14 536 läst · 141 svar
15k läst
141 svar
Kan man hyra en BRF lägenhet tillsvidare?
Man kan ju alltid säga att dom som hyr är släktingar. Punkt och lycklig slut. Jag skrattar (skade)glädjens tårar.H hempularen skrev:Som flera varit inne på det handlar inte om någon socialism.
Det handlar om en boendeform där ett antal personer går ihop i en klubb/förening och äger via föreningen fastigheten där medlemmarna bosätter sig. I föreningens stadgar finns alltid en "ändamålsklausul" alltså klausulen som beskriver föreningens existensberättigande. Den kan vara lite olika formulerad (men den styrs av bostadsrättslagen, står det "fel" så är det inte en bostadsrättsförening). Men i princip beskriver den ändamålet med föreningen som att föreningen skall tillhandahålla bostäder åt sina medlemmar.
Det betyder att syftet med föreningen är att just föreningens medlemmar skall bo i bostäderna i föreningen. Därmed är andrahandsuthyrning inte tillåtet. Från detta gör man vissa undantag. Grundprincipen är att en medlem som tillfälligt inte kan utnyttja bostadsrätten som bostad, kan få hyra ut den.
Tidigare fanns det egentligen bara två skäl som kunde godkännas (prövade i hyresnämnden)
Tillfälligt arbete eller studier på annan ort. Det räcker då inte att man tar arbete på annan ort, det behöver vara ett tidsbestämt arbete, en projektanställning, eller tidsbestämt förordnande.
Provsambo. Godkänns på ett år.
I en senare ändring av lagen (efter min tid i bostadsrätt) har man luckrat upp reglerna lite. Nu tillåts ex. även att en släkting hyr under längre tid (föräldrar kan köpa en bostadsrätt åt någon som skall ha den som studentlya).
Men detta handlar om regler som du bör ha känt till innan du köper en bostadsrätt. Vill du inte följa reglerna så blir du utesluten ur föreningen (bostadsrätten förverkas). Precis som i andra föreningar. Jag tror tex. att om du blir medlem i något politiskt parti på den högra sidan av politiken, och börjar propagera för planekonomi, och konfiskation av privata tillgångar, så blir du utesluten ur den föreningen/partiet. I princip samma sak.
Men om det uppdagas, så finns en viss risk att det kan bli mycket dyrbart. Om man mister sin borätt, så ersätter ju föreningen bara den ursprungliga insatsen t.ex. 70.000:- för en lägenhet, som idag kostar 2.000.000. Vad säger banken om det? Banken kan ta över lägenheten om den är föremål för pant och då får man kanske ut lite mer under förutsättning att försäljningsvärdet är större än lånet. Om det är värt risken, så är det en framkomlig väg.G Gammastralning skrev:
I brf:en jag bor i finns det en lägenhet som ingen bor i sedan julen 2018. Hon som har borätten har annan bostad men vill inte sälja denna brf lägenhet. Just för att hon inte vet om hon ska flytta tillbaka....
Så den varianten finns faktiskt...
Tror inte hon ens har funderat på att hyra ut i andra hand....
Hon betalar iallafall in månadsavgiften och ser till lägenheten ibland....
Här är det annars max ett år i taget sedan ny ansökan. Föreningen tar även ut en avgift för andrahandsuthyrning. Tror i dagsläget vi har en andrahands uthyrning.
Obs ej säker på detta nedan... Bara hört av en styrelse medlem...
Sköter sig inte andrahands hyresgästen så tror jag att föreningen kan förverka borätten dvs tvinga fram en försäljning om det vill sig illa.
Så den varianten finns faktiskt...
Tror inte hon ens har funderat på att hyra ut i andra hand....
Hon betalar iallafall in månadsavgiften och ser till lägenheten ibland....
Här är det annars max ett år i taget sedan ny ansökan. Föreningen tar även ut en avgift för andrahandsuthyrning. Tror i dagsläget vi har en andrahands uthyrning.
Obs ej säker på detta nedan... Bara hört av en styrelse medlem...
Sköter sig inte andrahands hyresgästen så tror jag att föreningen kan förverka borätten dvs tvinga fram en försäljning om det vill sig illa.
Det blir aldrig uppdagat. Aldrig. Acceptera det. Svälj förlustens bittra kalk.HasseTeknik skrev:Men om det uppdagas, så finns en viss risk att det kan bli mycket dyrbart. Om man mister sin borätt, så ersätter ju föreningen bara den ursprungliga insatsen t.ex. 70.000:- för en lägenhet, som idag kostar 2.000.000. Vad säger banken om det? Banken kan ta över lägenheten om den är föremål för pant och då får man kanske ut lite mer under förutsättning att försäljningsvärdet är större än lånet. Om det är värt risken, så är det en framkomlig väg.
Fairlane
Medlem
· Stockholms Län
· 12 789 inlägg
Fairlane
Medlem
- Stockholms Län
- 12 789 inlägg
Nej, så är det inte. Först får ägaren en chans att sälja. Vägrar de så säljs den av kfm, men pengarna som blir över efter att alla som ska ha en del (exempelvis banken) går till ägaren.HasseTeknik skrev:Men om det uppdagas, så finns en viss risk att det kan bli mycket dyrbart. Om man mister sin borätt, så ersätter ju föreningen bara den ursprungliga insatsen t.ex. 70.000:- för en lägenhet, som idag kostar 2.000.000. Vad säger banken om det? Banken kan ta över lägenheten om den är föremål för pant och då får man kanske ut lite mer under förutsättning att försäljningsvärdet är större än lånet. Om det är värt risken, så är det en framkomlig väg.
Fairlane
Medlem
· Stockholms Län
· 12 789 inlägg
Fairlane
Medlem
- Stockholms Län
- 12 789 inlägg
Kanske kan det fungera. En vaken styrelse lär dock bli misstänksam och upptäcka att det inte är en nära släkting, för det är ju inte ok att hyra ut till en släktning i 7:e ledet. Du kan dock alltid försöka och näsa gång du ska köpa något så kan du kolla vad du köper innan så slipper du bli besviken på andra efteråt.G Gammastralning skrev:
Ingen har rätt att forska ut saken.Fairlane skrev:Kanske kan det fungera. En vaken styrelse lär dock bli misstänksam och upptäcka att det inte är en nära släkting, för det är ju inte ok att hyra ut till en släktning i 7:e ledet. Du kan dock alltid försöka och näsa gång du ska köpa något så kan du kolla vad du köper innan så slipper du bli besviken på andra efteråt.
OM det blir pengar över, så tillfaller de naturligtvis nuvarande ägare, men det kan lika gärna vara så att det blir en rejäl förlust. Är lägenheten pantsatt, så är det upp till banken att avgöra vem, som försäljer den och till vilket pris! Att folk inte räknar in den, en gång i tiden, betalda insatsen i lägenhetens värde är ju ett vanligt räknefel. Om lägenheten återtas till föreningen, så ska den också försäljas, men där har föreningen bara intresse av att få in pengar tillräckligt för att kunna återbetala grundinsatsen, så där är risken för förlust ännu större än om det är banken som säljer.Fairlane skrev:
P.S så var det åtminstone för ett antal år sedan, när jag bodde i lgh, men kan ju ha ändrats D.S.
Fairlane
Medlem
· Stockholms Län
· 12 789 inlägg
Fairlane
Medlem
- Stockholms Län
- 12 789 inlägg
Det verkar som du har ett annat regelverk än övriga...G Gammastralning skrev:
Om du uppger namn och personnummer på de som hyr av dig, vilket du rimligen ska göra så är det inte särskilt svårt och visst har man rätt att göra det. Hittar du någon som hyr länge är det mindre troligt att någon reagerar än om du får nya hyresgäster oftare. Storleken på föreningen och engagemanget påverkar också.
Fairlane
Medlem
· Stockholms Län
· 12 789 inlägg
Fairlane
Medlem
- Stockholms Län
- 12 789 inlägg
https://forum.riksbyggen.se/org/riksbyggen/d/forverkande-allmant/HasseTeknik skrev:OM det blir pengar över, så tillfaller de naturligtvis nuvarande ägare, men det kan lika gärna vara så att det blir en rejäl förlust. Är lägenheten pantsatt, så är det upp till banken att avgöra vem, som försäljer den och till vilket pris! Att folk inte räknar in den, en gång i tiden, betalda insatsen i lägenhetens värde är ju ett vanligt räknefel. Om lägenheten återtas till föreningen, så ska den också försäljas, men där har föreningen bara intresse av att få in pengar tillräckligt för att kunna återbetala grundinsatsen, så där är risken för förlust ännu större än om det är banken som säljer.
P.S så var det åtminstone för ett antal år sedan, när jag bodde i lgh, men kan ju ha ändrats D.S.
Några rader:
"Om bostadsrättshavaren sägs upp ska lägenheten, om parterna inte kommer överens om annat, tvångsförsäljas genom Kronofogdemyndighetens försorg."
"Att nyttjanderätten förverkas innebär inte att bostadsrättshavaren går miste om bostadsrättens värde. Bostadsrättshavaren får det överskott som finns efter försäljningen sedan föreningens och eventuell panthavares fordringar har betalats."
"Om det har gjorts tre försäljningsförsök utan att bostadsrätten blivit såld övergår den genast till föreningen utan lösen och fri från panträtt. Om det inte gjorts något inrop eller lagts något anbud vid det andra försäljningsförsöket och det inte kan antas att bostadsrätten blir såld vid ytterligare försäljningsförsök övergår bostadsrätten till föreningen redan efter det andra försäljningsförsöket. Om bostadsrätten övergår till föreningen utan lösen har den före detta bostadsrättshavaren ingen rätt att få tillbaka sin insats och föreningens fordringar på denne för till exempel uteblivna avgifter kvarstår. Talan om de uteblivna avgifterna får i sådant fall drivas i allmän domstol."
Det sista fallet är nog rätt ovanligt. Så att man ska få 70000 tillbaks på en lägenhet värderad till 2 miljoner ser jag som uteslutet, men det är troligen inte den bästa affär man kan göra att låta kfm sälja.
Självbyggare
· Stockholm
· 9 884 inlägg