Hej!

I ett radhus från 1959 som vi tillträder inom kort finns på övervåningen ett innertak som består av plattor i någon slags fibermix. Vi är inte helförtjusta i i dem. Vad är troligt att vi hittar under dem? Och vad kan klinkerplattor och heltäckningsmattor vara lagda på? Bifogar bilder. Tack för hjälp!



Blå klinkerplattor på golv bredvid en tröskel och delvis synlig element.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Innertak med fiberplattor i ett rum med gröna väggar, trätaklister och en brun trädörr.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
  • Gilla
Jonatan79
  • Laddar…

Bästa svaret

Gratulerar! 1959 byggde man fortfarande med kvalitet och omsorg. Takmaterialet får bli en gissning. Eftersom det är ett inifrån synligt pulpettak skulle det kunna röra sig om lättbetongplank. Skivorna har fel riktning för att vara något som är påspikat på en trästomme. Men det kan ju också röra sig om något som har tillommit i efterhand. Den gröna färgen är definitivt inte original. Om det är lättbetong kan ni inte ta bort det. Om klinkerplattorna är ursprungliga är de nog satta i bruk på ett undergolv av betong. Under heltäckningsmattorna ligger någon form av trägolv. Antagligen vanliga fyrtums golvbrädor av gran. Spånskivor fanns inte.
 
  • Gilla
Alkagi
  • Laddar…
Hej! Vilket värdefullt svar - tack! Ja, vi är väldigt glada åt vår lilla pärla till radhus. Vi ser fram emot att försiktigt ta hand om det på ett sätt som känns respektfullt mot tiden men samtidigt fungerar estetiskt och funktionellt för oss. Det är lite hjärtskärande att konstatera att vi helt enkelt inte kommer att kunna leva med vissa val som den första (och samtidigt föregående) ägaren gjorde. I sovrummet tex ligger ett klinkergolv som vi också kommer att vilja ta bort. I brist på spånskivor på 50-talet, tror du att plattorna är satta direkt mot - och därmed kanske har förstört - undergolvets träplankor? Eller kan man hoppas att det finns chans att kunna använda träplankorna?
 
Inte ens på 50-talet gick det att sätta klinkers direkt mot trä. Träets rörelser är så stora att plattorna lossnar tämligen omgående. Mitt tips är någon form av mycket tunn betongplatta, isolerad med asfaltpapp, på golvbrädor. Om det finns röta i undergolvet skulle det märkas direkt när man går på det. I badrum gjorde man en membranisolering (papp + varm asfalt) som man satte klinkers i. Det brukar synas genom att den är uppdragen en bit på väggarna. Klinkergolvet kan ju också vara en mer sentida lösning. Golvgips + primer + fix.
 
Tack återigen för värdefullt svar! Uppskattar det väldigt mycket!
 
Med risk att dra igång en lång diskussion, vilket absolut inte är min mening utan bara ett tips: Innan ni börjar riva i något så kolla upp risken för asbest i materialen. Från vad jag har förstått så är både tidsperiod och material att betrakta som högrisk. Ingen panik dock, det går att hantera, men kan vara bra att veta :)
 
Mycket bra och viktig rekommendation - tack!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.