347 522 läst · 5 150 svar
348k läst
5,2k svar
Odlingshörnan..
Kan själv!
· Trelleborg
· 15 633 inlägg
Chilisalt på g.. provar annorlunda väg dit!
Mixning INNAN torkning..
.. står på tork i ugnen nu!
Sedan ska vi fylla några burkar..
Kryddburkarna vi beställt kom äntligen häromdagen
Mixning INNAN torkning..
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
.. står på tork i ugnen nu!
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Sedan ska vi fylla några burkar..
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Kryddburkarna vi beställt kom äntligen häromdagen
Kan själv!
· Trelleborg
· 15 633 inlägg
https://www.odlingsklubben.se/butik/frukt-bar/melon/honeydew/
Jodå, den ska vara grön, denna var väldigt mogen.
Finns fröer
Jodå, den ska vara grön, denna var väldigt mogen.
Finns fröer
Blir ditt chilisalt bra? Jag har mixat innan torkning, har tork som jag kör på 35 grader. Vackert blir det men jag får alltid med en beska jag inte tycker om. Slipper du den?Snigla skrev:
Kan själv!
· Trelleborg
· 15 633 inlägg
@Snigla hur funkar det med tillstånd, tillagad mat och reko? Jag kikade på vad som krävdes för att starta en liten gårdsbutik för ett tag sedan och ren grönsaksförsäljning krävde inga tillstånd och godkännanden men så fort det var någon form av tillagning typ sylt, saft, inläggning så blev det ju en hel hög med anmälningar, tillstånd och kontroller för att få godkänt att sälja. Slipper man det om man säljer via rekoring?
Det är en djungel! och alla kommuner är lite olika ”kinkiga” tydligen.Dalbotös skrev:@Snigla hur funkar det med tillstånd, tillagad mat och reko? Jag kikade på vad som krävdes för att starta en liten gårdsbutik för ett tag sedan och ren grönsaksförsäljning krävde inga tillstånd och godkännanden men så fort det var någon form av tillagning typ sylt, saft, inläggning så blev det ju en hel hög med anmälningar, tillstånd och kontroller för att få godkänt att sälja. Slipper man det om man säljer via rekoring?
Frukterna får man sälja fritt, det blir skattemasen som kommer om du sålt för mycket...
Men så fort man ska torka nått, tillaga nått.. ja då dyker reglementet upp! Men även där finns olika gränser.. fast (iaf i vår kommun) det verkar lite luddigt.. min kommungubbe vill inte svara rakt ut vad som gäller för just oss.. hen bifogar pdf och länkar som jag får läsa (hade läst de flesta redan dock) och glider runt lite på sina ”svar” när jag frågar!
Det är tydligen så att du får sälja lite utan att ha tillstånd från Livsmedelsverket/kommunen.. om det bara gäller några få burkar/flaskor .. nån gång om året. Inte regelbundet, hela tiden liksom.. och det är tydligen där man måste ta ett eget beslut.. hur mycket tid man lägger ner på att göra varan/sälja den.. får inte vara så många dagar om året.. men ja, bara en själv vet hur mycket tid man lägger ner ju...
Jag anser att i år säljer vi så lite att vi inte behöver tillstånd, men kanske får se över det nästa år redan. Beroende på hur mycket vi odlar..
Jag har mer problem med att lista ut hur man ska tänka och göra.. för att få ett köks ”godkänt” för livsmedelshantering.. Vilka måsten finns.. vilka material? Ventilation osv..
..vet inte om vårt kök skulle kunna bli godkänt, eller hur jag ska bygga det i andra huset för att det ska bli godkänt! Helt o rent fattar jag ju, lätta material att torka, lätta skålar o diska.... min personliga hälsa (händer, handskar osv) förstår jag med..
..men annars? Kommer de med vita handskar? Mäter temp i kylskåp? Måste man ha en viss sorts ventilation, brandskydd?
Generellt slipper man det inte om man säljer hela året.. (Om man inte säljer färska frukter/grönsaker då).Dalbotös skrev:@Snigla hur funkar det med tillstånd, tillagad mat och reko? Jag kikade på vad som krävdes för att starta en liten gårdsbutik för ett tag sedan och ren grönsaksförsäljning krävde inga tillstånd och godkännanden men så fort det var någon form av tillagning typ sylt, saft, inläggning så blev det ju en hel hög med anmälningar, tillstånd och kontroller för att få godkänt att sälja. Slipper man det om man säljer via rekoring?
Sedan måste man märka alla varor med innehåll och beroende på vad man säljer är det med en djungel.
Vi har inte så många ingredienser, allergener, e-nummer.. så vi har det lätt. Allt måste skrivas i fallande ordning på skylt/burk.. och vesäntlig ingrediens ska stå med procentandel.
Vi har inte så många ingredienser, allergener, e-nummer.. så vi har det lätt. Allt måste skrivas i fallande ordning på skylt/burk.. och vesäntlig ingrediens ska stå med procentandel.