycket snabbare än skrivaren.. och de hamnade inte ”fel i rutorna”
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Min första testning (Innehållsförteckning)..
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 190 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 190 inlägg